Färilalogga Översättningsinformation
Swedish Danish Dutch English Finnish German
Sitemap för farila.se
KRÖNIKOR

Varje månad skriver en medlem ur FärilaRådet en krönika som publiceras i tidningen MellanLjusningen.
Fr o m augusti 2012 publicerar vi dem även här på hemsidan.


Mars 2019
yvonne spring nyYvonne Spring
Mars månad är sportlovsvecka för många skolelever. Det märks i Färila när skidturisterna med sina takboxar på biltaket är på väg till fjällvärlden.
Många har för vana att stanna och fika på Kakfén. Man bunkrar även livsmedel, då framför allt korv från våra fina matvaruaffärer.

Alla åker inte till fjällen och för de hemmavarande har det funnits en hel del, både offentliga och privata initiativ.
Sportlovskul har det varit i Färila simhall. Färila-Kårböle församling bjöd till pulka- kälke- madrass- åkning i Bramsbergsbacken och bjöd även på korv och fika.
Färila skidspår (kolla FB) som har sett till att det finns fina skate- och skidspår uppskattas av många.
Fredrik Svensson bidrar med bänkbord så att man kan fika efter skidturen.
Håll koll på en ny Facebookgrupp som heter " Samhällsutveckling och entreprenörskap i Färila" Gå gärna med i gruppen och kom med egna förslag och idéer.

Närmaste aktiviteterna att nämna är:
Lördagen 30/3 kommer Earth Hour att hållas i Färila kyrka mellan 20.15-21.30. Alla är hjärtligt välkomna.
Sockenstämman kommer att hållas den 10 april på Föreningarnas Hus kl.18.30.
En ny styrelse kommer att väljas vid stämman då många av de äldre avgår. Spännande nya tider.
Dessutom blir det en programpunkt om branden men allt är inte klart än. Håll utkik på hemsidan och FB.
Annandag påsk blir det storloppis i sporthallen. Tack för ett fint initiativ, ni som arrangerar.

En ny grupp håller just nu på att ordna med årets Karneval.
Det är femtionde året som Färilaveckan hålls och nu gäller det att alla ställer upp och hjälper nya gänget att få ihop ett roligt karnevalståg.

Kyrkan har tankar på att göra en konstverkstävling av plåten från kyrktaket och brandtimret från Färilasågen. Vi ser med spänning framemot resultatet.

Önskar alla en skön vårvinter
Yvonne SpringFebruari 2019

Ljusare tider….viveka stabiViveka Ståbi
Med mera ljus upplever jag det som att dagarna är mycket längre. Man kvicknar till när solen visar sig. Alla årstider har sin tjusning, men undrar om inte våren är den bästa.
Vårtider betyder också att många årsmöten ska ske och FärilaRådet har sitt årsmöte på Föreningarnas hus den 10 april kl. 18.30. Efter att ha varit med i styrelsen sen 2012 kommer jag att avgå som kassör under våren. Vi är flera i styrelsen som lämnar över våra uppdrag till nya friska krafter.
Mycket glädjande var det att så många kom till idemötet , ”För en framtid i Färila” som hölls på Hembygdsgården den 4 februari.
My Fransson inledde med att berätta om sina erfarenheter av föreningsverksamhet och vad man ska tänka på för att involvera nya krafter i föreningar.
Jan Bonander, kyrkoherde i Ljusnans pastorat berättade om den förestående rustningen av Färila Kyrka. I säkerhetsarbetet runt byggnadsställningar har man tagit det geniala beslutet att samarbeta med Norra Station för att måla de 140 meter långa plywoodstaketet som ska förhindra riskabla klättringar. Färila skolas barn och ungdomar kommer att involveras i målandet.
Vi fick också lite information av Tor Lindqvist som hade varit i Västmanland och tittat på verksamheter efter den branden och han presenterade en idé om att skapa guidade turer i våra brandhärjade områden. Utställningen om branden pågår fortfarande i gamla färghandeln. En otroligt bra utställning som är mycket sevärd. Om du inte redan har besökt den så gör det!
Under mötet framkom många förslag till satsningar som det är fantastiskt roligt att det finns folk som vill driva. Det finns många ideer hos Färilaborna och det ska bli spännande att se vad som händer i framtiden.
Ingen har väl missat vår fina logga som nu är väl synlig när man åker genom byn. Det är några loggor kvar som kommer att sättas upp under våren. Ursprunget till loggan finns i en schablontapet i Stocksbo.
Färila Revyn har spelat sin sista föreställning för i år. Som alltid mycket skratt och bra musik . Vilka förmågor hela gänget! Tack till er för att ni roar oss varje år.
Tack, också till kyrkan och Ann-Christine Svedman med körer, sångare och musiker! Det är så rofyllt att gå till kyrkan och lyssna på er. Eftersom det alltid är välbesökt och oftast fullsatt på varenda bänk förstår man ju att det är uppskattat av många!
Måndagen den 22 april (annandag påsk) blir det storloppis på sporthallen Färila Skola.
FärilaRådet, Röda Korset och kyrkan driver tillsammans språkcafe på Klockargården varje söndag. Där bjuds på fika och man träffas och umgås. Kom du också. Språkcafe är en bra väg in i samhället och alla är välkomna.
Önskar alla en solig och skön vår!Januari 2019roy nilssonRoy Nilsson

Vårvinter

Granen utslängd, adventsljusen inpackade och utegranen släckt. Visst behövdes ljusen runt jul mitt i tyngsta mörkret, och nog känns det en smula mörkare utan ljusen. Men dagen är mer än en timme längre nu än på julafton.

Konserten ”Musikaliska julklappar” dagen före julafton i kyrkan samlade Färilaborna som kunde lyssna till våra duktiga lokala förmågor. Traditionen med en Trettondagskonsert sitter djupt i Färilabornas hjärtan och kyrkan var helt fylld med publik redan 30 minuter före konserten. Nya och traditionella nummer avlöste varandra till publikens hörbara uppskattning.

Trots rätt mager snötillgång var skidspåren på Stocksboängarna åkbara redan före jul. Spår drogs till Lillbyringen och till Sorrovägen. Tack för den insatsen! Mina barn och barnbarn åkte runt i flera mil i mellandagarna. Du vet väl att du hittar information om spåren på: https://www.facebook.com/FarilaSkidspar

Kommunen har dessvärre haft svårt att få till elljusspåret, där enskilda åkare spårat. Om du vill hitta information om Ljusdals kommuns skidspår väljer du meny på Ljusdal.se och sedan ”Uppleva och göra” och därefter ”Idrott motion och friluftsliv”. Där kan du hitta rubriken ”Skidor” men ingen information om elljusspåret i Färila - dock finns länken ”Skidspår” där Färila kan väljas. Då dyker en informationssida upp som bygger på att någon rapporterat spårstatus. Om ingen gjort det, vare sig det är bra eller obefintliga spår, vet man inget. Låter det en smula kritiskt? Helt korrekt tolkning. Det borde vara enkelt att hitta informationen om skidspår och andra aktiviteter för hela kommunen.

När detta skrivs bjuder vädret på flera plusgrader och hur det ser ut med skidföret framåt slutet av januari är ju därför rätt osäkert. Isarna är i alla fall säkra för vinterfiske och Skålsjön med fiske efter regnbåge har pimpelpremiär 9/2 och Rävssvenstjärn med sitt rödingfiske en vecka senare. På farilafiske.se kan man också läsa att fiskevårdsområdet planterade fisk för nära 300.000:- under 2018.

Alla som missade ”Rivers of Färila”, där bygdens internationellt kända dansare och koreograf Per Jonsson hyllas, får en ny chans i Ljusdal under februari. Följ annonseringen och gå på den mycket lovordade föreställningen. Slottescenens loger har fått ett lyft med stark lokal anknytning. En av logerna tillägnas Per Jonsson en annan Marie Richardsson en tredje Lill-Babs och den fjärde Sone Banger. Alltså en loge där företrädare för varje större kommundel hyllas.

Färilaveckan fyller 50 i år. När FärilaRådet äntligen lyckats trimma in budskapet att Färilveckan alltid börjar helgen efter första söndagen i juli så får veckans kanske största publikattraktion, Valla Open, hård konkurrens den 19 juli. Egentligen skulle veckan ha börjat den 13 juli med avslutande karneval den 20 juli. Den 19 juli har Hälsingevind sin stora kväll i Ljusdalsparken och den 20 juli drar Diggiloo in i Järvsö igen.

Efter att ha fått in synpunkter från många håll av arrangörer under veckan blev slutsatsen att veckan får ligga kvar men inleds av Valla Open redan den 12 juli. Det får bli en hejdundrande start av 50-årsjubileet kan man tänka och hoppas att det kommer fler nya initiativ till resten av veckan.

Det kommer att bli många som lämnar FärilaRådet efter årets Sockenstämma med ”ålderns rätt”. Det innebär stora möjligheter för nya intresserade att kliva in och hitta helt nya sätt att använda Rådet. Så vi välkomnar till ett idémöte om FärilaRådets och Färilas framtid på Hembygdsgården måndagen 4/2 klockan 18.30. Alla är välkomna! Med eller utan idéer. Då får vi också prata vidare om Färilaveckan.

Vid sommarens skogsbrand insamlades 344 309:- som kommer att fördelas hälften var till Brandmännens cancerfond och Veteranstöd Rapid reaktion.

Färilarevyn ”När röken lagt sig” har redan gått i några veckor, men än finns nog chans att få biljetter till de sista föreställningarna. Ett gott skratt behövs i vintermörkret som så småningom lättar mot vår. Med förhoppning om en vinter med lagom mycket snö och fina skidspår hälsar

Roy Nilsson

November 2018
viveka stabiViveka Ståbi
Så blev det november.
Vilka fantastiska personer vi har på sim- och sporthallen som ordnar så fina aktiviteter för barnen på Halloween!
FärilaRådet har träffat nye fritidschefen Torleif Bakke som berättade att den nya reningen av simhallen är på gång och att någon kompletterande attraktion kommer att byggas i samband med renoveringen av reningen. Riktigt vad var inte klart vid vårt möte.
Vi uppmanar alla föreningar och organisationer att ta kontakt med Torleif Bakke och berätta vad just ni skulle uppskatta att kommunen kunde hjälpa er med.
Vandringsgruppen i Rådet har listat en rad åtgärder som behövs nu när många i gruppen inte längre kan hålla på.
Lars Persson och Pelle Magnusson har förtjänstfullt gjort i ordning en bro över Snasbäcken så att det åter går att vandra Flottarstigen ända från Färila. Vi får hoppas att ingen mer vandalisering och buskörning förstör det fina arbetet.

Halloween, ja – det innebar också kakbuffé på Kakfén! Vilket fint jobb de också gör!

Nu är det alldeles snart adventstider.
Hembygdsföreningen har sin julmarknad traditionsenligt 1-2 december.
Sedan 2008 hålls Luciamarknad i Färila i samband med Luciakröningen och samtidigt har då köpmännen haft julskyltningsdag. I år är det lördagen den 8 december som gäller.
Lions ordnar med marschaller genom byn, säljer korv och förhoppningsvis granar. Det är inte gott om dem i år. Lionstomten delar ut godispåsar till barnen förstås och i bodarna i Färebyparken kommer lokala hantverkare att finnas. FärilaRådet finns på FF-lokalen. Tipsrundan genom byn får du inte missa – du kan ju vinna! Ta med tipssidan här i ML.

Sen blir det väl fullt upp av julbestyr för de flesta.

Men jag vill passa på att berätta att vi haft ett sonderande möte inför framtiden.
Det är så att när sockenstämman hålls under våren så kommer flera FärilaRådsmedlemmar att lämna sina platser till nya friska krafter. Det kanske måste bli ett helt nytt Råd!!! Det är alltså dags att växla upp engagemanget och göra något nytt. Nu kommer vindkraftverken vid Högkölen igång och det kommer att innebära bygdepengar till Färila. Det kommer alltså att gå att satsa ännu mer på utvecklingen även i vår kommundel. Det kräver dock att det finns några som tycker att det kommer att bli kul att skapa och hålla bygden levande. Så återigen - DU och DU och DU behövs!
Vi kommer att dra ihop till ett spånarmöte i slutet av januari eller början av februari nästa år. Var beredd!!! Så mycket kraft som det visade sig att det finns här i Färila under sommarens brandkatastrof måste gå att kanalisera till uppbyggande verksamhet också.
Jag ger mig katten på att det finns många idéer som väntar på att materialiseras - kanske med hjälp av bygdepengar.

En riktigt Glad Advent önskar
Viveka Ståbi och
FärilaRådet


Oktober 2018

bo jornebladBo Jörneblad
Efter denna turbulenta sommar med extremhetta o bränder runt om i länet känns det skönt att det äntligen blivit höst med ett mer normalt väderläge.
Hösten en magiskt tid, tänker på den friska och krispiga luften från en klarblå himmel. Dimmiga morgnar och soliga eftermiddagar, se flyttfåglar bege sig söderut för att till våren återvända hit igen. Ja, hösten är en härlig tid men även den har sitt slut och vintern står för dörren men vi får väl hoppas att det dröjer ett tag innan snöflingorna sakta börjar dala ner och täcker marken efter hösten och sommarens bränder.
På tal om vinter, julen börjar närma sig och den 8 december är det Lucimarknad i Färebyparken. Program kommer senare. Färila Rådet har som ni vet några bodar i parken och det finns ännu plats ifall någon skulle vilja ställa ut eller har något att sälja, hör av er i så fall.
I går den 15 oktober hade Färila Rådet ett stormöte på hembygdsgården i Färila där det skulle diskuteras om Färila Rådets framtid. Drygt 25 personer hade hörsammat kallelsen. Vi bjöds på Goulaschsoppa med hembakat bröd, kaffe och kaka för att sen i grupper diskutera och komma fram till olika lösningar om framtiden. Det är så att till sockenmötet i vår 2019 så kommer ett antal ledande personer att sluta och nya friska krafter måste ersätta dessa personer för att Färila Rådet ska kunna fortsätta som tidigare. Det var ett mycket givande möte. Nu är det upp till er Färilabor att ställa upp och hjäpa till så gott ni kan.
"Ingen kan göra allt men alla kan göra något"
Ha en fortsatt fin höst!
Bosse JörnebladSeptember 2018

yvonne spring nyyvonne spring
I skrivandets stund är jag just hemkommen från några sköna vandringsdagar i Härjedalsfjällen. Fjällvärlden visade upp sig i sina fantastiska höstfärger, från det grönaste grönt, riktigt solgult, brinnande orange till glödande rött. Till det lägger jag porlande bäckar, hissnande vattenfall och vidsträckta vidder. Mina tankar går till de brända skogarna i Färilaområdet, som jag vet kommer att återhämta sig och även de kommer att kunna visa upp sig i en praktfull höstskrud om några år.

Den 2 september anordnade Kårbölesonen Per Persson en helt makalös hyllningskonsert, som tack till de många som gjort en fantastisk arbetsinsats vid släckningsarbetet med skogsbränderna. På täkten vid Kårbölekyrka sken solen på oss alla och lovord och vacker musik ljöd över folkhavet. Vår statsminister Stefan Löven berömde och lovprisade alla arbetsinsatser som på ett fantastiskt sätt hjälptes åt.

Efter sommaruppehåll har nu olika aktiviteter öppnats upp. På språkcafét samtalar vi och fikar tillsammans med inflyttade på söndagar mellan klockan 13 - 15, alla är hjärtligt välkomna. På Föreningarnas hus förser vi de behövande med kläder, husgeråd, möbler, cyklar, barnvagnar m. m. Denna lokal är ytterst viktig för vår verksamhet. Busslinjer mellan Färila och Ljusdal saknas helt på helgerna, detta måste tas upp till diskussion med berörda myndigheter. Risken är att boende som saknar bil inte kan ta sig mellan orterna på helgerna.

Det enda jag tänker nämna om valet den 9 september är vallöftet om en ombyggnad av simhallen och att anlägga en utomhus pool i Färila. Nu hoppas vi att det kan bli sant!

Yvonne SpringAugusti 2018

Vilken sommar...pia danhardpia danhard
Sommaren i år har inte varit lik någon tidigare sommar jag upplevt. Jag hade planerat att tillbringa den mesta tiden av min semester i vår stuga som ligger mellan Laforsen och Ängra. Men på grund av den stora branden så blev det inte som vi tänkt oss. Dagen innan semestern var slut kunde vi äntligen ta oss dit. Vi blev förvånade och tacksamma över att vår stuga hade klarat sig från branden och att vårt smultronställe såg ut som när vi lämnade det. Inte ens röklukt trots att det brunnit rejält väldigt nära. En del sommarstugor har olyckligtvis brunnit upp i branden.
Tänker på hur det kunde ha slutat för de boende som blev evakuerade från sina bostäder och som inte visste om de någonsin skulle få se sina hus mer. Lyckan måste ha varit stor när de kunde återvända till sin by och alla hus fanns kvar. Med tanke på hur stor branden var, så är det otroligt att ingen människa har blivit allvarligt skadad.
Vilket engagemang från alla brandmän och alla andra som släckte de stora bränderna som så skrämmande kom närmare och närmare de små byarna. Det var overkligt att se alla brandbilar, militärfordon, poliser och bilar från press och TV.
Det kändes som att hela byn engagerade sig för att hjälpa till med det man kunde. Utan det stora stödet från hela Sverige och andra länder undrar man hur det hade gått. Själv var jag i Färila Parken några dagar med Ulla Britt Mickelsson och fixade med maten till de som var evakuerade där. Känns skönt att veta att vi är många tillsammans som ställer upp och bryr oss när det behövs!
Som ett stort tack till alla, var den fina konserten av Försvarets Fältartister vi fick uppleva vid brandstationen. Häftigt när tre helikoptrar kom inflygande över konsertområdet när ledmusiken från filmen Top Gun spelades.
Försvarets Fältartister hade också en konsert i Lassekrog där brandmän, poliser, soldater och annan personal fick pusta ut en stund för att lyssna på musik.
Färilaveckan har också passerat med mycket sång, musik, teater och mycket annat. Jag hann tyvärr inte vara med på allt som jag hade tänkt. Men Valla Open, missade jag inte! En mycket trevlig kväll med bra artister och fint väder.
Jag stod i kö i över en timme för att komma in i kyrkan på sommarkonsert. Tyvärr fick många vända då det inte fanns plats i kyrkan för alla. Helt otroligt bra konsert av lokala musiker med låtar från tre saknade artister, Lill-Babs, Jerry Williams och Ted Gärdestad.
Ett nytt inslag under karnevalsdagen var melodikryss med Pocks Bohemos. Många lämnade in sin lösning på krysset, men det var Benny Näslund som vann priset!
Karnevalsvinnare i värstingklassen blev Lillbyringen som nu blir nästa års arrangörer.
Bengt Näslund blev korad till årets Falatoming och en lycklig vinnare till el-cykeln i sommarlotteriet blev Julia Dolve.
Något regn hade vi inte sett på flera veckor men precis när Jeja Sundström och Jens Kristensen skulle uppträda för oss efter karnevalen så öppnade sig himlen och regnet öste ner. Men Jeja och Jens spelade och sjöng ändå och de som trotsade regnet fick en riktigt bra underhållning.
Efter initiativ från artisten Tomas Andersson Wij hölls en konsert på hembygdsgården till förmån för de drabbade av skogsbranden. Drygt 2000 personer kom till gratiskonserten. Bilar, cyklister och promenerande över vallabron kom långt innan konserten började. Förutom Tomas Andersson Wij fick vi lyssna till Engmans kapell, Kicki Danielsson, Lillemor Gustafsson, Anders o Henke, Emma och Ellinor. (hoppas att jag inte glömt någon nu!) Vilken konsert det blev!
Ja, trots allt det tråkiga med dessa bränder så blev det även en sommar med mycket gemenskap och glädje och som vi aldrig kommer att glömma. Jag kommer inte heller att glömma den ihållande sommarvärmen som liksom aldrig tog slut. Inte heller trodde jag att jag skulle få se vår Kronprinsessa Viktoria och Prins Daniel promenera förbi nerför Rullbovägen en eftermiddag när jag tittade ut från balkongen.
Hoppas nu att vi får ha kvar lite av värmen och solen i några veckor till.
För FärilaRådet


Juni-Juli 2018

roy nilssonRoy Nilsson
Sommar, sol och Färilaveckan
Märklig vår, redan i början av juni kändes det som om vi haft sommar i flera veckor. Jag kan inte påminna mig att jag badat så tidigt i maj ens som liten glytt. Badplatserna var fulla med folk långt innan kommunen fått i sina bryggor. Torrt som fnöske i markerna och kortbyxor långt före midsommar. Konstigt nog verkar grönskan palla med torkan, en bit ner i marken vilar väl en del vatten från vinterns snö.
När jag skriver är det fortfarande några veckor kvar till Färilaveckan, höjdpunkten på sommaren i Färila. Programmet för Färilaveckan finns bland annat i broschyrstället på Delins. Programmet kan också läsas på hemsidan farila.se. Lördagen med sin karneval och scenframträdanden är verkligen något att se fram emot. Melodikryss från scenen och uppträdande av Jeja Sundström och Jens Kristensen är några av de begivenheter som finns att se fram emot, förutom de mer traditionella inslagen som korande av Fâlatomingen, segrare i karnevalen och vinstdragning på sommarlotten. Glöm inte köpa sommarlotten som finansierar en viktig del av FärilaRådets verksamheter. Den finns nog fortfarande att köpa och har som vanligt en elcykel som högsta vinst. Också i år planeras en företagsmässa under lördagen på planen vid skolan, där det också kommer att finnas en hinderbana/hoppborg av samma slag som blev väldigt populär under Färilaveckan 2017. Jaktens dag har flyttat från invigningen till företagsmässan för att få mer utrymme. Men veckan är ju späckad med begivenheter alltifrån de traditionella som Valla Open som fått ny dag och Fiskets dag som firar 30 år till en del nyheter som t.ex. ett samarbete med Loos vandringsgrupp under Vandringens dag.
Nationaldagen firades traditionsenligt på Hembygdsgården med flagghissning och Nationalsång. Bortskämda med tidig sommarvärme kändes Nationaldagen kylig och blåsig uppe vid flaggstången. Efter flagghissning och Nationalsång fortsatte underhållningen nere vid scenen där det var betydligt varmare. I år var det hela 27 nyfödda som kunde få en tröja av FärilaRådet. De barn som inte dök upp till tröjutdelningen har möjlighet att få en tröja hos Pia Danhard i FF-lokalen. Ganska många kom i alla fall och föräldrarna bjöds på Nationaldagsbakelse och kaffe i Sommarserveringen. Mattias Haglund höll högtidstal och Lillemor och Plonke underhöll med välkända sånger.
Enligt tidningen Fokus är Ljusdal den fjärde bästa glesbygdskommunen. De tre med bättre ranking ligger i nordligaste Sverige. Vi ska förstås vara stolta över den fina fjärdeplatsen och förbättra kommunen ytterligare. Det finns alltid mycket att göra för att förbättra det ställe man bor på, och kommunens börda för all grundläggande service har ökat så mycket att byaråd, idrottsföreningar och andra tar på sig mycket av det som förut sågs som kommunal service. Det är fullt möjligt att bara delta i en begränsad insats och hjälpa till med FärilaRådets verksamheter. Man kan måla bodarna i Färebyparken, fixa de återigen förstörda omklädningshytterna vid Lillbyängarna, hjälpa till att få ordning på bron över Snasbäcken, röja och märka leder utanför MellanLjusnans naturreservat, gå lederna i reservatet och meddela mig (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) som mejlar Länsstyrelsen om vad som behöver göras. Många hjälpte till med städningen i Färila, och vi har fin hjälp med rastplatsen vid Skarpå som nu är jättefin igen efter en del förstörelse. Det är vi tacksamma för!

För FärilaRådet
Roy Nilsson

April 2018


bo jornebladBo JörnebladSå sakteliga börjar vi nu närma oss våren. Fortfarande ligger det en hel del snö kvar i skog o mark men den starka vårsolen som vi nu haft ett tag har tagit rejält på snötäcket och mot soliga söderväggar tittar vårblommor fram, härligt!
Påsk har det varit med allt som det innebär, själv besökte jag Färila Hembygdsgård på långfredagen. Påskträffen en årlig tradition med sång o musik av lokala förmågor. Mycket folk , inte en ledig stol fanns att uppbringa om man kom lite sent. Men det var något som fattades, under alla år jag varit där så har det alltid funnints en man som glatt oss med sina sånger och sitt glada humör, jag tänker på Gunnar Nyberg som nyligen gått bort, vi kommer att sakna dig Gunnar.
Dahlia motor passade också på att under helgen visa upp nästa års kollektion av snöskotrar, även där mycket folk som med kaffe och en kaka i handen strosade runt och tittade på dom nya vrålåken.
Årets sockenstämma i föreningarnas hus den 11 april har genomförts. Vi hälsades välkomna av Färila rådets ordförande Magnus Johansson som under välkomsttalet blev avbruten av en gäll signal från mobiltelefonen, Magnus arbetar också som väktare och hade jour den här dagen så han var tvungen att höra vad samtalet gällde men då ryckte viceordföranden Viveka Ståbi in och avslutade det hela. Björn Brink var kvällens orförande och med van hand guidade han oss runt i protokollet. En motion hade lagts för första gången sen starten, Harry Högberg hade ett önskemål om att renovera bron över Snasbäcken som har sett bättre dagar. Det är ju många som använder bron när dom går vandringsleden mot Hovra, bra förslag.
Kvällens gäst var Lars Gustavsson från Slottehubben i Ljusdal som informerade oss om vad dom står för och vad dom kan hjälpa till med. Magnus Johansson avtackades som ordförande och i hans ställe tar Johan Sjölund över. Kvällen avslutades med kaffe o goda kakor.
Ni får inte missa konserten i Färila kyrka den 2 maj, "I kärlekens tecken" med Sonja Aldén och Andreas Weise.
Torsdag den 17 maj är städdag i Färila. Möt upp med handskar vid FF-lokalen kl 18. Där finns skräpsäckar och så hjälps vi åt att ta reda på det som gömts i snö och förhoppningsvis vid det laget kommit fram i tö. Efteråt bjuds vi på fika med traditionsenlig Looslimpa och Färilakorv.
Nu närmar vi oss Valborgsmässofirande, i år behöver vi nog inte vara rädda för skog o gräsbränder om vi överhuvudtaget får fyr på någon stackars brasa men våren ska vi i alla fall sjunga in, "Vintern rasat ut bland våra fjällar........."
Ha en riktigt fin vår o sommar!
Bosse Jörneblad

Mars 2018

viveka stabiViveka StåbiFör tio år sedan bildades FärilaRådet.
Längre tillbaka i tiden fanns Föreningen Färila Framtid, FFF, sedermera ombildat till Färila Bygderåd. Man hade regelbundna möten med olika bygderåd i kommunen och verkade under paraplyorganisationen Sambolagen. Det fanns också en person på kommunen med ansvar för att upprätthålla de kontakterna och som hjälpte till med bidragsansökningar från EU bl.a. En tid efter det att bygderådet upphörde fanns ingen samlande förening.

Då var vi ett antal personer som började engagera oss i det som vi såg som viktiga frågor för Färila.
Det som bl.a. var på agendan var renoveringen av Simhallen. Det var många krafter som var emot den investeringen – man ville hellre ha simhall i Ljusdal och/eller Järvsö – men lyckligtvis gick renoveringen igenom och nu har vi en fungerande simhall i kommunen.

Så 2008 – året för Färilas 400-årsjubileum - bildades FärilaRådet efter ett samarbete med aktiva i Järvsö som i samma tid startade JärvsöRådet. Eftersom vi har så olika förutsättningar i våra respektive samhällen har vi inte haft många gemensamma frågorde senaste åren.

Syftet med FärilaRådet som det beskrivs i stadgarna är att förmedla kontakter mellan föreningar, företag och myndigheter bl.a. och framför allt samordna aktörer och aktiviteter i olika intressefrågor.
Det största ärendet som FärilaRådet har varit involverat i var återöppnandet av Färilasågen. Flera kunniga personer i Färila gjorde ett gediget arbete med bakgrundsundersökningar och faktagranskning av de tveksamma underlagen för en nedläggning och bidrog säkerligen starkt till en omvärdering av nedläggningsbeslutet.

Men en av Rådets viktigaste uppgifter är att samordna aktiviteter och sprida information. Vi har kallat till möten inför Färilaveckan och andra sommaraktiviteter och i avsaknad av företagarförening drivit julskyltning och Luciamarknad.
En grupp med bas i Rådet har under många år röjt och underhållit vandringsleder och samarbetat med Länsstyrelsen fram till invigningen av naturreservatet kring Ljusnan.
Vi har arbetat för Färebyparkens skapande, samlat till skräpplockardag, initierat bygge av marknadsbodar, organiserat företagsmässa, fixat julbelysning...ja, du kan läsa om alla insatser i årens verksamhetsberättelser på farila.se under färilabygden>färilarådet>verksamhetsberättelser.

Så nu är alltså frågan hur vi ska gå vidare.
Det har alltid funnits engagerade människor i bygden. Vad skulle t.ex. Färilaveckan ha varit utan alla föreningar och enskilda som drivit arrangemang ideellt? Färilarevyn som både drivit karneval och revy och Fâla-aftan. Mickelssons som ordnar jul- påsk- och sommarutsmyckningar till byn. Valla Open, Valla Wellness, Fiskets Dag, Hembygdsföreningen ... Det skulle gå att göra en lång lista.
Men ett problem i de flesta föreningar idag är att det saknas tillskott av nya och yngre medlemmar.
Vi har haft turen att få några goda yngre krafter i Rådet, men familjeliv kräver sitt och nu skulle vi behöva fleranya huvuden som tänker. Vi vill inte låta oss nedslås av att t.ex. affärer försvinner utan tänker oss att DUkanske kan ge ett eller två år av din tid att vara med och påverka.
Rådet har möte en kväll i månaden och försöker göra insatser när det behövs, utifrån tid och möjlighet. Det är faktiskt trevligt att göra saker tillsammans.

Onsdagen den 11 april har vi sockenstämma och det vore fantastiskt om DU kunde ta kontakt innan dess och anmäla intresse för att göra en begränsad insats då och då. Om du inte har möjlighet till det är du välkommen på Sockenstämman och ge förslag på kommande verksamheter eller bara lyssna.
Speciellt intressant är att Lars Gustavsson från Slottehubben kommer och berättar mer om vilka möjligheter det kommer att finnas för föreningar att få hjälp och support dels från hubben dels från kommunen. Du kanske är med i en förening eller vill starta en för att driva något du är sugen på att göra.
Så kom till Sockenstämman på Kommunalrummet på Föreningarnas Hus onsdag den 11 april kl. 18.30.
Årsmötesformalia avklaras snabbt och alla val är förberedda.

Innan dess ser vi fram emot
* årets påskpynt på långåkrarna...?
* Påskträffen på långfredagen på Hembygdsgården.
* Korrekturläsningmöte för Sommarbroschyren på Hembygdsgården 9 april kl. 18.00
* Färilapengen till finansiering av aktiviteter i Färila.

Glad Påskönskar
Viveka Ståbi
För FärilaRådet

Februari 2018

monica evaldssonMonica EvaldssonAlla årets månader har sin charm.
Det gäller att mentalt alltid försöka hitta något positivt i varje årstid.
Just nu har jag personligen haft lite svårt med det, snön har liksom tagit kommandot. Snöskottning, takskottning, igendrivna vägar och mer snö och mer kyla.
Ingen kan ha missat att vi fick en rejäl VINTER!
Men det har vänt nu! Dagarna blir ljusare och känns längre. Förhoppningsvis kan vi byta ut snöspaden till härliga sparkturer, promenader och skidåkning.
Även i år finns det fina skidspår på Stocksboängarna och i Hovra och elljusspåret i Färila.
Vill man inte sporta själv så finns det många spännande tillfällen vid TV:n och vinter OS som startar nu i skrivande stund.
Sportlovsveckorna har börjat och jag hoppas alla tar det lugnt i trafiken så det blir flera sportlov.
FärilaRevyn har återigen gått för fulla hus. Jag har själv varit där och återigen har ni lyckats! Tack för att ni förgyller tillvaron för oss.
Inte lika roligt är det att Färghandeln försvinner. Nu gäller det att inte tappa modet utan värna om de fina butiker som Färila fortfarande har kvar.
Nu är det tider för årsmöten och årsstämmor och även FärilaRådet ska ha årsstämma. Den är planerad till den 11 april på Föreningarnas Hus. Mer om det kommer i nästa nummer av Mellanljusningen.
Något annat roligt som kommer att hända i vår är en konsert i Färila kyrka den 2 maj med Sonja Alden och Andreas Weise. Det blir något att se fram emot! Det kan vi inte missa!!
Fast jag sedan många år bor i Sillerbo Tallåsen och för närvarande börjat ett nytt givande arbete i Ljusdal som diakonassistent på Ljusnans Pastorat så är jag i hjärtat Falabo.

Januari 2018

roy nilssonRoy NilssonMidvinter med snö och kyla
Vårt avlånga polcirkelland har från söder till norr bjudit på allt från vår till vinter under julen. Vi lyckligt lottade Färilabor fick en vit jul med mycket snö och utevänlig temperatur. Vi har fina skidspår både i kommunens elljusspår och spåren på ängarna mellan Färila och Stocksbo. Vid Hovra vandrarhem börjar flera utmärkta spår.Det är knappast möjligt att åka skridskor på naturis efter det häftiga snöandet men i Korskrogen finns en spolad isbana. Tack alla ideella krafter som fixar spår och isbanor!
Kära syster i Göteborg meddelade att det regnade, var flera plusgrader, blåsigt och grått när jag ringde för att önska God Jul. Men i Färila hade vi ju en vit jul. Fler än jag tyckte kanske att det kunde vara nog med snö när det kom ännu mer runt Nyår. Men kanske det inte var det myckna snöandet som störde mest. Med temperaturen runt noll blev skottandet ordentligt tungt. Den blöta snön tyngde både spadar och tak. Fler än jag började nog fundera på takskottning i början av det nya året.
Snön kanske också blev besvärlig under pimpelpremiärerna på Skålsjön och Rävsvenstjärn, och om dagens kyla (-23 grader) står sig så blir nog den ett hinder också. Redan 13/1 öppnade Skålsjön och en vecka senare Rävsvenstjärn, Skålsjötjärn och Finnsjötjärn. Eftersom detta skrivs runt 10/1 är det svårt att veta, men mycket snö har vi i alla fall. Premiärerna är nästan en månad tidigare än föregående år.Alla Färilabor har också möjlighet att lösa medlemskort i Fiskevårdsområdets vatten vilket ger tillgång till alla vatten utom Put and take-vattnen. Ljusnan är ju ett av de bästa harrfiskevattnen numera med god chans till granna Ljusnanöringar. Mera information finns på: http://www.farilafiske.se/
Trettondagskonserteni kyrkan med Färilasångkör var som vanligt välbesökt. Konserten blev stämningsfull med den snötunga omgivningen.
Turiststugan på planen vid Färila fritid lockade en del turister även under 2017. Framtiden för den och för Föreningarnas hus känns dock en smula osäker. Några näringsidkare i Färila lägger också av framöver. Det gäller att inte låta pessimismen ta över trots att banken och Preem redan stängt. Swerins kiosk har ju trots allt fått en ny aktivitet och våra fantastiska matvaruhandlare har gott om kunder. Det gäller att bygdens folk försöker gynna de affärer som finns kvar lokalt.
Språkkaféerna på Klockaregården är välbesökta av både våra nyanlända och av Färilabor. De startar igen efter nyår söndagen 4/2. Alla är välkomna!
Kanske hinner ML komma innan vårens ”Färila-veckan-möte” hålls på Hembygdsgården 24/1 kl 18.00. Alla är välkomna. Färilaveckan med alla evenemang är en viktig central händelse. Karnevalens framtid måste värnas, liksom alla andra tillställningar. Många nya krafter behövs!!
Ansökningstiden för medel från vindkraftsfonden går ut 28/2. Medel kan sökas av alla för initiativ som gynnar bygden och skickas till Niclas Bremefors Ljusdals kommun. Bygdemedel från Sveg-Laforsens regleringsfond ska sökas senast 31/1.Intresserade föreningar kan använda länken till länsstyrelsens e-tjänst för ansökningar: https://www.e-tjanster.lansstyrelsen.se/formservice/formDownload?serviceName=lst_cfd_multiserv_formhotell_tr&scriptcomponent.cmtagname=trex-lst-bygdemedel_ansokan-cfd&service_name=bygdemedel_ansokan&skip.login=yes
Eller, kanske enklare, gå in på www.lansstyrelsen.se/gavleborg och välj i rutan ”Sök bidrag och stöd”. Välj därefter i vänsterspalten ”Näringsliv och föreningar” och sedan ”Bygdemedel”. Längst ned på sidan finns nu ”E-tjänst ansökan om bygdemedel”.
Hjälp till i någon av de ideella föreningar som finns och sök medel för att försköna och förbättra vår kära hembygd.
Hälsar
Roy

December 2017

magnus johanssonMagnus JohanssonDå var det åter dags igen. Julen närmar sig med stormsteg. Några blir uppstressade inför alla bestyr som ska ordnas innan den stora dagen. Andra lever som om de går på moln och myser in julen under hela december. Vissa bryr sig inte nämnvärt utan tycker kanske det bara ska bli skönt när det vänder och går mot ljusare tider. Hur det än ligger till så är julen en viktig högtid och den ger oss en möjlighet att umgås lite mer med nära och kära.
För min egen del betyder julen att det snart är dags för Revy premiär. Under mellandagarna och efter nyår så repar vi som mest för att vässa repliker och öva in och utgångar så att allt ska sitta som ett smäck när vi inleder 2018 års revy den 5:e januari. Efter att jag har varit med i 13 år så kommer jag inte riktigt ihåg hur jularna såg ut innan jag började på revyn, utan nu kommer julkänslan i och med att Peter Lindgren kommer med ännu en ny version av en sketch eller monolog. Biljetterna har släppts och de finns att boka på 0651-21285 söndag till torsdag mellan 18.00 och 20.00.
Vi har haft julmarknad i Färila. En mycket välbesökt sådan och det blev stämningsfullt med snö, knallar och en mycket vänlig tomte samt forbönder som åkte släde genom byn. Även hembygdsgården har haft sin årliga julmarknad som också var välbesökt.
Kyrkan drog också fulla hus med Magnus Carlssons Änglarnas tid som ingöt julstämning i mängder den 10 december.
För att lämna julen lite och komma in på Färilarådets verksamhet så står vi inför ett litet dilemma. Vår duktiga webbansvarig Kicki Norman som har skött Färilas hemsida med bravur i många år har tackat för sig för att gå vidare med nya projekt. Vi behöver då någon ersättare som kan fylla Kickis funktion. En viktig roll som ser till att hemsidan är uppdaterad vilken har en viktig funktion som Färilas fönster utåt. Känner du att du skulle passa eller vet av någon som är intresserad hör av er till oss.
Inför 2018 vill jag bara göra er påmind om att det kommer att finnas möjlighet att söka bygdemedel (ekonomiskt bidrag från vindkraftsbolagen) från vindkraftsparkerna kring Svartvallen. Ansökan görs hos kommunen som kommer att komma ut med hur ansökan ska gå till inom de närmsta veckorna. Både föreningar och enskilda kommer att få möjlighet att söka bidrag. Har ni några projekt som ni vill söka pengar till så var inte rädd att söka. Vi i Färilarådet hjälper gärna till med eransökan. Ni får även komma med tips vad Färilarådet kan söka pengar till. Vi behöver få in alla möjliga förslag så skicka gärna in på vår mailadress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller lämna ett skriftligt brev i vår brevlåda inne på Dehlins.
Med det sagt hoppas jag att ni får en riktigt god jul och ett gott nytt år! Jag hoppas att 2018 blir ett givande år för Färila och att vi ses under de kommande evenemangen.
För Färilarådet
Magnus Johansson

November 2017

yvonne spring nyYvonne Spring November månad, mörk och lite grå men lystes upp av alla aktiviteter under höstlovet med bland annat spökborg i badhuset och spökbana i sporthallen i Färila och stor kakbuffé hos Kakfen. Alla arrangemangen var väl besökta och mycket uppskattade.
På hembygdsgården i Färila händer mycket. Den 23 november bjöd Närljus och Ljusdalsposten till ”Morgonsoffa”. En mötesplats för företagare. Där bjöds på frukostbuffé och man fick inspiration från företagarna Peter Sörell JPS Teknik, Leif och Lena Ångman MIttX och Malin Östlund Designa rum.Moderator var Mikael Skoglund.
Julmarknad blir det också på hembygdsgården den 2 – 3 december mellan kl. 11.00-15.00. Bakstugan är öppen så att man kan köpa dagsfärskt tunnbröd. Ortens hantverkare finns på plats och säljer sina alster och det serveras fika och julgröt med skinksmörgås.
Söndag den 3 december kl. 13-15 är det julavslutning på språkcaféet på Klockaregården.
Luciamarknaden den 9:e december får man heller inte missa. Då kommer Lions tomtar med häst och släde och delar ut godispåsar till alla snälla barn. Mellan klockan 13.00 och 14.00 kan man gratis fotografera sig med tomten och få kortet hemskickat via mail. Marknaden är vid Färebyparken!
Tipsrunda vid butikerna blir det förstås.
Luciakröning i kyrkan blir det också lite senare på kvällen.
Söndag den 10 december blir det julkonsert med Färila kyrkokör och Magnus Carlsson. Det är verkligen något att se fram emot!
Varannan tisdag har Kakfén slöjdcafé, som anordnas av Västra Hälsinglands Slöjdförening med Ellenor Kempe som kontaktperson.
Vi välkomnar Färilasonen Mattias Haglund som ny präst i Färila och som nu återvänder till sina gamla hemtrakter.
Efter mörker kommer ljus. Med adventsbelysning, julgran och kommande luciamarknad kommer Färila att lysas upp.
Yvonne Spring

Oktober 2017

pia danhardPia DanhardIngen kan missa att hösten är här. Nu är det svampplockning och städning av trädgård som gäller. Det är lika bra att plocka undan trädgårdsmöbeln då jag knappast kommer att använda den något mer i år och dom där sommarskorna i hallen borde ha ställts undan för länge sen.
Det har känts lite tråkigt i Färila sen några företag stängt. Därför känns det nu extra roligt med en ny butik i byn! ”Carinas Allehanda, Nytt och Nött” har slagit upp portarna.Carina säljer gammalt och nytt inne i Edlundskioskgamla lokaler. Både kläder och prylar och kanske blir det en liten kaffehörna också. KUL! Lite längre fram kommer det att bli loppis vid lastkajen. Vi önskar Carina lycka till med butiken och hoppas att det går riktigt bra för henne.
Positivt är det också att OK har byggt ut och fräschat till i butiksdelen. Snyggt blev de!
Lördagen den 9:e december blir det luciamarknad i Färila med luciakröning i kyrkan på kvällen. Marknaden blir som vanligt i Färebyparken. Om du vill delta med någon form av försäljning kan du höra av dig till mig på telefon: 070 591 58 14. Du får kostnadsfritt använda någon av våra bodar som ståri parken. Först till kvarn gäller!!! Det går också bra att ha ett eget marknadsstånd.
Vad som mer kommer att hända under marknadshelgen skriver vi om i nästa tidning. Det pratasom julkonsert med känd sångare i Färila kyrka!!!
Tyvärr var jag inte i kyrkan på höstkonserten i september, men jag hörde att den var suveränt bra. På konserten medverkade Anders Nyberg, Filip Ekestubbe, Jennifer Ferguson, Färila sångkör och Loos-Hamra kyrkokör. Synd att jag missade den men hoppas det blir fler tillfällen.
Tack och lov missade jag inte konserten ”en hyllning till Björn och Benny” i somras. Med de bästa av solister och musiker så blev naturligtvis konserten en succe. Så otroligt bra!
Sedan september har det varannan söndag varit språkcafe i föreningarnas hus. Dit kommer våra invandrare för att prata och umgås med ortsbor. Språkcafeet är öppet den 5 november, 19 november och den 3 december. Alla är välkomna dit och det bjuds alltid på gott fika!
Nere på Lillbyängarna har någon roat sig med att ta bort plank ur badhytterna och förstört! Även ett räcke till en bro efter vandringsleden har brutits sönder.Varför? Kan inte förstå hur man tänker! Det var inte så längesen badhytterna renoverades i FärilaRådets regi efter skadegörelse. Så onödigt och tråkigt.
Mörkret kommer tidigare för varje dag och jag tycker det är mysigt att tända stearinljus och kura ihop mig framför tv:n om kvällarna. Man kan ju också passa på att damma av boken som man har tänkt läsa hela sommaren eller plocka fram stickningen. Om ungefär två månader så vänder det och det blir ljusare dagar igen.
Önskar alla en riktigt skön höst och vinter.
Pia Danhard
För FärilaRådet.

September 2017

bo jornebladBo JörnebladSitter och tittar ut mot regntunga skyar. Hör gässens klagosång över ännu en sommar med dåligt väder. Dom flyger nu i sin karaktäristiska V-formation mot sydligare breddgrader och till ett förhoppningsvis bättre väder. Bättre väder hade i alla fall jag, nyss hemkommen från en jättefin vecka nere i Tyrolen, närmare bestämt Kirchberg alldeles intill Kitzbuhel. 33 pensionärer från SPF Järvsö tog sig med buss ända ner till Österrike, lång resa men dessbättre så skulle vi flyga hem. Vi fick se väldigt mycket, olika utflykter varje dag. Vi besökte Salzburg en jättemysig stad mest känd som Mozarts
födelsestad. Vem har väl inte ätit dom berömda Mozartkulorna, fanns att köpa överallt.
Nästa dag en tur upp mot Grossglockner det högsta berget i Österrike med en höjd på 3 798 meter, nysnö hade fallit under natten så plogbilen hade varit där. Fick också se ett livs levande murveldjur dom är ganska svåra att hitta, ser ut som en stor råtta. Nu väntade Innsbruck, en charmig stad och där
passade jag på att äta en äkta Wienersnitzel, ett måste när man är i Österrike.
Visst är det vackert därnere men det är det här också. Tänkte på det när jag kom med bussen
från Arlanda och närmade mig Järvsö med Ljusnan och alla berg runtomkring, jättefint. Vart tog sommaren vägen...
Glad blev jag också när jag fi ck se att dom börjat renovera det skamfilade huset i korsningen
i Färila, äntligen! 
Nu ser jag fram emot en riktigt fi n höst med mycket sol och helst inget regn, det har jag fått nog av.
Tar nu bärhinken, plockaren, regnkläder för säkerhets skull och drar till skogs för att fylla på lingonförrådet till vintern, för lingon, måste jag bara ha.
Ha en fin höst, alla!
Bosse Jörneblad
för Färila Rådet

Augusti 2017 

viveka stabiViveka StåbiSå blev det då i alla fall lite sommar. En tveksam början men det blev ändå juli och Färilavecka.Det är härligt att se hur många som engagerar sig och ordnar med roliga saker för folk att göra.
Jag hade förmånen att få vara med på Cirkusskolan tillsammans med ett barnbarn. Så fascinerande att se hur de utvecklades på bara några dagar! Det var flera som hade velat vara med och förhoppningsvis kan det bli plats för fler om vi lyckas få till det nästa år igen.
Nu var det en sån vecka igen där vädret inte var på topp och ändå var det många som gav sig ut på vandringsleden på torsdag och t.o.m. i dagsregn till Kojbyn i Lassekrog.
Valla Open började regnigt men lyste upp lagom till Moto Boy. Valla Open är verkligen ett så efterlängtat inslag i Färilaveckan att många trotsade kylan och det hotande regnet.

Men på karnevalsdagen sken solen! Så mycket lättare allt blir då. Hoppborgshinderbana, företagsmässa, sockervadd, trollkarl, godisregn, Per Engman…
Om du missat vem som vann karnevalen kan du läsa LjPs fina artikel på http://www.helahalsingland.se/gavleborg/ljusdal/de-tog-hem-karnevalstaget-i-farila-vann-med-rullatorer-och-vass-satir
Ja och så årets Toming då. Marcus Persson från Lillskog. Han lever verkligen upp till motiveringen att ha gjort betydande insatser till nytta och gagn för bygden och dess invånare! Tack Marcus och vi hoppas du blir bygden trogen många decennier än.

Vi har inte samlat ihop alla intryck från de olika arrangemangen ännu.
Det tänkte vi göra på ett utvärderingsmöte på Hembygdsgården den 29 augusti kl. 18.00.
Då skulle det vara väldigt fint om även du, som inte varit arrangör men som kanske har synpunkter, idéer, förslag till förändring/förnyelser, tog dig tid att komma och ta en fika och diskutera. Vi vill förstås att representanter från arrangemangen också kommer och delger erfarenheter och tankar för framtiden.

Något som är alltmer viktigt är att vi blir fler som gör – inte så mycket men något!
Något vi alla kan göra är att handla hos de få affärer som vi fortfarande har kvar. Handla på Hagmans i Färila så snart du behöver färg och sånt. Då får du dessutom trevligt bemötande av bästa Bosse! Blommor köper vi förstås på Lilla Blomsterboden … osv.
Kanske du vet någon som vill öppna något nytt där det gapar tomt?
Nu gäller det att inte gripas av nedläggningsdepression!!!
Vem har ork, lite galna idéer, någon gammal dröm…???

Med en dåres envishet – heter det ju - bönar, ber, uppmanar, vädjar, hoppas jag:
HÖR AV DIG!!!
Till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För FärilaRådet
Viveka StåbiJuli 2017

johan sjolundJohan SjölundFörsta doppet i Sånghussjön är taget och cykelturerna kan numera genomföras i shorts och t-shirt (i bästa fall). Då är väl ändå sommaren är här med allt vad det innebär. För oss på Färilarådet innebär det bråda dagar. Försäljning av Sommarlotten, bokning av el till lördagens företagsmässa, annonsering i alla olika medier, rigga stugan åt turistinformatio-nen, ansöka om stöd till barnaktiviteter, bara för att nämna en bråkdel av allt som ska fixas inför Färilaveckan.

Färilaveckan är veckan då vi bybor går samman och gör ett otroligt hästjobb för att bygden ska blomstra lite extra. Dels för att underhålla de som bor i kommunen men också för att locka turister och framtida Färilabor att se skönheten i allt som Färila har att erbjuda. Un-der hela veckan kommer kyrkstallarna hålla öppet, Hembygdsgården serverar lunch (dock inte på onsdagen), evenemangskåtan med servering och försäljning, Ostkakeriet Föne säljer ostkaka och gôbb, Museikraftverket i Stocksbo håller öppet, Dansläger med Eira Fuglstad på Revylokalen, Cirkusskola på sporthallen, Tantmuséet i Hovra håller öppet, Färila kyrkan håller öppet. Se www.farila.se för mer veckoinformation eller i Sommarbro-schyren.

Färilaveckan tjuvstartar redan den 7 juli med teaterföreställningen -Inte alla tjuvar kommer för att stjäla. Föreställningen har premiär i Hovra på gården Svens och medverkar gör bland annat rådets ordförande Magnus Johansson. Biljetter finns att köpa på Lilla bloms-terboden och XL-bygg i Ljusdal. Spelas även den 9:e,10:e, 11:e juli.
Dagen efter, på lördagen, är det sedvanlig invigning av Färilaveckan med Lions dag i Fä-rebyparken. Där kommer även ett miniformat av jaktens dag arrangeras av Färila-Kårböles jaktförbund. Forbönderna är på genomresa med försäljning av glöhôpper, forbondekorv m.m. På söndagen fortsätter Färila if:s succé med loppis på Färilaparken. Se till att komma i tid. HELA området brukar bli fullt med bilar. I Stocksbo uppmärksammar man att de redan för 125 år sedan hade elektricitet i byn. Museikraftverket håller öppet. I samma vatten och samma dag kommer det populära Ankracet gå av stapeln.

På måndag blir det nostalgireapå Dahlia, Barnslöjd på Svens i Hovra med temat återbruk. En Stund i Paradiset på Ängratörn med sång, musik och en fotoutställning om Albert Vik-sten. Dagen efter, på tisdag, är det Hantverksdag på Hembygdsgården, lunchmusik och kvällskonsert i Färilakyrkan. Under kvällskonserten hyllas Björn och Benny för sin musik av Lillimor Gustafsson-Håkansson.

På onsdagen är det Valla Wellness på Hembygdsgården. Dagen då alla får en möjlighet att hitta sitt välmående genom olika typer av träning och få lyssna till inspirerande föreläsare. I år gör vi ett nytt försök att få The Giant Swede , Magnus Samuelsson att föreläsa på vårt event. Mannen som innehar flera titlar inom styrkegrenen strongman och som för bara ett par månader sedan blev invald i Strongman Hall of Fame för sina vinster inom sporten. De flesta känner kanske mest igen honom från hansvinst i Let´s dance 2009. Dagen erbjuder även träningspass för barn i alla åldrar. Hälsinge Husman serverar lunch. Gå in på www.vallawellness.se för mer information. Lite senare kvällen denna onsdag är det Logrock vid Hovra vandrarhem med Kingen och hans rockande vänner från Sveg.

Musiken fortsätter in på nästa dag, torsdag, med succéfestivalen Valla Open på Hem-bygdgården där bland annat Moto Boy kommer uppträda. Torsdag är även Vandringens-dag där vi i samarbete med Länstyrelsen Gävleborg visar upp MellanLjusnans naturreser-vat där en vandring på 5,7 km erbjuds.

På fredagdyker ett nytt inslag till Färilaveckan upp. Nämligen Karnevalsverkstan. Där kan barn få hjälp med sina ekipage inför lördagens stora karneval. Anmälan görs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Pia Danhard på 070-5915814 senast 13:e juli. Man kommer även un-der denna dag kunna få en guidad cykeltur med STF Ljusdal i området runt Ed. Sommar-pyssel för hela familjen på Klockargården och Falaaftan i Revylokalen med sång och mu-sik.

På lördag är det Streetrace on the Base i Föne, Den STORA ÅRLIGA KARNEVALEN med prisutdelning och diverseunderhållning vid målgången på Färila Skolans grusplan. Den lokala företagsmässan ställer ut med lokala företag på gräsplan vid Färila skolan och Häl-singlands cowboy och cowgirl kommer koras med hjälp av den mekaniska tjuren. Du kan även kamma hem pris för snyggast hatt i denna tävling. Fina priser utlovas. En 18m lång uppblåsbar hinderbana kommer också finnas på plats för barn och ungdomar att utmana varandra i. Lördagen avslutas med Årets Match på Movallen i Föne där motståndarlaget är olika sportprofiler från när och fjärran. Vill man dra en sväng-om så är det dans till Jontez på Näsbergslogen.

På söndag avrundas Färilaveckan i Kojbyn i Lassekrog med visor av Dan Anders-son,fotoutställning och filmvisning av När skogen föll.
För mer info om Färilaveckan och hela programmet hittar ni på www.farila.se och i som-marbroschyren.

Hoppas vi ses i sommarvärmen på någon av alla dessa aktiviteter.

För Färilarådet
Johan Sjölund


roy nilssonRoy NilssonMaj 2017 

Vårkänslor, vad är det?

Snöfall långt in i maj när detta skrivs. Minusgrader om nätterna. Har tjälen släppt än? Men nu, när du läser detta, har åtminstone ljuset segrat helt. Klockan visar över tio på kvällen och det är fortfarande ljust, och värmen har nog kommit till sist.

Dags att se till att trädgården ser åtminstone hyggligt vårfin ut. Eller smiter du hellre ut i skogen? Har du möjlighet att ta dig ut i skog och mark lockar nog vårt nya naturreservat. De sex entréerna i MellanLjusnans naturreservat är välordnade och värda ett besök. Läs informationstavlorna om allt som finns att se och prova de praktiska grillarna med stabila, enkelt höjbara grillgaller. Veden finns huggen alldeles intill. Vandringslederna på båda sidor ger fina naturupplevelser. Den sena våren kanske gör att Mosipporna fortfarande blommar och bombmurklorna visar upp sina kraterlika kroppar.
Det är fyra entréer på södersidan (Knutnäsudden, Hovrahällan, Kölströmmen och Hoppströmmen med sin fina trätrottoar). På norrsidan ligger entréerna vid Enåns mynning och vid Kasteln. Länsstyrelsens hemsida ger all information om alla naturreservaten i kommunen, och de är många. Adressen är lansstyrelsen.se välj sedan Gävleborg; Djur och natur; Skyddad natur; Naturreservat; Ljusdals kommun. Där finns information om 51 naturreservat.

FärilaRådets byastädning skedde fjärde maj i år då drygt 20 personer hjälptes åt att plocka skräp. Delins sponsrade städarna med fika efter fullgjort uppdrag.

Sommarlotterna kom från tryckeriet 12 maj. Vi kommer att sälja på Delins vid flera tillfällen och lotterna finns på företag i Färila. Hoppas du köper många. Prisuppställningen är identisk med föregående år. Elcykel med hög kvalitet, mat och delikatesslådor från Björks och Delins.

Nomineringar av årets Fâlatomingska göras före 3/7. Alla är välkomna att nominera kandidater. Antingen lämnas förslag i förslagslådan på Delins, lämnas till Pia i FF-stugan eller mailas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Försök motivera din nominering. Rådet utser årets Toming bland de nominerade.

Färilaveckan (8-16 juli) kommer som vanligt att innehålla mängder med evenemang. Programmet kommer i sommarbroschyren i slutet av maj och i Mellanljusningens tidiga julinummer. Förra årets succé, cirkusskolan för barn i åldern 6-11 år, blir åter ett inslag och dessutom anordnas ett danskollo för unga 11-16 år i revylokalen. Karnevalslördagen hoppas vi ska bli en extra trevlig dag både för barn och vuxna. Hoppborgen och en ilsken tjur är bara början. All information om evenemang och tider hoppas vi få med i sommarbroschyren.

Långt före Färilaveckan välkomnar FärilaRådet alla nyfödda Färilabor under nationaldagen på Hembygdsgården sjätte juni. Välkommen du också.

……och vårkänslorna får väl var och en förklara för sig själv eller sina käraste…..

Hälsar
Roy Nilsson för FärilaRådet


bo jornebladBo JörnebladApril 2017

Sköna maj välkommen.........

OK, men först ska vi avsluta april månad med Valborgsmässofirande med eldar och fyrverkerier, grilla korv eller steka kolbullar.
April månads inledning blev väl inte något vidare, våren kom liksom av sig.
Soliga dagar blandades med kyliga dagar med ibland ett fint snöande som turligt nog snabbt töade bort. En del fick nog hjärtat i halsgropen, i alla fall dom som bytt till sommardäck och en del avåkningar kunde man läsa om i tidningen.
Nu ser vi fram emot våren.
April har snart passerat, på tal om passerat så blir jag lika fascinerad varje påsk då bilkaravanerna passerar nedanför mig på riksväg 84 på väg till fjällen. Bilarna kryper fram längs vägen fullastade med allt som ska med, släpkärror med skotrar,
fyrhjulingar, takboxar med skidor o pulkor, sen likadant efter påsk fast åt andra hållet,
det gäller att ha tålamod men en del har dessvärre inte det, dom ska om till varje pris
och vad blir priset för det, i bästa fall en avåkning ner i diket eller något ännu värre,
vill inte tänka på det.

Det har ju hänt en del under den här månaden i Färila. Vi har fått påskpyntat med ris
o fjädrar i Färebyparken som språkcafeets medlemmar har tillverkat, vi har haft en
sockenstämma i föreningarnas hus med föredrag om vargtillgången här i Hälsingland,
synd att inte fler tog tillfället i akt och besökte stämman och inte att förglömma,
Dehlins mataffär har börjat sälja Hälsingemjölk, Hälsingemjölk... smaka på ordet!
Under många år har vi i Hälsingland efterfrågat mjölk från våra lokala mjölkbönder
och nu finns äntligen vår egen mjölk i butikerna.

Färila hembygdsförening har haft sin återkommande spelmansstämma, ”Påskträffen”
på långfredagen, den 34 i ordningen, snacka om tradition.

På tal om snackis så har det väl inte undgått någon om vad som ska hända med
Mångspers vara eller inte vara.
Färilarådet tillsammans med Ljusdals kommun sammankallade till möte i Färilarevyns
lokaler för att höra vad Färilaborna hade att säga. Mycket folk kom för att
lyssna på vad kommunens planer var för Mångpers. Publiken fick ställa frågor och
många tog tillfället i akt. Något beslut skulle inte tas utan det blir en senare fråga.
Ett riktigt vårtecken i alla fall för mig är när jag får höra storspovens glada drill tona
över täkterna och när sopbilen sopat bort all sand från gator o gångbanor, då är det
vår.

På tal om sopa så den 4 maj klockan 18.00 är det dags för städdag här i Färila och vi
vill att så många som möjligt ställer upp, vi håller med soppåsar och är ni riktigt
duktiga så bjuder vi på kaffe med dopp.

Ha nu en härlig vår o sommar!
Bosse Jörneblad


viveka stabiViveka StåbiFebruari nr 2 2017

Snart sportlovsdags och redan är det svårt att komma över 84an på helgerna!
Tittade tillbaka på februarikrönikan från ifjol (det går att läsa alla krönikor på farila.se under FärilaRådet/krönikor) där Nina Springh skrev om möten i kassakön på Delins.
SÅ skulle vi alla göra – börja prata med besökarna och berätta om vad dom inte får missa – korv t.ex.

Även i år finns det fina skidspår på Stocksboängarna. Men det kan vara bra att veta att det som vanligt finns fina spår i Hovra. Det går bra att ställa bilen vid vandrarhemmet. På Breasen finns också skidspår. Kanske på fler ställen som jag inte känner till?

Vinterhalvårets stora evenemang i Färila har nu jubilerat med publikrekord. Färilarevyn har gått för fulla hus och publiken som gick de sista helgerna fick äran att sitta på sköna nyinköpta stolar – helt utan kommunala bidrag kan tilläggas! De gamla skänktes bort till Yg, Föne Fotboll, Stråsjö och Färila skola. Bravo.
Vi väntar med glädje på att Färilarevyngör´t igen!

De kommande vårmånaderna har vi några viktiga saker att samlas kring.
Sockenstämman. Nytt datum sedan sist. Onsdagen den 29 mars kl. 18.30 på Föreningarnas Hus. Vi har några diskussionspunkter som vi fortfarande jobbar på så håll utkik på annons och affischer.
Kanske vill vi prata om vad som ska hända i banklokalerna när Swedbank flyttar ut?

Vi vill också informera och diskutera vad vi tillsammans vill fylla marknadsområdet med nu när marknaden inte blir av. Väldigt många roliga idéer finns som kan engagera hela familjen. Men vi behöver fler som kan tänka sig att hålla i en eller annan aktivitet.
Du kanske t.o.m. skulle tycka det vore spännande att samordna fredagen mot ersättning om vi kan få loss lite projektpengar?
Företagsmässan på lördagen blir av som vanligt i väntan på Karnevalen. Vi hoppas att så många som möjligt av Färilatraktens företag vill visa upp sig, knyta kontakter och eventuellt sälja sina produkter.
Du har väl anmält ekipage till Karnevalen förresten? Ring 072-718 38 00!
Färilaveckan ser ut att kunna bli riktigt trevlig – igen!
Invigning i Färebyparken lördag den 8e juli och karneval lördag den 15e. Däremellan blir det både gammalt och nytt. Kul!
Om du vill vara med i Sommarbroschyren så är det deadline för manus till Staffan på Mellanljusningen tisdag den 7 mars och det blir korrekturläsningsmöte på Hembygdsgården tisdag den 4 april.
Önskar en fin vårvinter!
För FärilaRådet
Viveka Ståbi

Februari 2017

magnus johanssonMagnus JohanssonDå var det snart dags att ställa om klockan igen. Efter en välbehövd härligt vacker sommar och höst nalkas vintern med allt vad det innebär. Snö, vinterdäck och långkalsonger hägrar.

Visst kan det kännas tungt men det är även något visst med vintern. Man får elda i spisen och tillbringa kvällarna under en varm filt framför en bra film utan att behöva känna dåligt samvete att man borde vara ute i solen. Man får tid att i kvällsmörkret sortera alla upplevelser och intryck man fått under sommaren. Man kan åka skidor, om det finns snö, och efter det få en välförtjänt varm kopp choklad.

 För min egen del så betyder vintern att det snart är dags för ännu en säsong av Färilarevyn. Otaliga timmar ska det tränas och nötas repliker och danssteg. Sen kommer premiären och allt arbete som lagts ner får avkastning i form av skratt och applåder. Det om nått är ett värmande ljus i mörkret. Förhoppningsvis får publiken sitta i nya stolar som föreningen försöker att köpa in. När jag även är inne på revyn så kan jag meddela att vi har börjat sända bio för barn under söndagarna klockan 13.00. Söndagen den 23:e oktober kommer det även att vara musikcafé på revylokalen. Det anordnades även en bejublad konsertav Falabeatles i dagarna två med buffé och trevlig samvaro. Publiken lyssnade och njöt till vackra toner den 16:e och 17:e september.

Vi i Färilarådet vill visa vårt vackra Färila från dess bästa sida och vill därför gärna ta emot foton som vi kan använda för att marknadsföra bygden. Har du någon bild, helst med höst/vintermotiv som visar Färila så hör av er till oss eller skicka bilden till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi kommer att använda bilderna till skyltställningen, vykort och annan övrig marknadsföring.

Vi har fått in ett förslag över att det vore bra om vi kunde anordna en gemensam röjardag i Färila. Det har funnits förr och det börjar att växa igen på många ställen runt om byn. Vi tycker att det är en alldeles förträfflig idé och vi ska försöka få till en röjardag nästa år om det finns intresse. Är vi många som hjälper till under en lördag så kan vi åstadkomma mycket för att få en öppnare omgivning. Kom gärna med förslag vart vi skulle kunna tänkas göra en punktinsats. Förhoppningsvis kan detta bli en tradition. Mer info angående detta kommer att komma.

Vi har haft en utvärdering av Färilaveckan och kan konstatera att det återigen blev ett digert och mycket uppskattat program. Färilaveckan har en otrolig betydelse för bygden och där kan vi alla verkligen göra reklam. Vädret var vackert och både nya och gamla aktiviteter var välbesökta. Vi vill tillsammans med alla aktörer utveckla Färilaveckan framåt. Det är så roligt när nya evenemang skapas och förgyller veckan samtidigt som de ”gamla” evenemangen stabilt står sig. Känner du att du skulle vilja delta med ett evenemang eller har en idé till en aktivitet så hör gärna av er. Vi kommer att ha ett öppet möte i längre fram där vi kommer att planera för kommande Färilavecka. Mer info kommer om detta.

Vi håller även på med att ta fram utsmyckning genom Färilas huvudled. Efter att utsmyckningen är monterade så ska de sättas upp. Jag tror att ni kommer att tycka att det blir riktigt fint. 

Det var allt jag hade att ta upp för tillfället. Men som ni säkert redan vet så finns ju farila.se där allt som är på gång finns att hitta. Även på facebook kan ni följa det som händer på byn.

Med det önskar jag er en riktigt trevlig vinter!

För Färilarådet

Magnus JohanssonJanuari 2017 

pia danhardPia DanhardGod fortsättning på det nya året
Nu är det slut på år 2016 och vi har redan kommit en bit in på det nya året. Jag har tänkt tillbaka på året som gått och det har faktiskt hänt en hel del.
FärilaRådet har köpt in fyra eldgaltar som är designade av Leif Andersson och gjorda av A-Svets & Mek. Dessa invigdes under Luciamarknaden med eldar i. Under sommaren är det tänkt att de ska användas till blomplantering. Även annan utsmyckning av byn är på gång, som förhoppningsvis kommer att bli klart under våren-sommaren.
På städdagen i början av maj var det 21 personer inklusive fikafixare som deltog. Hoppas fler ställer upp i år! Det är alltid mycket skräp som kommer fram på våren så det behövs verkligen en städning inför sommaren.
Turistinformation bedrevs i en tillfällig stuga som placerades på gamla Järnhandelsplan.
Alla nyfödda under året blev bjudna med föräldrar och syskon till Hembygdsgården på nationaldagsfirande. Där bjöds på fika och de nyfödda fick en tröja. Mycket folk och fint väder var det på firandet.
Färilaveckan med en del nya arrangemang var välbesökt som vanligt. Till årets Falatoming valdes Ann-Louise Jansson och Britt-Marie Liljedahl.
I september var det stor invigning av det nya naturreservatet i Mellanljusnan.
Denna vinter har den fina bocken på Mon stått orörd men till mångas fasa brändes bocken ner i december 2015. Många bybor ville ha en bock och sponsrade Mickelssons så att de skulle tillverka en ny. De fick in mer pengar än vad som gick åt och skänkte det som blev över. Pengarna skulle gå till ”Utsmyckning av Färila juletid”. För de sponsrade pengarna köptes en julbelysning, som har smyckat en av de stora granarna vid skolan.
På luciamarknaden var det riktig julstämning med nysnö och marschaller genom byn. Lions tomtar kom som vanligt med häst och släde och delade ut påsar till barnen. Populärt var det också att bli fotograferad med tomten. Fotograf var Harry Högberg.
Under året som gått har det varit otroligt bra konserter i kyrkan. Oftast fullsatt vid dessa tillfällen. Missade tyvärr trettondagskonserten, men hörde att den var suveränt bra! Tack till Ann-Christin och hennes körer samt alla andra medverkande, för att vi fått uppleva en fin stund med er i vår fina kyrka.
Ja, detta var en del av vad som hänt under året som gått och nu ser jag fram emot 2017.
Under karnevalsdagen vill FärilaRådet utveckla företagsmässan och scenprogrammet på skolplanen detta år. Knallemarknaden kommer att ersättas med något mer lokalt. Vi har många ideer om vad vi ska kunna göra, men behöver din hjälp också! Om du har ideer och tips kan du maila :Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller lämna tips i förslagslådan på Delins, du kan även komma in till mig på Färila Fackförening och berätta vad du har för ideer. Framförallt behövs det någon eller några som kan tänka sig att hålla i samordna aktiviteter på fredagen, kanske någon sorts familjedag, minisporter, sång- och dans… ja vad nu förslagen mynnar ut i.
Tisdagen den 28 mars kl. 18.30 blir det sockenstämma på gamla kommunalhuset. Ifjol på sockenstämman hade vi besök från Länsstyrelsen som berättade för oss om naturreservatet i Mellanljusnan och i år hoppas vi få besök av någon annan som har något spännande ämne att prata om. Mer om detta kommer vi att skriva om i kommande nummer av MellanLjusningen.
Pia Danhard för FärilaRådet


December 2016

bo jornebladBo JörnebladMidvinternattens köld är hård,
 stjärnorna gnistra och glimma.
 Alla sova i enslig gård
 djupt under midnattstimma.
 Månen vandrar sin tysta ban,
 snön lyser vit på fur och gran,
 snön lyser vit på taken.
 Endast tomten är vaken. 

Håhåjaja, om det ändå hade varit så under hela december så mycket lättare det hade varit för mig och mina renar att ta sig fram. Nu har jag fått vandra fram på tunga fjät för att komma fram till alla dom aktiviteter jag skulle hinna besöka.
Först var det Hembygdsgården i Färila som hade julmarknad i dagarna två, där fick jag äta mig mätt på tomtegröt och goa smörgåsar, se på allt fint hantverk o pynt till julen.
Färila kyrka besökte jag den fjärde december för att lyssna på sånger ur Fantomen på Operan, som artister från bygden framförde så vackert och alla klappade i sina händer och såg så glada ut.
För min del var nog Luciamarknaden här i Färila lite speciell för där skulle jag få vara med och ta emot alla barnens önskelistor. Där satt jag i min tomtedräkt med förväntansfulla barn omkring mig som på egen hand skrivit vad dom helst önskade sig i julklapp. Det var allt från fyrhjulingar, lego, mobiltelefon, hundvalp, pyssel, pyssel vad är det frågade jag, jag trodde hon menade pussel, nä pyssel skulle det vara så det så. Det som förvånade mig mest var nog att så många önskade sig en lysande jojo, den trodde jag var ute för länge sedan, får väl leta i mina gömmor om jag har kvar några.
Smet in på Klockargården och språkcaféets avslutning, för där skulle det vara Luciatåg med sång. Lucian här i Färila hade krönts någon kväll tidigare i kyrkan där hon med sina tärnor fick var sitt halsband i silver. Där sjöng även barnen i
Klockarkören julsånger i sina fina luciaklänningar med ett tänt ljus i handen, och en stjärngosse såg jag visst också i bakgrunden.
Ujujuj, vad tiden går, nu måste jag skynda mig hem så att jag hinner slå in alla julklappar till barnen, tänk så ledsna dom skulle bli om dom inte fick några paket, så duktiga och snälla som dom varit hela året.
Visst ja, själv önskar jag mig en biljett till Färila Revyns premiärkväll den 6 januari men tomten får väl inga julklappar, nä så är det!

GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR önskar jag Er alla!

TOMTEN i FÄRILA!


November 2016

jonas soderlundJonas SöderlundDet är november och jag traskar runt i höstmörkret i Stockholm. Gatorna här har isolerats av rödgula löv som bäddats in med ett lätt lager av snö.

Jag tar tunnelbanan när jag ska någonstans och spenderar många timmar i kö. En helt annan vardag än vad jag är uppvuxen med då bussen bara passerade Näsberg en gång per dag.

Jag bor sedan oktober i Stockholm där jag arbetar och studerar, en underbar vardag men nog saknar man hembygden allt.

Jag älskar att följa livet uppe i Hälsingland på håll. Det känns lite som att man är den där lilla pojken i galonbyxor igen som med stora ögon beskådar världen genom en snöglob.

Jag håller alltid hårt i min glob och ruskar den lite lätt ibland så att snön faller över Färila.
Jag ser då ofta hur någon plumsar genom snön medan en annan åker spark genom byn. Det är härligt att vara betraktaren som ser ert slit.

Här kommer ett axplock på saker som hänt under den senaste månaden:
Björks kammade hem storslam i Chark SM med några av sina varor, Sveriges bästa julskinka finns exempelvis i Färila! Färila munhälsa har haft 5års jubileum, Färilasågen utökar och Exte har köpt Trux.

Inför julförberedelserna finns det några viktiga datum som ni inte får missa.
Hembygdsgården håller julmarknad med julgröt 11:00 - 15:00, lördag och söndag i första advent.
Luciamarknad och julskyltning är i år på självaste Nobeldagen den 10 december med Luciakröning i kyrkan 18.30.
Alla är också välkomna till språkcaféets julavslutning söndag den 11 december mellan 14:00 och 16:00.

Slutligen behöver vi i Färilarådet din hjälp!
Vi har under några år arrangerat företagsmässan och scenprogrammet på skolplanen under Karnevalslördagen.
Vi vill nu utveckla denna verksamhet genom att även använda det övrigt marknadsområdet (Grusplanen) och ersätta knallemarknaden med något mer lokalt.

Men vi behöver din hjälp!

Har du idéer och tips om vad man kan göra på skolplan under slutet av Färilaveckan?

Tipsa oss!

Maila: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Eller lämna tips i förslagslådan på Delins

För mer information besök:
farila.se


Jag fortsätter att åka tunnelbana och ni fortsätter att plumsa i snön. Glöm inte att skaka er snöglob ibland så får ni också se eran dröm.

För Färilarådet
Jonas Söderlund

Oktober 2016

magnus johanssonMagnus JohanssonDå var det snart dags att ställa om klockan igen. Efter en välbehövd härligt vacker sommar och höst nalkas vintern med allt vad det innebär. Snö, vinterdäck och långkalsonger hägrar.
Visst kan det kännas tungt men det är även något visst med vintern. Man får elda i spisen och tillbringa kvällarna under en varm filt framför en bra film utan att behöva känna dåligt samvete att man borde vara ute i solen. Man får tid att i kvällsmörkret sortera alla upplevelser och intryck man fått under sommaren. Man kan åka skidor, om det finns snö, och efter det få en välförtjänt varm kopp choklad.
För min egen del så betyder vintern att det snart är dags för ännu en säsong av Färilarevyn. Otaliga timmar ska det tränas och nötas repliker och danssteg. Sen kommer premiären och allt arbete som lagts ner får avkastning i form av skratt och applåder. Det om nått är ett värmande ljus i mörkret. Förhoppningsvis får publiken sitta i nya stolar som föreningen försöker att köpa in. När jag även är inne på revyn så kan jag meddela att vi har börjat sända bio för barn under söndagarna klockan 13.00. Söndagen den 23:e oktober kommer det även att vara musikcafé på revylokalen. Det anordnades även en bejublad konsert av Falabeatles i dagarna två med buffé och trevlig samvaro. Publiken lyssnade och njöt till vackra toner den 16:e och 17:e september.
Vi i Färilarådet vill visa vårt vackra Färila från dess bästa sida och vill därför gärna ta emot foton som vi kan använda för att marknadsföra bygden. Har du någon bild, helst med höst/vintermotiv som visar Färila så hör av er till oss eller skicka bilden till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi kommer att använda bilderna till skyltställningen, vykort och annan övrig marknadsföring.
Vi har fått in ett förslag över att det vore bra om vi kunde anordna en gemensam röjardag i Färila. Det har funnits förr och det börjar att växa igen på många ställen runt om byn. Vi tycker att det är en alldeles förträfflig idé och vi ska försöka få till en röjardag nästa år om det finns intresse. Är vi många som hjälper till under en lördag så kan vi åstadkomma mycket för att få en öppnare omgivning. Kom gärna med förslag vart vi skulle kunna tänkas göra en punktinsats. Förhoppningsvis kan detta bli en tradition. Mer info angående detta kommer att komma.
Vi har haft en utvärdering av Färilaveckan och kan konstatera att det återigen blev ett digert och mycket uppskattat program. Färilaveckan har en otrolig betydelse för bygden och där kan vi alla verkligen göra reklam. Vädret var vackert och både nya och gamla aktiviteter var välbesökta. Vi vill tillsammans med alla aktörer utveckla Färilaveckan framåt. Det är så roligt när nya evenemang skapas och förgyller veckan samtidigt som de ”gamla” evenemangen stabilt står sig. Känner du att du skulle vilja delta med ett evenemang eller har en idé till en aktivitet så hör gärna av er. Vi kommer att ha ett öppet möte i längre fram där vi kommer att planera för kommande Färilavecka. Mer info kommer om detta.
Vi håller även på med att ta fram utsmyckning genom Färilas huvudled. Efter att utsmyckningen är monterade så ska de sättas upp. Jag tror att ni kommer att tycka att det blir riktigt fint.
Det var allt jag hade att ta upp för tillfället. Men som ni säkert redan vet så finns ju farila.se där allt som är på gång finns att hitta. Även på facebook kan ni följa det som händer på byn.
Med det önskar jag er en riktigt trevlig vinter!
För Färilarådet
Magnus Johansson


September 2016

yvonne springYvonne SpringSeptember är en månad när alla börjar komma in i sina vanliga rutiner.
Många tror nog att lugnet lägger sig över Färila, men där tar man fel.
Skolorna kommer igång med allt vad det innebär. Sport och idrott börjar på nytt.Då tänker jag närmast på Färila ändamålsenliga sport-och simhall. När det närmar sig Halloween blir det spöklikt värre. Personalen blir plötsligt väldigt skräckinjagande !
Ljusdals IF Damlag är framgångsrikt, men tacka för det, när några tjejer kommer från Färilatrakten.
En av dem, Anna Hammergård, finns på info-skylten riksväg 84 från Hudikhållet.
Färila-Revyn som fick Ljusdals kommuns kulturstipendium och senare tävlade i Revy-SM I Borlänge, stred tappert. De kom inte på pallplats men att nomineras till SM är stort nog.
Årets ”Fala- tomingar” Ann-Louise Jansson och Britt-Marie Liljedahl lägger ned mycket tid för äldre och anhöriga, och mycket skulle ordnas, när Röda korset bjöd 90 personer på mat på Folkparksrestaurangen i Ljusdal.
Vårt välbesökta språkcafe’ på Klockargården startade upp i september, och många givmilda färilabor lämnar in kläder mm till nyanlända på Föreningarnas Hus.
Färila Hembygdsförening fyller 90 år! Det är ett fantastiskt jobb som många lägger ner ideellt och som har gjort Hembygdsgården till en levande och betydelsefull mötesplats i Färila. Under jubileumsfesten dit ett 80-tal var inbjudna berättade Anders Assis om målningarna i gammelhusen och Björn Brink höll ett fint och intressant högtidstal.
Mycket snart – redan söndag den 2 oktober kl. 18 – är det ett utvärderings- och evenemangsmöte på Hembygdsgården. Vi ska spåna kring evenemang som har varit, idéer kring utveckling och möjliga nyheter. Det gäller förstås Färilaveckan men även andra evenemang under året i Färilabygden. Välkommen du som har ett arrangemang, vill starta ett, har idéer att vidarebefordra…
Fika finns till en billig penning.
Initiativet kommer i år från LightValleyProduction så svara om du kommer till Jonas Söderlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 0705779943
Var försiktiga i bär- och svampskogen nu när jägarna är ute på äventyr.

För FärilaRådet

Yvonne Spring


Augusti 2016

roy nilssonRoy NilssonSom alltid
Tiden är här när nästan alla tänker: ”Men vart tog den vägen?”. Javisst drar den förbi som en snabbt mojnande stormvind, Men nog var den ovanligt väderlyckad i år? Sommaren alltså. En Färilavecka som fick invigas i strålande sol och evenemang som nästan helt förskonades från regn, en fin början på sommaren och ett härligt slut. Jovisst regnade en del dar bort, men torrt var det och kanske fortfarande är? Skrivandet sker som vanligt flera veckor före utgivning och i år ännu mer eftersom undertecknad försöker sig på en fjällvecka i Valsjöbyn i början av augusti. Myhrbodarna med Anita Myhr har varit mitt mål i 15 år. En och annan känner henne från förra årets Sommar i radio som krögaren Magnus Nilsson hade i Myhrbodarna. Han har Fäviken Magasinet, restaurangen långt ut i Jämtlands ödslighet och ligger på världsrankingens godmatslista runt 30!!
Hösten har sin egen storhet och många tycker det är den bästa årstiden. Så långt vill jag inte sträcka mig, men blåbär, lingon och kanske äpplen och potatis förgyller hösten för många. Och de klara frostkyliga dagarna med en alldeles speciell doft hjälper många fram mot det ökande mörkret. Alldeles i början av hösten har vi Färilabor en lockande aktivitet när vårt nya naturreservat längs Mellanljusnan ska invigas av Länsstyrelsen i Gävleborg. Andra och tredje september händer mängder med aktiviteter. Ni som har dator kan hitta hela programmet på farila.se. Några hållpunkter är:
Fredagen 2/9
13-14 Hoppströmmen hälsar välkommen! Lättare lunch serveras och 14 inviger landshövdingen tillsammans med Johnny Mill och Evelina Jonsson står för musik
15-16.30 Guidade turer där även Ljusdalsbygdens museum deltar
19 Filmvisning i revylokalen ”Orörda Hälsingevatten”
Lördagen 3/9
10- Vandring från Håvrahällan till Kölströmmen eller Hoppströmmen med FärilaRådets vandringsgrupp.
10- Löpning samma sträcka.
10-15 Prova Flugfiske vid Håvrahällan
11-14 Lättare lunch och kaffe vid Kölströmmen

Vi hoppas på några strålande fina höstdagar då i början av september.

En vacker sommarkväll efter Färilaveckan gästade Engmanskapell Hembygdsgården. Johanna Backe spelade som förband och nästan 500 lyckliga lyssnare satt vid hembygdsgårdens nya scen och njöt några timmar. Jublet efter låtarna talade om att publiken var merän nöjd. Brännbollen på Korskrogens IP låg som vanligt också efter Färilaveckan och blev en succé. Sexton lag gjorde upp och Yttre Föne gick segrande ur striden. Ännu flera lag hade velat vara med men fick inte plats i spelschemat.

Flera evenemang filmades under Färilaveckan i år (Karnevalen, Valla Open, Spelmansstämman i Vantjärn mm). För dem som tittar på YouTube finnsFolkTV:s Hälsingar. Förra årets inspelning av ”Tanterna är försvunna” där Lill-Stickan spelar för 80-plussare i Ljusdals folkpark finns på: https://www.youtube.com/watch?v=V25MDHV3WCc.

FärilaRådet arbetar bland mycket annat med att ta fram en dekoration som kan sitta på stolparna genom byn. Tanken är att de ska kunna sitta uppe året om och representera Färila. En jättefin prototyp har tagits fram av Yngve Karlsson i Hovra. Som alltid hittar ni senaste nytt om Färila med datorn på adressen farila.se.

Ta vara på de vackra höstdagarna som ligger framför oss. Vandra i naturreservatet längs Ljusnans brusande forsar, skaffa er blåbärsfingrar och låt lingonen lysa röda i hinkarna. Allt verkar dock komma tidigt i år, kanske blåbären redan är övermogna? När jag letade hjortron dryga veckan innan jag brukar var många bär redan övermoget vita.
Hösten har mycket att bjuda

Hälsar
Roy för FärilaRådet

viveka stabiViveka StåbiJuni och Juli 2016

Så blev det sommar igen. Vilken skillnad från i fjol!
Nationaldagen förra året fick firas inomhus men i år var vädret helt perfekt. Efter att flaggan hissats och Nationalsången sjungits höll Helena Olovsdotter Haglund ett fint tal om vår del av världen.
Utsikten från Hembygdsgården är verkligen fullständigt betagande en så här vacker dag för en publik som fick njuta av musikalisk underhållning av Klockarekören, Louisa Vogt Westling och två musiker från Eritrea som jag dessvärre inte har namnen på.
De nya Färilabor som fötts 1 maj 2015 – 30 april 2016 fick traditionsenligt en Färila-tröja som välkomstpresent av FärilaRådet.
Hembygdsföreningen hade fullt sjå att hinna servera kaffe och bakelse till de rekordmånga besökarna.

Ni har säkert sett att vi har en turistinformation, en s.k. infopoint, i Färila i år också. Nu är det i den lilla stugan på ”järnhandelsplan”. Titta gärna in till flickorna som jobbar där och tipsa eller fråga. Tove Norin och Lisa Eriksson kommer att turas om i jobbet.

Åsså Sommarlotten!!! Årets högsta vinst är återigen en elcykel från Dahlia - mer motionsbefrämjande än man kan tro. Dessutom sju matvinster. Det överskott som blir på lottförsäljningen går till annonsering och marknadsföring av Färila, så du gör en insats för bygden förutom möjligheten till fina vinster. Om det finns lotter kvar när du läser det här så skynda! Det kan finnas på Hagmans Golv och på de olika arrangemangen under Färilaveckan.

Vid det här laget har kanske de flesta av er som läser ML hunnit ta del av Sommarbroschyren och prickat för alla evenemang som ni absolut MÅSTE hinna med.
Kolla gärna igenom programmet i den här tidningen igen eller på www.farila.se. Det kan ju ha dykt upp något nytt. Jag är riktigt nyfiken på teatern i Hovra i år. Lik till salu av Dario Fo! Inte illa.
Det är många arrangemang att nämna men det är nog bäst att du läser programmet så du inte missar något.
Men du – visst vill vi hålla liv i Karnevalen, va?
Det är aldrig för sent att anmäla ekipage !!! och dessutom kan man vinna fina prispengar.
Värstingekipage 5 eller fler vuxna, Fåmansekipage 1-4 vuxna, Ungdomsekipage under 18år. Anmäl till 072-718 38 00. Gör det!

Och du vet väl – om du har lite tid över och vill göra en insats – hör av dig till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Nu återstår bara för mig att önska en riktigt fin sommar.

För FärilaRådet
Viveka Ståbi

magnus johanssonMagnus JohanssonMaj 2016

Kan det vara så att sommaren har gjort sin entré?
Vi har haft en alldeles strålande och varm start på månaden maj, och vi får väl hoppas att det kommer att fortsätta så under sommaren. Maj är ju den månaden som är startskottet för alla de många aktiviteter som kommer att ske under sommaren.
Färilarådet bjöd den andra maj in till den årliga städdagen, där ett gäng städglada själar samlades för att göra en rejäl vårstädning genom Färilas gator. Mycket skräp blir det och kaffet smakar extra gott när man ser hur fint det blir. Under månaden har även Färila IF bjudit in killar/tjejer födda 08-09 samt flickor födda 05-07 för att prova på att spela fotboll. Om intresse finns så hör av er till Färila IF.När vi ändå är inne på fotboll så har även Fönes herr och damlag haft hemmapremiär på Movallen under den ”stora Fönedagen” lördagen den 14:e Maj. Många besökare kom för att se de båda matcherna.
Färila revyn har även haft sitt sista musikcafé för denna termin och jag blir glad och förvånad över den uppslutning som skett under dessa kvällar, både i publik och musiker. Förhoppningsvis så kommer det att bli fler musikcaféer efter sommaren. Hälsinglands museum i Hudiksvall anordnar tillsammans med Hälsinge akademi en utställning av Färilabördige Hans Viksten. Den kommer att pågå till den 10:e september. Fredagen den 13:e maj var det boksläpp för Färilasonen Erik Nilshammmars nyskrivna bok ”Apokalypsen i Storå” på glashuset i Ljusdal. Undertecknad kan verkligen rekommendera boken som är en hembygdssägen som lockar till skratt och eftertanke. Boken kommer att säljas bland annat på bokhandeln i Ljusdal.
Den 6:e juni anordnar Färila hembygdsförening det årliga nationaldagsfirandet. Där bjuds på högtidstal, underhållning samt fika. Alla nyfödda barn får en tröja från Färilarådet. Kom gärna i folkdräkt.
Sommarlotterna har kommit och vi har även i år fina priser i form av en eldriven cykel i första pris samt fina livsmedelskorgar från Björks och Dehlins. Lotterna kostar 25 kronor styck och vinsten går till att marknadsföra Färilaveckan. Färilarådet säljer lotterna så håll utkik efter dem under sommaren.
Broschyren för Färilaveckan är även den ute inom kort och jag kan konstatera att den är fullproppad med information om alla aktiviteter och evenemang som kommer att hända under sommaren och framförallt Färilaveckan. Riktigt kul att se när nya evenemang har skapats och jag tror att det finns något för alla under veckan. Ni kan även få information om ni går in på Färilas hemsida: www.farila.se eller på Färilas sida på Facebook.
Vi kommer även i år att ha en bemannad turistinformation i Färila. Vi jobbar i skrivandets stund med att få till en lämpligare lösning än ifjol, då den fanns i en av bodarna på Färebyparken. Den kom lite i skymundan och vi kollar nu på en mer central plats då vi anser att den har en viktig funktion för att marknadsföra hembygden, hjälpa turister eller oss bybor att hitta saker att se eller göra. Mer information kommer inom en snar framtid.
När jag ändå har ordet så vill jag passa på att berätta att teaterföreningen Hälsingevänner har biljettsläpp för sin kommande produktion ”Lik till salu” av Dario Fo den 23:e maj. Föreställningen kommer att spelas på gården Svens i Hovra med premiär den 8:e juli. För mer information gå in påHälsingevänners hemsida eller Facebook sida.
Med det vill jag önska er en riktigt trevlig sommar och jag hoppas att vi ses under de evenemang som kommer att ges framöver.

För Färilarådet

Magnus Johansson

April 2016

pia danhardPia DanhardMars, april och maj är årets vårmånader. Den personliga upplevelsen av när våren kommer kan vara väldigt olika. Somliga tycker att det är vår när man ser den första blåsippan eller när man hör fåglar sjunga och andra tycker att det är vår när man tar fram grillen eller krattar gräsmattan.
Jag tycker att det är vår när det blir ljusare kvällar och när jag ser tulpanlökarna komma upp i rabatten hos Sjölunds ekonomibyrå. De började ju synas för flera veckor sen, så då är ju våren här oavsett om det kommer något bakslag med snö i luften!
En händelse som inträder varje vår är Sockenstämman. I år samlades vi på Föreningarnas hus i ”kommunalromme”. Man kan känna historiens vingslag i detta rum. Björn Brink valdes till ordförande och fick sätta sig i den gamla ordförandestolen framför det stora bordet med klubban.
FärilaRådets styrelse ser nu lite annorlunda ut inför kommande år.
Magnus Johansson tar över ordförandeposten efter Viveka Ståbi, som nu är vice ordförande.
Övriga medlemmar i styrelsen är Roy Nilsson, Bosse Jörneblad, Jonas Söderlund, Yvonne Spring, Nina Springh, Johan Sjölund, Sara Staffansdotter Lögdahl och Pia Danhard
Mattias Lundberg och Daniel Åkerman har avgått från styrelsen och avtackades med varsin bukett blommor.
I samband med sockenstämman så introducerades ”Färilagalten”. Den tillverkas av A-Svets&Mek AB i Färila efter formgivning av Leif Andersson, Järvsö.
Galten kan användas till att elda i, plantera blommor, grill... Den är snygg att ha i sin trädgård eller utanför sitt företag. FärilaRådet kommer att köpa in några stycken för att elda i,tex.till luciamarknaden och att plantera blommor i till sommaren.
När sockenstämman avslutades fick vi en bra information från Länsstyrelsens representanter, som berättade för oss om naturreservatet i Mellanljusnan. Mycket intressant information och det finns en plan att reservatet ska invigas den 2-3 september 2016. En informativ folder finns i broschyrstället på Delins.
Innan kvällen var över lyssnade vi på Tomas Skogstjärn som informerade oss vad som skulle kunna hända vid oförberedda händelser i samhället,tex. vid stormar, översvämningar och elavbrott. Hur länge klarar vi oss? Bör vi vara rustade för detta? Där fick vi något att tänka på!
Nu börjar vi planera för sommaren och Färilaveckan. Vad vi hört så blir det marknad med tivoli. Företagsmässa blir det i samband med karnevalsdagen. Så ni företagare som vill vara med, hör av er till FärilaRådet så att vi kan boka in er. Bra tillfälle att visa upp sitt företag då det är mycket folk som rör sig i Färila den dagen! Valla Wellnes kommer att ha sin dag på hembygdsgården som de hade ifjol men vi hörde lite skvaller om att de även kommer att ha något roligt för barnen iår.
Ni har väl börjat fundera ut vad ni ska göra i ert ekipage under karnevalen? Om inte är det tid att börja planera för det. Hoppas på många ekipage, stora och små!
Falatoming ska också utses. Lämna in förslag på någon som ni tycker engagerar sig i bygden och bidrar till en positiv anda och ett trevligt Färila.
Det är mycket som händer under Färilaveckan och det kommer vi att skriva mer om i kommande nummer.

Turistinformation ska vi ha i Färila även i år. Ifjol var informationen i Färebyparken, men vi på FärilaRådet försöker att hitta någon ny lokal för detta ändamål då det förra året var ganska kallt i boden som turistvärdarna använde. Om någon har ett bra alternativ så hör av er till oss.
Städdagen i Färila kommer att ske måndagen den 2 maj, kl 18.00 och alla som kommer och hjälper till bjuds på fika. Vi samlas utanför Färila Fackförening och där finns sopsäckar och plockpinnar. Ta med handskar!
Lite nytt som hänt på byn är att Dahlia har gjort om i sin butik. Gå in o kolla!
Mera Skog som tidigare haft sitt kontor på OK har nu flyttat och finns i blomsteraffärens gamla lokaler.
Stort Grattis till Björks & Co som blev utsedd till årets butik och Michael Henriksson som blev utsedd till årets butiksäljare. Grattis, Grattis till er!
Vårkonserten i kyrkan var fullsatt! Som vanligt suveränt bra!
I förra numret av MellanLjusningen hittade ni ett inbetalningskort som man betalar in FärilaPengen med! Pengarna används till att marknadsföra Färila. Alla bidrag är värdefulla. Det går också bra att swisha på 123 476 37 93! Tack till alla er som bidrar!

Ta vara på våren och njut!

Pia Danhard

Mars 2016

bo jornebladBo JörnebladVaknade upp till en fantastisk fin vinterdag. Termometern visade minus 8 grader och solen sken från en klarblå himmel. På med vattenkokaren för dagens kopp te med honung och en fullkornmacka med ost. Slår mig ner vid köksbänken som vetter ut mot vägen, ser ut över täkten som ligger snötäckt av fin vit snö. Några morgonpigga pensionärer är redan ute och promenerar med sina gåstavar o hundar. Ser att Pelle är ute med skotern och drar upp nya fina skidspår som vi alla kan nyttja en sån här härlig dag och även andra dagar givetvis. Hörde av Pelle att skidspåren dessvärre inte får vara i fred. Någon eller några har roat sig med att åka fyrhjuling i skidspåren som därmed totalförstörs. Varför får saker o ting inte vara ifred. Tänker på den fina julbocken som brändes ner och även badhytterna nere vid Lillbyängarna som vandaliserades. Undrar vilka det är som gör allt det här och varför?
Frukosten avklarad, på med kläderna och skorna för dagens morgonrunda. Ser på termometern att det redan blivit varmare, det här ska bli skönt. Tror jag tar en sväng ner mot älven så kan jag passa på och plocka lite påskris att sätta i min fina vas i köket. Förresten, varifrån kommer traditionen med påskris? Jo, så här är det. Påskriset kommer – enligt de flesta historiker – ifrån en kristen tradition att piska med björkris på långfredagen för att minnas Jesus lidande. Risningen gick ut på att far i huset piskade upp barn och tjänstefolk för att påminna om Kristi lidande. Senare blev det en mer lekfull variant där rollerna ombyttes och det snarare var barnen som piskade sina föräldrar. Enligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Ja, så nu vet ni det!
Påsken är ju en av våra stora helger. Mycket händer under den här veckan, både här i Färila och på andra ställen. Färila hembygdsgård fortsätter sin tradition med musikstämma på långfredagen. Många musikanter och så brukar dom ha en hemlig gästartist. Undrar vem det är den här kvällen? Våra butiker har ju öppet som vanligt. Hoppas dom har påskpyntat och gjort fint så våra fjällresenärer stannar till och inhandlar vad dom ska med sig upp till sina fjällstugor. Färila revyn har kommit igång med söndagsbio för barnen och även dom mycket uppskattade musikkvällarna. Vi har mycket att glädjas åt här i Färila. För att det ska bli ännu bättre så har vi ju Färilapengen, ett sätt att få in lite extra till våran gemensamma kassa så att vi kan göra ännu mer för vår trivsel här i Färila. Sätt in en slant, stort eller smått, allt är välkommet. Glöm inte sockenstämman den 5 april kl.18.30. Affischer sätts upp på byn.
Slutar min krönika med en liten söt historia.
-Mamma, mamma, jag kan inte få upp dörren, hjälp mig! Lilla gumman det är inte så farligt, det är bara påsken som står för dörren!

En Glad Påsk önskar
Bosse Jörneblad, FärilaRådet.

Februari 2016

nina springhNina SpringhSportlovstider -härliga tider!

Nu tinar vi fram, solen börjar värma och det droppar från taken. Takboxarna packas och rullar mot fjällvärlden, vilken tur vi har som har Björks, Delins, pizzerian, ”Nya Arnes”, Kakfén, Hälsingehusman, Dahlia och OK mfl. lägligt placerade efter genomfarten så turisterna kan fylla på depåerna både till sig själva och till bilen.

Vi som har förmånen att bo så här bra och egentligen inte behöver förflytta oss allt för långt för att kunna åka skidor, skoter och vinterfiska kan passa på att åka längdskidor på Stocksboängarna och i Korskrogen. Pimpelpremiären har varit på Skålsjön för några helger sedan och lördagen den 12 mars är det angeltävling på Ygssjön, kom ihåg att anmäla ett lag.
Spark- och pulkaåkning är en underskattad och framförallt en rolig motionsform för både stora och små, och så har vi har ju ”Jarsefjällen” 1,5mil bort att åka till när vi vill åka alpint. Tänk vad vi bor bra!

Färilaveckan 2016 har ni planerat in den än? Årets Färilavecka är den 9-16 juli. För arrangörerna av Färilaveckan har planeringen redan börjat, men än finns möjlighet att planera in något arrangemang! Sista dagen för att vara med i sommarbroschyren, med annonser och programpunkter är den 23/3 vilket är ganska så snart! Korrekturläsning av programmet den 11/4 kl. 18.00 på Hembygdsgården och sommarbroschyren är klar för utdelning månadsskiftet maj-juni.
Marknadsmässa blir det även i år på karnevalslördagen den 16 juli. Vill ni vara med och ställa ut kontakta Pia Danhard på Färila FF 0651-204 72
Pssst!! Första karnevalsekipaget är redan anmält. Så börja klura på vad du/ni ska ställa upp med för ekipage till årets karneval!

På Färilarådets senaste möte hade vi bjudit in ägaren till fd. Gästis då vi, liksom många utav er undrade över vad som är på gång och rykten sprids så lätt på en liten by som vår. Mehrdad Yarbakht (Mark) blev positivt överraskad och glad för inbjudan och berättade mer än gärna om hur det går med renovering och om sina planer och visioner för blivande verksamhet. Inriktningen på verksamheten är ej ännu fastställd, två möjliga inriktningar är HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, främst flickor eller pensionärsboende. Han poängterar att han vill anställa personal från bygden och att oavsett inriktning så är det utbildad personal inom respektive yrkeskategori som kommer att arbeta på ”Gästis”.
Han välkomnar alla som är intresserade/nyfikna att komma förbi, så han får visa upp lokalerna och kunna svara på era frågor.

På Färilarådstmötet var även Rolf Ångström och informerade kort om den nyinrättade funktionen som kommunpolis. Han ska fungera som en länk mellan kommunens invånare och polisen. Medborgarlöfte i år är bättre grannsamverkan.
Så ser ni en uniformerad polis som är ute och spankulerar på byn så behöver det inte ”ha hänt något” utan det är bara vår kommunpolis Rolf eller någon utav hans kollegor som är ute och kollar läget. Positivt tycker vi!

På Färilarådsmötet pratade vi även om den lyckade julfesten på språkcaféet och vill sända ett senkommet tack till Michael Henriksson på Delins som sponsrade hela festen.

– ” Har du hittat toapapper, Carl?” – ”Vad ska vi äta till middag på lördag?” – ”Vad brukar du äta till frukost?” Frågorna haglar när jag är inne på Delins för att handla en torsdagskväll, strax innan stängning. Det är två busslaster med ungdomar från Danderyd på väg till en helg i Vemdalen som är inne för att proviantera till helgens äventyr och tidigare under kvällen hade tre bussar till stannat. Förstå, dessa hundratals ungdomar som var in och handlade denna torsdagskväll, kommer säkert att åka upp till fjälls även under sport och/eller påsklovet och om några år kommer de själva åka norröver med sina polare och sedan med sina egna familjer. Här har vi ett utmärkt tillfälle att marknadsföra vår lilla by, inte för att de nödvändigtvis ska flytta hit, utan för att få dem att stanna till VARJE gång de åker förbi Färila. För att äta, tanka eller köpa en ring Färilakorv.

Småpratar lite med några grabbar i kön på Delins, vilket vi har god tid att göra då kön sträcker sig genom hela butiken. – ”Ni saknar något” säger jag när jag tittat ner i deras vagn som innehåller pan pizza, tonic water, limpa och toapapper. – ”Va då??” undrar grabbarna. –”En ring Färilakorv! Då har ni pålägg till limpmackan, middagsmat och drinktilltugg. Har ni stannat för att handla i Färila så ska ni definitivt prova en ring Färilakorv, tillverkas i källaren här i butiken.”
– ”Åh fan, det lät bra! Hampus, sticker du iväg och hämtar en korvring?”

Nina Springh
För Färilarådet

Januari 2016

magnus johanssonMagnus JohanssonGod fortsättning på det nya året!

Jag hoppas att ni alla har haft en fridfull jul tillsammans med dem ni håller av. För julen är ju för många en högtid som betyder att man samlar familj, släkt och vänner för att umgås och framför allt för att äta. Jag har ännu inte vågat ställa mig på vågen och se hur många extrakilon årets skinka och Janssons har medfört. Tur då att jag har ett gymkort på simhallen som bara ligger och väntar i plånbokenför att få användas.
För mig betyder julveckorna att det snart är dags för revypremiär. Dagarna kring jul och nyår ligger vi i hårdträning och Peter gör allt i sin makt för att få oss att använda rätt betoning när vi säger våra repliker. Nervositeten stiger ju närmare vi går mot trettondagen, kommer folk att skratta åt detta? På självaste premiärdagen undrar man hur det är ställt i huvudet när man ställer upp frivilligt att agera inför en fullsatt lokal. Men det glömmer man fort när man väl har ställt sig på scen och får se att även publiken skrattar åt skämten.
Revyn heter i år ”Vi checkar in” och vi kör varje fredag och lördag fram till den sjätte februari. Jag hoppas att vi ses där.
På julafton lyste snön med sin frånvaro men nu har den anlänt med råge. För oss som gillar att staka fram på skidspåret är snön efterlängtad. Tur att vi har duktiga entusiaster som Magnus Hansson, Pelle Magnusson m.fl. som kör upp och håller efter det populära skidspåret som löper efter Pårsgatan och ner mot Stocksboängarna. Jag vill även rikta ett stort tack till Fredrik Svensson på Pellbackens fastighetsservice som håller upp med en parkering nere på ängarna.
Om inte skidor lockar så kanske vinterfisket kan vara något? Den 6: februari hålls den första fiskepremiären för säsongen på Skålsjön. Den 16:e samma månad öppnar hela skålsjösystemet. Mer info finns på farilafiske.se.
Juletid brukar betyda att det är många aktiviteter som sker och så är fallet även här i Färila.
På klockaregården hölls den 20:e december en storskalig avslutning för spåkcafét med sång och musik, dans runt granen och besök av tomten. Den 17/1 kl. 14-16 börjar årets första språkcafé på Klockaregården.
Det var också välbesökt på julottan i Färila kyrka. Det blev en härlig julstämning när våra lokala förmågor bjöd på vacker sång och musik. I kyrkan bjöds det också på trettondagskonsert med våra otroligt begåvade sångare och musiker. Jag har svårt att tro att någon lämnade kyrkan oberörd.
Januari månad kan ibland kännas lång och tråkig, men det är en bra tid för att planera inför kommande arrangemang och aktiviteter. Den 5:e april kommer vi att hålla den årliga sockenstämman på Föreningarnas hus. Vi vill gärna att så många som möjligt kommer. Gärna med idéer på hur vi kan fortsätta att utveckla Färila. Man behöver inte vara rädd för att bli invald i någonting då valberedning har gjort ett bra jobb så att alla styrelseplatser är tillsatta. Mer info angående sockenstämman kommer längre fram.
Även om det känns långt fram till Färilaveckan så är det ändå dags att börja fundera över årets upplaga. Den 27:e januari kl. 18.00 på hembygdsgården hålls ett möte där vi diskuterar årets Färilavecka.
Med det vill jag än en gång önska er en god fortsättning på det nya året.

För Färilarådet
Magnus Johansson
December 2015

roy nilssonRoy NilssonJulväntan

Snöfjunen försvann just, kanske har barmarken bytts mot djup snö? Detta skrivs i början av december för att komma med i tidningen i tid, och just nu är marken bar och förvintern alltför varm. Luciamarknaden har i alla fall redan varit när detta skrivs och Sofia Karlsson har konserterat i kyrkan. Sofias konsert var säkert en stämningsfull njutning, det vet jag från alla tidigare upplevelser. Hoppas att det inte var allt för kallt på marknaden och att tomtens godispåsar kom väl till pass. Lionstraditionen med Lucia och tomte med godispåsar har xx(ska kolla med Leif) år på nacken. Det har blivit allt svårare att upprätthålla dessa gamla traditioner i ett starkt föränderligt samhälle där allt färre deltar i ideella aktiviteter. Lions t.ex. har halverats under den senaste 15 års perioden. Alla föreningar har sett sitt medlemsantal minska under samma tid. Så nu gäller det att ta till vara aktiviteterna så länge de finns.

Jag funderar på om jag ska våga prova skidorna i de oftast välpreparerade spåren bakom kyrkan som ideella krafter varje år kör upp. I mitt nya vingliga och yra liv måste jag ju i alla fall testa om det går. Elljusspårets lite brantare variant får jag nog avstå ifrån, men det brukar ju vara fint preparerat av kommunen varje år och kräver inga pannlampor ens under kvällstid. Hovra brukar ju också bjuda på flera fina spår, också de ideellt uppkörda av lokala aktörer – om man nu inte vill ta till de mera kraftfulla varianterna med Harsa eller Ljusdals skidstadion. Utbudet för längdskidåkare är stort här runt Färila.

I FärilaRådet funderar vi mycket på hur vi ska kunna erbjuda turister ett utbud av aktiviteter som kan locka dem att besöka oss. Vi har ju vår fantastiska natur med älven,storskogen och de blånande bergen. Mellanljusnans naturreservatet bildades i slutet av juni 2015 och har under hösten märkts upp på många ställen. Jag hoppas att länsstyrelsen gör en pampig invigning nästa år. Naturen runt älven, med sitt fina fiske, borde vara en stark turistmagnet. Lättåtkomliga stora älvar med långa sammanhängande strömmar så långt söderut är ovanliga. Vandringslederna runt älven gör det ju extra lätt för en besökare att komma nära forsarna. Dessutom har ju turisten i Färila nära till Hamra nationalpark som erbjuder lättgångna spångade leder.
I FärilaRådet söker vi också en mer permanent lösning för god turistinformation. Vi vill också producera en broschyr som kan delas ut till passerande turister. Innehållet skulle kunna hämtas från vår hemsida ”farila.se” där i stort sett all information om bygden finns. Mycket av det som finns i och omkring Färila är nog obekant för fleraFärilabor. Kanske har vår fantastiska trätrottoar blivit mera känd sedan FärilaRådet lyckats få upp de båda skyltarna runt Hoppströmmen? Men hur många känner till Erik-Ols svedens (Länsstyrelsens stavning, knappast Fâlamål!) naturreservat som nås från skolskogen vid elljusspåret? Det bildades för två år sedan. Länsstyrelsen har en fantastisk hemsida om alla kommunens naturreservat och är väl värd ett besök.
Adressen är: http://www.lansstyrelsen.se/GAVLEBORG/SV/DJUR-OCH-NATUR/SKYDDAD-NATUR/NATURRESERVAT/LJUSDAL/Pages/index.aspx. Enklast kommer man dit genom adressen: http://www.lansstyrelsen.se/GAVLEBORG och sedan klickar man sig vidare genom ”Djur och natur” – ”Skyddad natur”–”Naturreservat”–”Ljusdals kommun”.

Nu väntar julen alldeles runt hörnet. Många kommer att besöka vår fina kyrka under julottan och en del kommer kanske att ta sig dit på det gamla sättet – med släde – bara det finns snö. Jag hoppas att julen får vara vit och snövänlig för stora och små och önskar alla en riktigt
GOD JUL

November 2015

viveka stabiViveka StåbiNovembermörkret är okuvligt. Men innan snön kommer hjälper det i alla fall att tända många ljus. Mysigt med adventsförberedelser om en är lagd åt det hållet.

Den här säsongen kommer det i alla fall inte att dröja till påska innan julbelysning plockas bort! Det kommer nämligen inte att bli några slingor över vägen. I många år har det varit köpmännen som har stått för juldekorationerna men det var svårt att få till det förra året och trafikverket har skärpt sina regelverk.
Rådet håller på att klura på en ny lösning för nästa säsong men tiden är för kort för att det ska hinnas med i år. Du får gärna komma med egna förslag!
I år kommer som tidigare kommunen att stå för belysning av kyrkstallarna och granen vid Edlunds/Swerins. Vi hoppas kunna komplettera med belysning i granen vid Färebyparken och runt bodarna. Det kanske t.o.m. är klart när detta läses.

Advent ja. Nu är det dags för julmarknader och julskyltning igen.
Redan har första julmarknaden hållits i Föne när detta läses.
Den första advent 28-29 november har hembygdsföreningen sin traditionella julmarknad mellan kl. 10 och 15. Brukar serveras god julgröt och skinkmackor!
Luciamarknaden och julskyltningen är den 12 december. Lions kommer att ordna med granförsäljning vid mackarna och hamburgare vid Färebyparken som tidigare. Vill du delta i något marknadsstånd, ring till Pia Danhard på 0651-204 72 eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Traditionellt besök av tomten med godispåsar till barnen blir det förstås och förhoppningsvis också av Luciaföljet på sin väg till kröningen i kyrkan.

Adventstid innebär också konserter och i år kan vi glädjas åt att få möta Sofia Karlsson tillsammans med Martin Hederos i Färila Kyrka. Det tackar vi verkligen för!

Under hösten har många träffats på Klockaregården för att fika och prata på söndagseftermiddagarna mellan kl. 14 och 16. Det är både gamla och nya Färilabor som träffas och vi kallar det för Språkcafé. De nyanlända – även de som varit här några år – behöver tillfällen att få öva sig att prata svenska. Och vi svensktalande får många möjligheter att försöka förstå hur det kan vara att lämna allt som är invant och inlärt och komma till en helt ny miljö. Så olika det också är beroende på var de kommer ifrån och vilken historia de bär med sig.
Än en gång – välkommen du också! Det går också bra att ta med kläder, husgeråd… till en sådan söndagsfika. Det som inte går åt måste tas hem igen för vi har inte möjligheter att lagra.
Jag hoppas ni hörde Martin Schibbyes dokumentär om poeten ChaalaHailuAbatasom hade sin första tid i frihet här i Färila (finns på sverigesradioplay). Tack vare Karin Berg och andras mottagande har han kunnat påbörja sin svåra resa mot en ny fas i livet. Måtte vi alla kunna bidra till att människor kan få känna sig trygga här i Färila och bära med sig positiva minnen härifrån även om de sedan flyttar.

Som alltid – gå in på www.farila.se för att hålla dig uppdaterad och/eller maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du har något på hjärtat – någon fråga, uppmaning, idé …

Glad advent önskar
Viveka Ståbi
FärilaRådet


Oktober 2015

pia danhardPia DanhardVintertid, med mysiga hemmakvällar
Ja, då var vi helt plötsligt i slutet av oktober! Vintertid och en timmes extra sömn. Inte så dumt faktiskt. En riktigt skön höst har det varit med klar luft och svampplockning för de som vågat sig ut i skogen. Vargar och björnar vill jag inte träffa på men jag tror och hoppas att dom är lika rädda för mig som jag är för dem! Min svampkorg är försedd med både visselpipa och kompass. Varför vet jag inte riktigt! Kompassen tror jag inte att jag förstår mig på och visselpipan var tänkt att användas om jag går vilse men tänk om jag visslar till mig en björn!!!

Efter en sommar som inte riktigt ville visa sig från den bästa sidan så kommer nu en kallare årstid. En tid som känns lite lugnare med mysiga hemmakvällar kurande framför tv:n eller med en bok. Stickning är också en sysselsättning som passar mig bäst under vintern.

I början av oktober sammankallade FärilaRådet till en utvärdering av årets Färilavecka. Alla arrangörer var inbjudna. Alla kom inte men vi som var där pratade om hur veckan varit. De flesta arrangemang har fungerat bra. Efter alla år så är det fortfarande otroligt mycket turister och hemvändare som besöker Färila under denna vecka. Många tillställningar har haft publikrekord!Nya inslag under veckan känns positivt. Lika viktigt som att de gamla populära arrangemangen är kvar så känns det roligt och spännande när det blir något nytt. Om någon har en ide om nya inslag till Färilaveckan nästa år så hör av er till någon av oss på FärilaRådet. Ett till möte angående nästa års Färilavecka kommer att bli onsdagen den 27 januari kl 18.00.

Många besökare har det varit under sommaren på turistbyrån i Färila. FärilaRådet utreder nu frågan om turistbyrån ska flyttas till ett mer tillgängligt ställe med bättre parkeringsmöjligheter än det har varit i Färebyparken. Måndagen den 26 oktober kl.18.30 är alla välkommen till nybyggnaden i Färila skola (mot OK) för att diskutera turistbyråns framtid.

I Färila har vi dåligt med uthyrningsmöjligheter för turister. Har ni en gäststuga på tomten, ett extra rum som passar för uthyrning eller kanske en sommarstuga man kan tänkas hyra ut under några veckor? Hör då av er, så att vi kan lägga ut information på hemsidan. Speciellt under Färilaveckan är det mycket förfrågningar om boende i Färila. (Ring Pia 070-59 15 814 eller mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. )

Luciamarknad blir det som vanligt lördagen den 12 december. Vill man delta i marknaden eller känner någon som vill vara med så hör av er till FärilaRådet på ovanstående tel.nr eller mejl.

Söndagar kl. 14.00 kan du gå till Klockargården och fika på det populära språkcafeet. Meningsfullt och trevligt för alla Färilabor, inte bara för de nyinflyttade utan för alla oss som bor här.

Och till sist: om det skulle bli ruggigt kallt i vinter kom in till mig och köp dig en snygg mössa för endast 100 kr och du slipper frysa om öronen och gör samtidigt lite reklam för din hembygd! Eller köp en mössa till någon i julklapp!

För FärilaRådet
Pia Danhard

September 2015

yvonne springYvonne SpringUtanför mitt fönster faller gula löv, men fortfarande är det varmt, en så kallad ”Brittsommar”. Jag tror vi kan plocka bär och svamp hela månaden.

September är den månad när olika föreningar startar upp sina verksamheter, tex. Studieförbund, körer och gymnastik. Färila gymnastikförening startar sina gympapass vecka 38 med 3 vuxengrupper och 3 barngrupper.

Språkcafeet som startade i våras kommer att fortsätta som tidigare varje söndag, det är uppskattat och efterfrågat och drivs av ideella krafter. Alla är hjärtligt välkomna.

Håll utkik på Färila Pastorats hemsida, där kan du läsa om kommande musikgudstjänster och konserter.

En känd musikprofil, Gösta Barreby har helt oförstående nått pensionsåldern och slutat sin tjänst inom kyrkan, men då han har många strängar på sin lyra kommer hans säkert att vara aktiv inom många områden fortsättningsvis, bland annat på Musikcafeet i Revylokalen som är en gång i månaden.
Vi önskar Lilla Blomsterboden och Johanna Dahlberg stort lycka till i de nya lokalerna i posthusets gamla lokaler.
Falaborna kan vara glada och stolta över alla sina framgångsrika företag. bl.a Exte och Färilasågen, som satsar stort och utvecklas hela tiden.

Folkteatern gav sin föreställning, Körsbärsträdgården av Tjechov på hembygdsgårdens sommarservering. En lyckad föreställning där ingen plats var tom, ej heller magen som fick fyllas med hembakade tunnbrödsrullar. Folkteatern vill gärna återkomma till denna vackra plats.

Boka in onsdagen den 30 september då vi träffas på Hembygdsgården angående idemöte om Färilaveckan. Vi gör en utvärdering av årets vecka och kom gärna med förbättringsförslag och ideer inför nästa år! Kul om vi kan locka fler arrangörer! Kom och fika från kl. 18.00 och mötet börjar kl. 18.30.

Avslutningsvis vill jag pusha för våra populära Falamössor som säljs på Färila Fackförenings lokal.

För FärilaRådet Yvonne Spring


Augusti 

nina springhNina SpringhEngagemang, ideellt arbete och eldsjälar, det gör vår Färilavecka till en höjdpunkt!
Så mycket beröm som jag hört och själv öst över årets Färilavecka! Så roligt att höra och att få medverka på så trevliga evenemang i vår lilla by.

Nytt för årets Färilavecka var Valla wellness, ett evenemang som slog alla förväntningar! Varierad och rolig träning, som passade alla åldrar och konditionsnivå. Mycket bra föreläsare där årets dragplåster var Carolina Klüft. Välorganiserat, proffsigt och kan bli hur stort som helst till kommande år. Träningsvärken höll i sig nästan hela veckan kan jag meddela!
Att jag som är uppvuxen i Jarse, fick se Lill Babs i Färila händer ju inte ofta, inte live i varje fall. För enligt Barbro själv så hade hon aldrig haft en spelning i Färila. Men på Valla Open är det möjligt, vem som helst kan dyka upp på scenen.

Fiskets dag vid Skålsjön drog som vanligt många unga ivriga fiskare. När vi är inne på vatten så var ju ett nytt inslag på årets Färilavecka redan på söndagen. Ankrace i Stocksboån, ett arrangemang som var både välbesökt och uppskattat har jag hört.
Nöjda var även de 40 vandrare som gick Hälsingeleden från Lusttjärn till Lillskog där guidningen (och korven) var mycket uppskattad.
Fick precis en rapport från våra turistvärdar som haft en ”infopoint” i en utav bodarna i Färebyparken i sommar att mest förekommande frågor handlade om vandringsleder och Färilaveckan. Vi tackar turistvärdarna för i sommar och hoppas på återseende nästa år!

Kolbullar kan den som vill äta sig mätt på under hela veckan. På lördagens invigning stod Lions för glöden under stekpannorna och sedan var det vid loppisen och familjedagen på IP, på avslutningslördagen vid skolplan och säkert vid fler tillfällen under veckan. Ja, det fanns mycket gott i både matväg, fika och musikväg. Gôrdôppa på revylokalen och Fala Beatles som spelade utanför drog en hel del folk på avslutningslördagen t.ex.
Själv hade jag då fullt upp med de sista förberedelserna inför karnevalen då det doppades kakor och spelades Beatelslåtar. Kl. 13.00 utropade någon vid Industrihuset ” -NU KÖR VI!” Först ut brummade veteranmopparna iväg och så kom karnevalståget. Folket var på plats utefter karnevalsvägen och ekipagen var varierande och välgenomtänkta.
Undrar ja om Fala mooners visste vilken het potatis de hade i sin hand… Ett ständigt hett ämne är ju neddragningarna i vården och de framställde det vinnande ekipaget ”Underbemanningen” De kammade hem priset i värstingklassen som i år var 10.000kr! De var ett gäng som inte tidigare deltagit i karnevalen och som hade deltagare från både Färila och Järvsö, de var glatt överraskade av vinsten och taggade att delta även nästa år.
Åter igen vill jag ge ungdomarna en stor eloge som vill, vågar och kan! De tre grabbarna från Mångses som hade Pippi 70år som tema på sitt ekipage, så coola när de gick i Pippiutstyrsel och rullatorer. Eller Mångses girls som uppmärksammat att det bara finns ett övergångsställe i byn. Hade ni reflekterat på det tidigare?

Men det var bara på söndagen som det serverades Jarsemat utav två nyutnämnda Falatomingar.
Då undrar ni förstås varför jag drar upp söndagens meny på Hembygdsgården? Jo, det är därför att systrarna Gunilla Berggren och Kerstin Ytterstedt Berggren knappt hade tid att ta emot priset som årets Falatomingar, då de hade 40kg fläsk att ta reda på inför söndagens lunch som bestod av Pärgröt och fläsk.
De båda systrarna Berggren tilldelades priset Årets Falatoming 2015 med motiveringen
”För deras långvariga ideella engagemang i Färila Hembygdsförenings tjänst.
De två systrarna har under många år ställt upp och funnits till hands för verksamheten på hembygdsgården.
De har arbetat outtröttligt, undan från rampljuset, och därigenom starkt bidragit till att hembygdsgården blivit vad den är idag, en väl fungerande och attraktiv fest- och konferenslokal för färilaborna.” ”De två är sanna förebilder för ideellt arbete, något som bygden så väl behöver -sanna Falatomingar!”
Läs hela motiveringen på farila.se

Detta är ju som vanligt bara ett axplock utav alla aktiviteter som finns under vår Färilavecka och det händer sååå mycket mer under resten utav året. Kanske inte lika välbesökta som Färilaveckan, men ändock.
Ja, vad vore vår by utan engagemang, ideella krafter och eldsjälar?

För Färila Rådet
Nina Springh


Juni/Juli

magnus johanssonMagnus JohanssonSå kom då den efterlängtade sommarvärmen igen!

Jag hoppas innerligt att den rubriken stämmer, jag sitter nämligen 3 dagar före midsommar och skriver detta och har fortfarande inte lagt in mina långkalsonger i vinterförvar. Jag tänkte att jag skulle försöka sia lite hur sommaren kommer att bli i år och sen får vi se hur pass mycket rätt jag får.
Men innan jag spår framtiden så kan jag berätta lite om det förflutna, det som har hänt i Färila den senaste tiden.
Nationaldagen firades högtidligt på hembygdsgården med sång, tal och utdelning av tröjor till alla våra nyfödda Färilabor.
Samma dag hölls det truckrace på Fönebasen som var ett uppskattat inslag, trots att vädret var den blöta sorten.
Vi har även fått en bemannad turistinformation i Färila som kan hjälpa både oss Färilabor samt besökare att hitta alla pärlor som finns i vår närhet. Turistinformationen finns i en av bodarna vid Färebyparken. Tveka inte att gå dit om ni undrar något.

Nu ska jag försöka ge mig på det som komma skall. Jag börjar med midsommarafton som i vanlig ordning firades på Revylokalen med sång och dans. Vädret var skiftande men när ”små grodorna” ljöd så kom solen fram och spred sin värme hela midsommarhelgen.
När vi sedan närmar oss juli så stundar den årliga Färilaveckan, där vädret givetvis kommer att le mot oss alla med uppehåll och strålande sol. Färilaveckan invigs den 11 juli med forbondetåg genom byn samt Lions dag på Färebyparken. Enligt vissa så finns Sveriges godaste kôlbulle där. Sen rullar det bara på med aktiviteter hela veckan, jag tänkte nämna några som är lite nya för i år:
Stocksbo-Åbo-Brinnasens Byalag arrangerar i år för första gången ett ankrace i Stocksbo. Du kan köpa en anklott och se om just din badanka är snabbast i Stocksboån.
Under måndagen arrangeras familjens dag på Färilaparken som i år arrangeras av FIF och årskurs 9 på Färila skola.
Tisdagen den 14 juli arrangeras på hembygdsgården Valla Wellnes. Dagen kommer att gå i hälsans och träningens tecken med bland annat Yoga, terränglöpning, zumba, olika träningspass och föreläsningar av Linus Johansson och Carolina Klüft. Givetvis är det en dag som riktar sig till alla människor, unga som gamla.
Samma dag, eller rättare sagt kväll så kommer Ljusdals Ungdomsteater att ge en afton i berättelsernas tecken. ”Sagor för vuxna” spelas på hembygdsgården där historier av bland annat Tage Danielsson och Thomas Tidholm varvas med sång och musik av Allan Edwall, Cornelis och Euskefeurat. Mer information om detta kommer.

Färila veckan är givetvis som vanligt fullspäckad med andra aktiviteter som storloppis på Färilaparken. Paradisafton på Ängratörn. Öppen gård i Föne. Fiskets dag vid Skålsjön. Fala-aftan på revyn. Valla Open. Utställning i Färila konsthall. Sång och musik i alla dess former. Man vill gärna räkna upp alla men det blir en så himla lång krönika. Gå in på Färilas hemsida www.farila.se för att få information om allt som händer.
Jag tänkte gå in på Färilaveckans Grande finale. Karnevalen går av stapeln lördagen den 18 juli och jag spår att MINST tio värstingekipage kommer att delta i år. Årets förtrupp kommer att puttra fram på mopeder, så vågar du inte delta i karnevalen och har en ny eller gammal moped så ställ upp med den istället.
Karnevalen avslutas på mässområdet vid Färila skola där prisutdelning sker. Här utses även årets Falatoming och vinnare av sommarlotten kommer att tillkännages. Samma kväll spelas den årliga Fönematchen på Movallen där det kommer att bjudas på underhållning och fotboll i särklass.
Givetvis tar inte sommaren slut med Färilaveckan utan det är ju bara början. Helgen efter t.ex. så hålls den rafflande brännbollsturneringen på Korskrogen. Vilken by segrar i år?
Håll koll på vår hemsida eller på Färilas sida på Facebook så är ni säker på att ni får med sommarens alla aktiviteter.
Apropå sommarlotten. Jag kan inte se någon vinnare när jag siar så har du tur så finns det chans än. Lotterna kommer att säljas runt om i byn i sommar av Färilarådet och FIF.
Vill även påminna om att du kan låna ett fint vollybollnät på OKQ8 eftersom att sommaren kommer att bli en av de vackraste i mannaminne.
Med det vill jag säga att jag önskar er en riktigt härlig sommar med mycket sol och glädje!
För Färilarådet
Magnus Johansson


Maj

jonas soderlundJonas SöderlundDet är vår ute, snön har när jag författar dessa rader letat sig bort från nästan hela kommunen. Jag såg redan i mitten av april mina första tranor för säsongen och för några veckor sedan såg jag två sädesärlor.

Våren förknippar jag med porlande bäckar och fåglar som häckar. Men även pollenallergi och vårbruk i det lilla föräldrahemmet längs med länsväg 310 i höjd med Sigvards affär i Näsberg.

Mitt namn är Jonas Söderlund och jag är ny i Färilarådet.
Jag är uppväxt i Näsberg med mina föräldrar och min lillebror på ett litet jordbruk med närhet till djur och natur. Jag arbetar till vardags mycket med kultur i olika former, där teater och musik står i fokus.
Jag har sedan barnsben brunnit enormt mycket för Färila och vill genom mitt engagemang i Färilarådet kunna bidra med positiva egenskaper och idéer för att utveckla vår bygd.

Vi har hunnit avverka den årliga städdagen 4/5. Då snyggades Färilas gator till genom att avlägsna skräp, sopor och sånt som gömt sig i snön under vintern. 25 personer hjälptes åt och hade en trevlig fikastund tillsammans efteråt. Det blir mindre skräp för varje år!

Det var den årliga vårdagen vid Dahliaplan 9/5. Sommarlotterna började säljas där. Första pris är en elcykel (från Dahlia) värde 13.500 kr, Lotterna finns att köpa av oss i Färilarådet men även av Fif. Du får fyra lotter för en hundring och har då chansen på en fantastiskt fin cykel och livsmedel från Delins och Björks, men kanske det viktigaste - du stödjer vår fina bygd.

Tänkte påminna om det fina Vollybollnät som ni kan låna vid okq8. Perfekt om ni vill spela en varm dag vid stranden.


Något som är riktigt tråkigt är att någon återigen ägnat sig åt skadegörelse vid Lillbyängarnas badstrand och förstört omklädningshytterna. Man blir inte annat än matt och ledsen över att detta ska vara återkommande i samtliga krönikor.
Vad kan vi göra för att få alla att förstå att det kostar pengar, energi och onödig tid att hela tiden reparera och städa upp där. Det är hemskt tråkigt att alla inte kan vara rädd om allas egendom. Det är ju trots allt något gemensamt vi delar på. Behöver man brasved så läs i allemansrätten - står inget om att förstöra byggnader för att kunna tända en brasa.

Nu är det dags för dig att lämna förslag till vem som ska utses till årets Fâlatoming. Lämna ditt förslag i förslagslådan på Delins eller till Pia på FF-kontoret eller maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Lämna en bra motivering till varför just din kandidat borde utses.

Det är mycket som händer framöver:

*Om du inte hunnit in på konsthallen så finns det fortfarande tid. Astrid Strömbergs textilkonst visas till den 10 juni. Sedan blir det vernissage med djur- och fågelmåleri av Staffan Ullström den 13 juni. Det är inte alla samhällen som har en konsthall, så passa på att ta dina vänner och gäster dit!

* 31 maj är det sommarkonsert i Färila Kyrka kl. 18.00. Körerna, Lillemor och EllaMaria.
* Tantmuseet i Hovra öppnar i juni.
* Nationaldagsfirande på hembygdsgården 6 juni kl. 13-15. Klockarekören sjunger, högtidstal, servering, saft och bulle till alla barn. Kom gärna i folkdräkt dagen till ära. Alla nyfödda får en tröja från FärilaRådet.
* 6 juni är det också Truckrace på Färila Raceway
* 19 juni är det midsommarfirande vid Revylokalen. Löva stången kl. 11 och börja dansa kl.12.
* 20 juni Musik i sommarkväll i Kårböle stavkyrka med ”Pekis” kl. 18.00
* 27 juni Dans på Näsbergs loge kl. 20-24.
* 28 juni Musik i sommarkväll i Färila kyrka. Peter Hjelm, Ingrid Zerpe.
* 8 juli Skolans dag i Finneby kl. 14-16.

Vill avsluta med en positiv nyhet:
Under sommaren kommer vi återigen att få en bemannad turistinformation i Färila – i Färebyparken. Äntligen!
Så tveka inte att stanna till och ställ dina frågor där.

Jonas Söderlund för Färilarådet


April

roy nilssonRoy NilssonÅret och livet vänder.

Vårfinal, inga fler snöbakslag och våren vänder så sakteliga till sommar. Och plötsligt händer det - också livet vänder. Det händer många och det hände mig. Jag letar mig sakta tillbaka till ett fungerande liv, ett annorlunda liv. Ett halvår har gått sedan min stroke, men livet går vidare - mer stappligt och snurrigt, men det går vidare.

Vandringslederna runt MellanLjusnan kommer att få ett starkare skydd och en starkare övervakning när Länsstyrelsen formellt inviger det nya naturskyddsområdet. Ännu finns inget fastställt datum, men remissen fick ett mycket positivt bemötande. FärilaRådets vandringsgrupp fortsätter sitt röjningsarbete på Flottarstigen, Ljusnanleden, Hälsingeleden, Toppleden, Buförrundan och Vallåsenleden. Varje år ser bävrarna och stormen till att hålla oss sysselsatta. Även om mitt motorsågsarbete blir minimalt i år finns det andra krafter. Alla som vill vara med är hjärtligt välkomna att delta. Ring eller maila Roy.

Sockenstämman hölls i år i kommunalrummet i Föreningarnas hus. FärilaRådets styrelse fick fem nya medlemmar. En klar föryngring skedde när Jonas Söderlund, Mattias Lundberg och Daniel Åkerman valdes in. Bo Jörneblad och Yvonne Spring, som också nyvaldes, är givetvis lika värdefulla även om de kanske inte föryngrade den redan rätt garvade skaran med ordföranden Viveka Ståbi, kassören Pia Danhard , sekreteraren Roy Nilsson (undertecknad), Nina Springh och Magnus Johansson. Nina och Magnus har ju redan föryngrat Rådet, men är alltså inte nyvalda. Samtidigt lämnade två mycket erfarna Rådsmedlemmar oss, Marcus Persson, vår tidigare ordförande och Helena Olovsdotter Haglund. Båda har varit med ända sedan Rådet skapades och har gjort stora insatser för Färilas bästa.

Under vandringens dag i årets Färilavecka promenerar vi längs den nyröjda delen av Hälsingeleden från Lusttjärn till Lillskog med fika och guidning vid Högsten och Lillskog. En Pilgrimsvandring längs Flottarstigen erbjuds också. Hälsans dag är ett nytt inslag förutom alla de vanliga höjdpunkterna som Valla Open, Karneval, Fiskets dag mm.mm. Fundera redan nu på ditt bidrag till karnevalen! Programmet kommer ut i slutet av maj. Förslag till Toming lämnas i förslagslådan på Delins eller mailas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Påsktrafiken har passerat vår by och livsmedelsaffärerna har fått sin del av kommersen. Turister och bybor har som vanligt kunnat njuta av den festliga påskutsmyckningen vid infarten till Färila.

Språkcaféerna i Klockaregården fortsätter varje söndag kl 14-16 hela maj ut. Avsikten är att låta nyanlända träffa byfolket och träna sin stappliga svenska. Inga språkkunskaper utöver svenska behövs för att vara med. Alla är hjärtligt välkomna.

Som vanligt sjungs våren in sista april utanför Klockaregården. Än så länge är Föreningarnas hus inte sålt och planen framför huset är fortfarande tillgänglig för alla besökare.

FärilaRådet anordnar traditionsenlig städdag måndagen 4/5. Då samlas alla kl 18 vid FF-lokalenbredvid Delins (LS heter numera Färila Fackförening, dvs FF). Välkommen att vara med och plocka skräp runt vägarna så det känns vårfräscht när grönskan kommer.Sopsäckar och plockpinnar kommer att finnas, ta med handskar. Efteråt bjuds alla på fika.Det går snabbt när vi är många!

Det blir utställning i Färila konsthall med Astrid Strömbergs tröjor och inlånade offentliga konstverk från fyra decenniers skapande. Utställningen pågår 14 maj - 10 juni och anordnas i samarbete med Hälsinglands Konstgille.

Ta vara på våren och försommaren. Låt våren värma alla kalla vinterlemmar och njut av det du har runt dig. Titta in på farila.se/Se&Göra, det finns mycket att se och göra. Kanske kan du nu hitta mosippa längs Ljusnanleden?

Hälsar

Roy sekreterare i FärilaRådet.

Mars

viveka stabiViveka StabiVåren närmar sig. Svanar och änder har redan vågat sig hit. Vi får hoppas att de inte snöar över utan att vårsmältningen får fortsätta.

Än en gång ser vi fram emot nya påskdekorationer som vi blivit bortskämda med de senaste åren. Låt även DIG inspireras till att hitta på olika sätt att göra genomfarten trevlig och färgglad framöver.Ännu fler kan hjälpa till!

Det finns nog många som tycker att Färila lever upp till visan: ”julen varar än till påska”.
Julgirlangernahar blivit kvar alltför länge. Det är en lång historia med många ingredienser.Sannolikheten är stor att företagarna hittar en annan lösning för juldekoration nästa gång.

Under senhösten gjorde vi en insamling av kläder, husgeråd och leksaker för att förse våra nyanlända flyktingar.Dekommer med mycket lite av det materiella som vi har ett sådant överflöd av. Det kom så mycket gåvor att vi var tvungna att sätta stopp. Långt ifrån allt gick åt.
Så blev det jul och tiden gick, men nyligen spottade vi i nävarna igen och öppnade dörrarna till Kommunalromme (Föreningarnas Hus), som vi fått möjlighet att använda under en tid. Många tacksamma med och utan barn har fått ett extra tillskott till sina garderober. Det som var kvar har Erikshjälpen fått ta hand om så det kommer till nytta.

Hur ska vi få ta del av de erfarenheter de nyanlända har och hur ska de få del av våra? Det allra svåraste hindret är förstås - SPRÅKET.
Nu har vi börjat ett försök med språk-café! Håll ögonen öppna för affischer som meddelar tider. Vi träffs på Klockaregården på söndagar (dock inte på påskdagen) mellan kl. 14 och 16 om inget annat meddelas. När du läser det här har vi en inplanerad fikadag kvar i mars – söndagen den 29:e. KOM och prata om stort och smått. Det blir säkert mycket skratt och missförstånd men bit för bit…

Sockenstämma!
Det har kommit önskemål om att inte ha Sockenstämman som frukostmöte en lördag.
Vi tänkte göra en festkväll i stället men då var det ju så fiffigt att Hälsinge Husman redan hade planerat en fest. Så nu tar vi själva Sockenstämman i Kommunalromme(Föreningarnas Hus) lördag den 28 mars kl. 17.00. Kom och välj och träffanya rådet.Valberedningen är redan klar med sitt förslag, så dubehöver inte vara rädd.
Kom och diskutera bl.a. framtiden för Föreningarnas Hus, bygdepeng för vindkraft…
Boka bord på Hälsinge Husman, ät gott och lyssna på Lillemor och medmusikanter, så fortsätter vi umgås och språka där eller gå till kyrkan och njut av årets Earth Hour.

Kom sen ihåg Påskträffen på Hembygdsgården på långfredagen. Se annons.

Nu har det gått ett år och det är dags igen för Färilapengen. Ett inbetalningskort finns med i det här numret, men om det ramlat bort ska du veta att vi är mycket tacksamma för alla bidrag, stora som små, till Rådets BG 279-5326 för Färilabygdens bästa.

Glad Vår och kom ihåg att titta in på farila.se då och då.
För FärilaRådet
Viveka Ståbi

Februari

marcus perssonMarcus PerssonVårvinter

Så går vi in i den tid på året då alla årsmöten i olika föreningar ska gå av stapeln, ett år går ganska fortinser i alla fall jag.

För FärilaRådets del så har vi Sockenstämma med årsmötesförhandlingar lördagen den 28/3. Förutom årsmötet så kommer det att informeras om en del saker som är på gång i Färila. Nytt för i år är att vi kommer att hålla Sockenstämman på kvällen, det blirkl. 17 på Föreningarnas hus. Alla Färilabor är välkomna, ingen ska känna att man väljer bort att gå på sockenstämman i tron att man kan bli invald på någon styrelseplats denna kväll. Valberedningen har gjort ett bra arbete och har förslag till alla val som ska göras. För de som sen skulle tycka det vore trevligt att fortsätta kvällen kan man boka in sig på middag på Hälsinge husman. FärilaRådets styrelse kommer att fortsätta dit.

Som ni säkert uppmärksammat, om inte annat i Ljusdals Posten, så håller kommunen på med en planändring kring fastigheten ”Föreningarnas hus”för att sen kunna avyttra densamma. Kommunens planförändringar angående byggnaden har tröskat runt ett antal varv med remissvar från oss i Rådet två omgångar. Kommunens slutliga vilja är att ta bort skyddet av den sammanträdessal som finns i Föreningarnas hus. Medan både FärilaRådet och Länsmuseet vill att ett skydd ska finnas. När planförslaget skulle klubbas häromsistens på samhällbyggnadsutskottet så återremitterades ärendet så nu väntar vi bara på kommunen kommer att göra i nästa steg…..
Alldeles de första dagarna i april så infaller Påsken i år så vi vill vara slå ett slag för att alla Färilabor börjar fundera kring roliga utsmyckningar till Påsk. Vi får höra från många olika håll hur folk på genomresa pratar om våra olika uppseendeväckande kreationer. – Så tack till er som hittar på och gör fint. Hoppas det inspirerar till fler påhitt. Det är bra reklam för en ort som vår.

Apropå reaktioner från andra håll i landet så fick vi ett jättetrevligt mail för några veckor sedan som jag vill avsluta min information med. Tänk vilka duktiga webbdesigners vi har på byn.All eloge till Erik Toresson och Johan Norman….
”Hej!
Jag bor i Trollhättan och kommunen har just sjösatt en ny hemsida som inte är så jättekul. Av en händelse hamnade jag på er fina och interaktiva sida, särskilt spotify och andra länkar var riktigt bra! Jag rekommenderar vår webbansvarige i Trollhättan att ta en titt på er sida.
Med vänliga hälsningar
Irène Gröndahl”

Ganska fantastiskt att man får reaktioner av de mest skilda slag och om vad som helst. Så Färilabygden gör avtryck på många olika sätt runt om i landet.

Vårvinterhälsningar från FärilaRådet
Marcus Persson

Januari

helena olovsdotter haglundHelena Olovsdotter HaglundGod fortsättning på det nya året!
På julaftonen hände något konstigt här i Hyttebo med vår tomte från Vekåsen. När tomten kommit in i salen och satt sig för att vila sina gamla ben – det var då det hände! Tomten krängde varsamt av sig den svarta ryggsäcken och ställde försiktigt ned den på golvet framför sin fötter. Tomten öppnade sakta locket och plockade upp en liten, liten ren! Hur den församlade skaran av barn och vuxna reagerade kan bara beskrivas med att om jag säger ” det var många tappade hakor” just då i salen på Utigårn i Hyttebo.
Hur kom sig nu detta? Jo, tomtens bror hade med konststycket att precis innan avfärden för julklappsutdelningen, dra iväg med det stora ren-ekipaget. Vilket medförde att vår tomte helt sonika fick gå för att utföra julklappsutdelningen i sin del av socknen. Just när tomten skulle stänga dörren och gå på sin runda, så såg han denna lilla ren ensam i ett hörn av ladan. Därför kom det sig att den lilla, lilla hunden var ren och åkte i en varm mysig ryggsäck en helt vanlig julafton i Hyttebo.
Trettondagen innebär enligt traditionen att konsert ges i Färila kyrka. I år var vår kyrka helt fylld med åhörare och roligt att se både Järvsöbor och Ljusdalsbor på besök. Och vilken konsert! Vilka förmågor vi har i vår bygd- körerna, musikerna, solisterna! Så mycket bättre kan det inte bli, så fortsätt att bjuda in till musik i kyrkan- vi kommer, man ur huse!

Nytt år innebär nya löften för en del, andra har förväntningar och en del bryr sig inte alls utan fortsätter som vanligt!
Hur som helst är nu året 2015 kommet, vi befinner oss mitt i vintern och då, precis just då är det läge att börja fundera över årets Färilavecka. Färilaveckan 2015 ligger vecka 29 och nu är det bestämt en gång för alla att: Färilaveckan börjar andra söndagen i juli -alltid! När ni läser detta så har redan ett första planeringsmöte varit, men höra av er om ni kommit på nya idéer, nya aktiviteter eller om ni vill hjälpa till med ”kringjobbet” – det är så bra om vi blir fler som hjälps åt att bära traditionen vidare med denna populära sommarvecka!

Färila Revyn kör för fullt! Så passa på att få er ett gott skratt!
Det som sen näst på tur står, är invigningen av tillbyggnaden på Färila skola. Vi återkommer med information om detta från skolan och givetvis hittar ni det på Färilas egen hemsida: farila.se

Sockenstämman i år kommer att te sig annorlunda. Då flera sockenbor framfört att tiden på en lördag förmiddag är olämplig så lyssnar vi i FärilaRådet givetvis. Även att sockenstämman ska bli festligare har varit ett önskemål. Så vi har funderat må ni tro och tadam: Sockenstämman 2015 blir lördag den 21 mars på Hälsinge Husman, vi återkommer närmare om exakt tid men det är kvällskvisten och resten av kvällen som gäller.Så nu hoppas vi verkligen att den i år blir välbesökt! Något som är viktigt att veta, ingen kommer att bli invald på sittande möte! Valberedningen förbereder det arbetet innan. Så man ska inte tveka att gå för att bli rädd att bli invald.Så varmt välkomna!

Slutligen vill jag dela med mig något som jag tycker är tänkvärt. En av Sveriges mest kända smyckesdesigner Efva Attling använder sig av devisen ” tiden kommer” istället för ”tiden går”. Hon menar att i västvärlden säger vi att tiden går och stressas av att den rinner iväg medan man i öst ger uttrycket ”tiden kommer”, ett mer harmoniskt sätt att se på tiden. Så tiden kommer….

För FärilaRådet
Helena Olovsdotter Haglund

December

mattias anMattias ÅnSnö, snö, snö och åter snö.....det är vad jag önskar att det är när du läser detta, för just nu när jag skriver så är det inte mycket av det vita där ute.

Backar vi tillbaka ett år var det ungefär samma utsikt genom köksfönstret som nu, men det blev jul och nyår trots det fyllt med massor av aktivitet och händelser i december.

Jag älskar just denna tiden på året. Vi lämnar bakom oss en väldigt varm sommar, en färgsprakande höst och ett lite gråare och ganska händelsefattigt november, för att komma in i en tid av mysigheter,
glädje och en massa ljus i mörkret.
Den här bygden påminner mig mycket om den lilla by jag växte upp i
lite drygt 30 mil längre norrut. Det var mycket engagemang och händelser just kring julen och efter många år i storstäder får jag nu samma känslor som när jag var liten och går och tittar på alla marknader och allt annat som pågår. Att se en byggd som är så välmående som denna är, det ger framtidstro och jag är glad att jag är just här, just nu.
Först ut i år var julmarknaden i Föne i mitten av november. Och säga vad man vill om Föne, men julmarknader är de bra på; runt 1000 personer vallfärdade till marknaden, vilket är det största
besökarantalet någonsin för dem. Lyckat blev det för de 18 utställarna och lyckat blev det även i serveringen där gröten, skinkmackorna och fikabrödet tog helt slut! 

Även på hembygdsgården i Färila har det varit julmarknad, i gammaldags stil. Det såldes julkärvar, kransar, bröd, glögg, massor av stickat och självklart gröt och skinkmacka. Mycket mer händer under december och en del kommer redan vara avklarat när du läser detta.

Söndagen den 7 december var det konsert i Färila kyrka med Thomas Di Leva, jag hoppas att det var mycket folk i kyrkan då.
Lördag 13 december var det dags för årets Luciamarknad med massor av aktiviteter. Det var marknad i Färebyparken, julgranen skulle kläs vid Sverins kiosk med hjälp av brandkåren, det var julpynt inne på Swedbank, självklart fotografering tillsammans med tomten, det var tipsrunda genom byn där man besökte de lokala handlarna, och mycket mer. Som vanligt avslutades dagen med kröning av årets lucia i kyrkan.

Lördagen den 6:e december välkomnades nyinflyttade Färilabor till orten i Revylokalen. Röda Korset tillsammans med FärilaRådet hade bjudit in till en liten fikastund och samlat in kläder och lite annat
de kunde behöva.

Juletider är en tid av glädje och firande, men också en tid att skänka en tanke till dem som har det sämre än oss själva.

På hemsidan www.farila.se finner du massor av nyttig information om vad som händer.

Vi i Färilarådet önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt 2015.


pia danhardPia DanhardNovember

I väntan på julen.
Efter en otroligt solig och varm sommar och höst känns det helt okej med vinter och lite kyla. Nu längtar jag efter vinter med mycket snö. Att tända stearinljus, dricka glögg och mysa ner sig i soffan under en skön filt händer liksom mer ofta nu än under resten av året. Gärna med en stickning så att jag håller mig vaken, annars är det lätt att somnatill någon ny tv-serie som jag hade tänkt titta på under vintern. ( Jodå, jag kan både sticka och titta på tv samtidigt!)
Frysen är full med bär efter höstens skogsutflykter och i skafferiet står flera burkar med torkad svamp. En stackars älgkalv ligger också snyggt paketerad i vår frys!  Ja, nu är vi rustade för en kallare, mörkare årstid!
Men man kan ju inte ligga i soffan hela vintern! Nä, då missar man ju allt som händer på byn! Den första adventshelgen är det julmarknad både på lördag och söndag på hembygdsgården. Bagarstugan är öppen bägge dagarna och det serveras risgrynsgröt och skinkmacka på serveringen.

Tomas Di Leva kommer till Färila! Den 7 december blir det konsert i kyrkan tillsammans med Färila sångkör. Naturligtvis gårvi till kyrkan och upplever det.

Den 13 december är det luciamarknad i Färebyparken.I år är det Lions som har tagit på sig ansvaret över marknaden. Hoppas att alla varit snälla så att tomten kommer som vanligt med sin häst och släde och delar ut godispåsar till alla barnen. Det är alltid lika uppskattat! Något annat som roade många ifjol var, att med hjälp av skylift få klä den stora granen vid Sverins kiosk. Mest barn förstås men även en och annan vuxen lät sig hissas upp. Även i år ska det finnas en skylift så man ska kunna klä årets gran, hoppas den blir hög o fin. Julpyntet gör man inne på Swedbank. Vill man inte tillverka julpynt till den stora granen så kan man gå in där ändå och dricka lite kaffe eller glögg.I Swedbanks lokalerkommer det även att vara försäljning av hemsydda kläder och lite annat.
En fotograf kommer att finnas i Färebyparken! Han fotograferar barn tillsammans med tomten. Ge honom din mailadress så skickar han kortet via mail.  Kom i tid för det brukar vara svårt med fotograferandet när det blir för mörkt!
Gör även ett besök på Färila Fackförening! FärilaRådet bjuder på glögg och pepparkakor och där är det försäljning av silversmycken och hälsoprodukter. Efter luciamarknaden så går vi till kyrkan för att se på luciakröning av Färila lucia. Kröningen börjar kl.18.30.    
Under hösten har FärilaRevyn haft matiné och visat barnfilmer på söndagar. Många barn har det varit vid varje föreställning. Bio med popcornmaskin! Det är så klart det som blir höjdpunkten på söndagarna.

Invigningen av utbyggnaden på FärilaRevyn drog fullt hus! Vilket imponerande gäng som har jobbat med detta helt ideellt! Vi alla boende här i Färila och även andra förstås kan sen njuta i denna lokal i samband med olika tillställningar som vi bjuds in till. Underhållningen under kvällenvarFala Beatles och Lillemor Gustafsson med Jonas ”Plonke” Eriksson. Vilken underhållning och spelglädje!  Många långa applåder från en mycket nöjd publik. Utan allt som ordnas i FärilaRevyns lokaler vore Färila inte lika roligt att bo i!

På Färilas nya restaurang ”Hälsinge Husman” (fd Falamål) har man förutom lunchöppet haft öppet de sista helgerna i september och  oktober. Det har varit temakvällar med passande maträtter och musik. I oktober var det Westerntema med cowboybuffe. Att det var fullsatt flera dagar före innan jag ringde och skulle boka bord gjorde mig både besviken och glad. Besviken för att jag inte kunde gå dit och glad för att det visar att Färilaborna är på ”hugget” när det händer något roligt. Kul ide ochfortsättning på temakvällarna ska det bli!  Ja, det gäller att boka i tid om man vill vara med!

I vår lilla by händer det inte så mycket säger vi ibland, men det händeren hel del här på byn! Önskar alla en riktigt mysig adventstid!


Oktober

kerstin elverstigKerstin ElverstigStort utbud, finns mycket att göra...
När jag skriver det här har jag nyss läst saga och nattat ett av mina barnbarn.
Mitt i sagan säger han,
-Mormor, det känns som du ligger alldeles bredvid mig i sängen. Läs lite till bara, snälla.
-Ok, bara lite till då, du måste sova strax, älskling. säger jag och läser ett kapitel till.
Med löfte om att fortsätta boken nästa kväll så säger vi godnatt till varandra. Han nere i Ronneby och jag i Färila. 90 mil skiljer oss åt men med lässtunderna och teknikens hjälp så känner vi oss väldigt nära trotts alla dessa förgrömmade mil som vill tränga sig emellan.
Jag älskar hösten lika mycket som alla de andra årstiderna och i min värld så börjar läsperioden nu. Jag strosar runt bland böckerna på nätet, Helgebiblioteken, beställer och väntar, längtar och hämtar sen på biblioteket i Färila. Underbart lättillgängligt!

Nu när kylan börjar knacka på så är det faktiskt gott att tända en brasa i vedspisen efter morgonpromenaden. Oerhört vackert att gå efter älven och bara tanka in alla vackra färger. Svanparet som var där förra året är nu tillbaka och dom ser ut att trivas. Tack Olle Haglund med hjälpare som höll städat och skötte sophanteringen på Lillbyängarna i somras. Säkert därför svanparet ville komma tillbaka.  
Vart ska vi dra i höst då,älskling? Ja jag vill inte smetas in i nån jädrans olja eller fastna i nåt gammalt skräpigt nät i varje fall! Ok, jag vet! Vad säger du om en repris på Lillbyängarna? Rent,vackert, romantiska soluppgångar och kärlek i månens sken.  Oh jaaa! och vi kan simma ikapp mellan Vallabron och Flatasågen!

Vi som är lite för fesiga för simturer i Ljusnan, vid den här sidan av året, vi går gärna och tar några längder på vårt fina badhus istället och tar en tillhörande bastu därefter. Vår sim och sporthall känns lite som en fritidsgård för vuxna. Man kan köra styrketräning eller gymnastisera på annat sätt och dom har stort utbud på både det ena och det andra. Man träffar en massa folk och får prata, skratta, ta en fika och må bra. Och vill man inte eller kan man inte träna av olika anledningar så är det ändå en bra mötesplats, kanske i bastun.
När snön äntligen kommer och vårt skidspår är klart då ska jag köra så det ryker och sen gå på badhuset och basta, det längtar jag efter nu. Hallå vädergudarna skicka gärna ner en meter snö över Stocksboängarna NU! Och Magnus, Pelle , Thomas och co, se till att spårningsattiraljerna är redo, skotrarna topptrimmade och tankade! Vi älskar er för vad ni gör och hoppas att ni får göra det snart.

Medan jag väntar på att få snöra på mig pjäxorna så fyller jag på mig av Euskefeurat 2 november på Färilarevyn. Biljetter finns att köpa på blomsterboden. Eller varför inte en vandring på Hälsingleden. Sträckan Risarven till Hedbäcken är nymärkt och röjd av fantastiskt engagerade människor. Tack till er som håller våra vandringsleder i gott skick!

En annan påfyllning som jag varmt rekommenderar är att leka mörkerkuragömma. Man ska vara i en spöklik och hiskligt ovälkommen skog, typ Hansbacken. En gömmer sig och minst 5 letar runt i mörkret. När man har hittat den som gömmer sig så lägger man sig bara tyst bredvid och låter resten fortsätta att leta. Tillslut ligger alla tillsammans utom en livrädd stackare som irrar runt och inte vill bli skrämt överraskad av ett gäng galningar som äntligen vill upp och röra på sig. Inga mobiler eller ficklampor är tillåtna. Naturligtvis avslutas det hela med grillad korv och bröd.

För FärilaRådet
Kerstin Elverstig

September

viveka stabiViveka StåbiHöst, höst, höst
I skrivande stund är det fortfarande ljumma, ljuvliga dagar, men kvällarna påminner om att det närmar sig andra tider. Fina hängbjörken här utanför har hållit emot länge men börjar tillåta slingor av gult i sitt annars gröna bladverk.

Mina skogspromenader har än så länge bara bestått av svampexkursioner på kortare avstånd hemifrån då tiden blev knapp i år. Man får vara tacksam att det finns många som plockar de blåbär och lingon en själv inte hinner med.

Jag vill passa på att slå ett slag för våra fina vandringsleder innan snön gör det svårt att vandra. Ni vet väl om att Färilas vandringsgrupp har gjort enastående insatser på både Flottarstigen, Ljusnanleden och nu initierat en rustning av Hälsingeleden. Det var en fin artikel i Ljusdalsposten om den tillgång för bygden som lederna har blivit. En inspirerande historia är den om den grupp män från Gävle som hörde av sig om kartmaterial för att vandra längs Ljusnan. De gick Flottarstigen upp och Ljusnanleden ner och kunde sedan ta Svegbussen för att hämta sin bil.

Färilaborna fick en inbjudan till ett idémöte om bl.a. Färilaveckan. Det kom inte så många. Vi skulle vilja uppdatera våra mailadresser. Du som inte har fått mail från oss, men skulle vilja ha, skriv ett mail från din mailadress till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med önskan om att få information så för vi in dig i adresslistan. Vi affischerar ju även på Delins så du som inte har mail uppmanas att läsa på anslagstavlan.

Den 16 september hålls öppet dialogmöte i Färila där kommunchefen Claes Rydberg presenterar Ljusdals Vision. När detta läses har det förstås redan varit men ytterligare ett hålls i Ljusdalssalen på förvaltningshuset den 4 oktober kl. 13-14. Man kan också läsa och tycka till via kommunens hemsida och på biblioteken.

Under hösten kommer fler nyanlända kvotflyktingar till Färila. När de första flyktingarna från Eritrea kom för snart två år sedan höll vi en välkomstfest på Hembygdsgården i samarbete med Vänskaps- och Integrationsföreningen. Det var värdefullt med den samlingpunkt som fanns en tid i en lägenhet på Skolvägen. Många bidrog med kläder, möbler, husgeråd och annat som det är brist på i de nya hemmen. Vi har inte varit tillräckligt många för att mäkta med att upprätthålla kontakterna och vi känner att det är dags nu för oss Färilabor att ta itu.
Vi återkommer med information men uppmanar dig som gärna vill vara med att skapa en mötesplats i byn – kanske i fritidsgården Kåkens nya lokaler i f.d. Hofreus fastighet – hör av dig till oss!

Nu närmar sig den fråga som vi har haft uppe många gånger tidigare – vad ska hända med Föreningarnas Hus? Kommunen vill sälja. Vad händer med parkeringsutrymmet mellan kyrkan och Klockaregården? Vad ska hända med det historiska Kommunalrummet som är k-märkt och inte får ändras? Vem vill engagera sig i saken?

Några kortisar:
Håll ögonen öppna för information om LRFs höstmarknad på Folkets Hus den 19 oktober.

Ett stort tack till Färila Beatles för en alldeles fantastisk kväll på Revylokalen! Ser fram emot nästa år. Ni kör väl igen?

Boka redan nu in ännu ett evenemang på Revylokalen. söndag den 2 november kl 17.00 kommer Euskefeurat tillbaka!

Intressant höst blir det i alla händelser. När detta läses har valet varit och vi vet om vi har klara resultat i våra församlingar eller om det har blivit det omtalade kaoset.

Som alltid – hör av dig i stort och smått!
För FärilaRådet
Viveka Ståbi


Augusti

nina springhNina SpringhSommaren är kort….
…det mesta regnar bort, men nu är den här så ta för dig solen skiner idag. Så sant, så sant Thomas Ledin. Början utav sommaren var kall, regnig och inget speciellt tycktes hända, men plötsligt kom solen, värmen och med den Färilaveckan.

Förutom alla trevliga evenemang under Färilaveckan så kommer jag att komma ihåg solen, värmen och alla överraskande regnskurar!
Lions invigde veckan vid Färebyparken med Jaktens dag i miniformat sedan blev det Familjedag, Hästens dag, Fiskets dag, Vandringens dag. Loppisskyltar stod ute vid vägarna lite här och där under veckan, men den som drog mest besökare var den vid Färila IP. Där det var trångt att parkera och på eftermiddagen då många hade fyllt sina bilar med fynd, då kom regnet! Ni vet väl definitionen utav ett fynd? Saker man inte skall ha till ett pris de inte kan motstå.

Öppen lantgård vid Thoréns var våra barns favorit, och där de planerat in lammningen så precis så åskådarna får se när två små lamm fick se dagens ljus för första gången. Vallning utav fåren tycker jag personligen var väldigt intressant.

Kommer sent att glömma störtskuren som kom vid Valla Open. En härligt varm och solig kväll, publiken njuter av musiken som spelas, de pratas och umgås. Barnen springer och leker uppe på gårdstunet och kvällens hemliga gästartist Andreas Jonsson har precis klivit upp på scenen. Och plötsligt som från ingenstans, ja nog har man sett de svarra molnen på himlen men….de blåser nog förbi. Himlen öppnar sig, paraplyer, tidningar, ja allt som skyddar mot regn kommer fram ur väskorna. Publiken rör sig och söker skydd, det blir härligt trångt och fuktigt inne vid fikaserveringen. Tur att man inte är gjord av socker.

Med strålande väder blev det verkligen grand final på lördagen. Karneval, marknad och fotbollsmatchen i Föne, kan det bli mer Färila och sommar?!
Förtrupp till årets karneval var Färila Car Club med vänner. Helt otroligt vilket härligt ljud när närmare 50 amerikanare startar motorerna och varmkör borta vid industrihuset. Sen gled de genom byn och visade upp sina blänkande bilar i solens sken innan karnevalsekipagen kom och spexade ute på gatorna.
Som det ser ut så har Karnevalen fått sig ett uppsving med sju stycken värstingekipage och en 100% ökning utav ungdomsekipagen!
Vi ser verkligen fram emot nästa års karneval där vi hoppas på att fler från Jarse, Ljusdal, Tallåsen, Los och Kårböle vill vara med och delta!

Till årets Falatoming 2014 utsågs Esbjörn Johansson. ”Med sitt engagemang i Valla Open, där han gjort vår by känd för många. Att få så många bra lokala och kända artister till vår lilla by är en stor bedrift. Han är en stor förebild för alla ungdomar och en sak är säker, han för definitivt Falamålet vidare!” Se hela motiveringen på www.farila.se

Strax efter det att Färilatoming, karnevalsvinnare, musikunderhållningen och marknadsmässan avslutats denna soliga lördag kom det en… tro det eller ej en rejäl STÖRTSKUR! Och är det någon som inte tror mig så kan ni fråga Michael Henriksson på Delins, han tippade allt regnvatten som fanns på taket till deras tält över sig när de packade ihop sina saker.

Det är mycket som skall hinnas med på en sommar och det är fullt sjå att hinna med alla trevliga aktiviteter på Färilaveckan, jag har bara nämnt en bråkdel.
… Hösten kommer snart, det går med vindens fart, så lyssna på mig solen skiner kanske bara idag.

Juni/Juli

magnus johanssonMagnus JohanssonNu är den förbannade sommarn här.

Så kan det låta om man lyssnar till Bengt Sändhs visa ”vals om sommaren”, och visst är det ju så att det finns många saker att irritera sig på under sommartiden. Man kan ju bara nämna den eviga striden med mygg och knott för att få folk att se rött.

Men sen är ju sommaren något av det bästa som finns. Nu är det ljust nästan dygnet runt, man riktigt känner hur energidepåerna fylls på så det spritter i hela kroppen. Snart semester för många av oss och då kommer en välförtjänt vila, eller så fylls våra dagar med roliga aktiviteter som ger oss glädje och härliga minnen.

För att summera lite vad som har hänt den sista tiden. Den sista Hovrastämman har gått av stapeln. Välbesökt var den och jösses vad det svängde när Hoven Droven drog igång på scenen till publikens förtjusning. Det kommer att bli tomt nästa år när det inte ljuder skön musik över Hovra, men många fina minnen finns kvar. Minnen från alla Hovrastämmorna  finns även samlade i en nyutgiven bok som går att köpa av Viveka Ståbi. Jag vill rikta ett stort tack till alla er som har ställt upp under alla år!

Nationaldagen firades traditionsenligt på Hembygdsgården med högtidstal av hembygdsföreningens ordförande Kerstin Påhlsdotter Fransson.

Nu närmar vi oss alltså juli, och då kommer den efterlängtade Färilaveckan som är full med aktiviteter för stora och små. Invigningen sker på Färebyparken den 12: e juli sedan avlöser evenemangen varandra: Storloppis i Färila. Paradisafton på Ängratörn. Hästens dag på Hembygdsgården. Musik i kyrkan. Vandringens dag. Fâla-aftan i Revylokalen. Allsång på Falamål. Valla open. Gôrdôppa på Revylokalen och mycket mer. För att ingen ska känna sig bortglömd så finns programmet längre fram i tidningen där all information finns om vad som händer under veckan.
Eller varför inte gå in på Färilas hemsida - www.farila.se

Lördagen den 19:e juli startar karnevalståget för att gå sin parad genom Färilas gator. I år har första priset för värstingklassen höjts till 10.000 kr! Förutsättningen är att minst 10 värstingekipage ställer upp. Jag pratar av egen erfarenhet när jag säger att det inte finns något roligare än att vara med i ett ekipage, så om du aldrig förr har vart med: prova!
Karnevalen avslutas på mässområdet vid Färila skola där det även bjuds på prisutdelning och underhållning.
I anslutning till detta utser vi även den ytterst hedersvärda titeln Årets Fâlatoming.
Kom ihåg att du kan lämna förslag på vem du vill nominera till årets Fâlatoming. Det gör du genom att lämna en lapp i lådan på Delins eller FF (LS) lokalen, eller skriva ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Sista dagen för att lämna förslag är den 7:e Juli.

Årets Fönematch firar 20 år och det firas med en stor folkfest på Movallen där det utlovas många aktiviter och underhållning.

Den 26:e juli anordnas den traditionsenliga brännbollsturneringen på Korskrogens IP.

Jag vill påminna om att köpa sommarlotten. Du stödjer inte bara Färila utan du kan också vinna en elcykel eller fina presentkort.

Jag kan även meddela att vi har öppnat en turistinformation tillsammans med OK i Färila. Kom dock ihåg att vi alla är ambassadörer för Färila.;                 
På OK finns även ett Vollybollnät som ni kan låna – perfekt om ni är några stycken som vill spela en varm sommardag vid badstranden.

Med det vill jag önska alla en härlig sommar!

För Färilarådet

Magnus Johansson


Maj

helena olovsdotter haglundHelena Olovsdotter HaglundDet finns mycket att göra! Säg den som inte kan hitta saker som går att utveckla och förbättra!
Vi som sitter i FärilaRådet har ett intresse och en vilja att styra Färila i positiv riktning; en levande bygd som sjuder av liv och människor. För att klara av detta måste vi alla hjälpas åt. Företagare, ortsbor, fritidsbor – tillsammans är vi starka! 


Städdagen den 5 maj blev verkligen ett bevis för att vi kan hjälpas åt- TACK alla ni 31 stycken som kom och städade vår genomfart! Och tack till Micke Henriksson på Delins som sponsrade fikat efteråt!(Om nånfunderar över var mesta skräpet var; mycket godispapper vid kyrkoparkeringen mitt emot fritidsgården samtvid busshållplatsen vid Biblioteket- där en drös med fimpar låg).

Nåt som är mindre roligt men som jag ändå vill berätta om är vad som hänt på Lillbyängarna. Som vi berättat om så ordnade FärilaRådet med hjälp av eleverna på Trägymnasiet med återuppbyggnaden av ena omklädningshytten, så att vi återigen fick två omklädningshytter vid stranden. Nu har någon/några roat sig med att förstöra dessa. Alltså vad gör vi? Är det helt OK att man förstör för varandra? Nu har vi något som måste betalas och lagas av de pengar vi har i FärilaRådet. Vem är så korkad att man tycker detta är roligt?! Likaså klottret på skylten vid Cykelparken – jag bara undrar; varför?Ta gärna en kvällspromenad förbi Lillbyängarna eller sväng ner med bilen- så kanske denna ”någon” som förstör för hela Färila lägger av, om vi hjälps åt och ”stör” denna vandalisering.


Rackarns vad sånt här gör att man tappar sugen på att jobba ideellt för vårt Färila!


Nåja, det är väl bara att tänka på att det är några få av er alla Färilabor som håller på med dessa dumheter och att det är för er samt för hela vår bygd vi i FärilaRådet arbetar!


Något som är skoj då; vet ni att det finns ett gäng med färdiga tomter som går att bebygga i Färila. Nog finns det någon som tänkt och drömt om att få bygga ett eget hus?


Något som är ännu mer skoj; Äntligen är den här, årets Sommarveckan-broschyr har kommit från tryckeriet – så hämta den på Delins eller på FF-lokalen och ge den till vänner och bekanta, för då kan de redan nu planera för allt skoj som händer. Alltså om ni inte fått vårkänslor förr så lär de vakna när ni håller denna broschyr för då vet man att det är vår och en annalkande sommar ligger inte allt för långt bort.


Sommarperiod innebär också att man återigen får låna vollybollnätet gratis på OK, så glöm inte att utnyttja detta. Är dessutom folk på Lillbyängarna så kanske vi gemensamt får vandaliseringen upphöra.


Sommarlotten finns återigen denna sommar, så ni som inte hann med ifjol har chansen nu och givetvis är det fina vinster där en elcykel är första priset.


Vårdagen som Dahlia återigen anordade blev under trevlig former –tack alla ni som hjälpte oss sälja sommarlotter.  Nästa år vore det trevligt om flera företagare hängde på och vi återigen fick en folkfest en vårdag i Färila.


Lite som händer i bygden:


Söndag den 1 junikl 18 är det Sommarkonsert i Färila kyrka med Färilasångkör och Klockarekören samt solister såsom Lillemor Gustafsson, Anders  Kollin samt många fler.


Skolans drömkväll är onsdag den 5 juni – alla är välkomna till skolan denna kväll.Om ni inte varit på detta arrangemang tidigareså passa på att gå, om inte annat kan ni fixa middagen med hamburgare.


Nationaldagen firas på hembygdsgården den 6 juni kl 13-15. Det blir underhållning och högtidstal och servering där alla barn bjuds på saft och bulle. Kom gärna i folkdräkt hälsar man från hembygdsföreningen. Förhoppningen är att man även ska återuppta traditionen med en parad genom byn och upp till Hembygdsgården.  Alla nyfödda får en tröja från FärilaRådet.


När jag sist var och handlade fick jag frågan av en fd Färilabo om  vi i FärilaRådet återigen kan ta fram pins (broscher)där det står ” I love Färila”- men vet ni? Det finns sådana färdiga, både svarta och vita ,så hälsa på Pia i FF-lokalen så kan ni handla av henne, det finns även fina vykort att köpa.  Så givetvis ska ni ha en Färila-pins på väskan eller ryggsäcken om ni ska ut och fara i sommar! 

För FärilaRådet
Helena Olovsdotter Haglund


royRoy NilssonApril

Sköna maj välkommen

Bistra bakslag för våren men vinterdäcken kanske bytta?
Dags att väcka blommor både inom och utomhus, putsa trädgårdar och sopa trottoarer.

På årets sockenstämma diskuterades många frågor,bland annat hur vi ska göra för att få en vackrare genomfart. Det är förstås viktigt att vårt ansikte utåt både för passerande bybor och den strida turistströmmen är välansat. Dessvärre finns det flera sträckor längs vägen som behöver få en ansiktslyftning och FärilaRådet kommer under våren att initiera arbetet med en uppfräschning. På tal om uppfräschning och utsmyckning av Färila - alla har väl ännu kanske inte sett det fantastiska påskbygget mitt emot glasmästeriet, tack alla som hjälper till att smycka Färila!

På Sockenstämman dryftades också om tidpunkten för stämman kanske var illa vald för att locka många Färilabor att delta, och om stämman skulle erbjuda någon typ av föreläsning eller annan aktivitet som skulle öka intresset. Nästa år kommer alltså stämman att förändras med förhoppningen att flera ska vilja vara med. På Sockenstämman sker inga oförberedda val. Alla som väljs in i styrelsen är tillfrågade i förväg, det är alltså ”riskfritt” att delta i stämman.

Har du glömt att betala in din Färilapeng? Inbetalningskortet låg i förra numret av MellanLjusningen, men det går bra att sätta in valfri summa direkt på bankgiro 279-5326.
Om du vill se hur FärilaRådets intäkter från Färilapeng, sommarlott och andra verksamheter används kan du gå in på farila.se/FärilaRådet/Verksamhetsberättelse. Den allra största delen av intäkterna används för att marknadsföra Färila och i första hand Färilaveckan.

FärilaRådet arrangerar varje år en städdag då Färilas gator städas av Färilabor. Det brukar vara en rätt trevlig tillställning och efteråt bjuds man på fika. I år städas Färila måndagen 5/5 då alla samlas kl 18 vid LS-stugan (som hädanefter ska heta FF-stugan, FF= Färila Fackförening) invid återvinningscentralen, centralt i Färila. Kom du också! ta med ett par arbetshandskar. Du utrustas med en plockare och en sopsäck och anvisas tillsammans med några andra en bestämd rutt att städa, och efteråt fikar vi i FF-stugan.

Dessförinnan har det varit sista april och då sjunger Färila sångkör in våren vid Klockargården kl 18.00 och Jonas Söderlund håller vårtalet.

Alla roliga, innovativa, skickliga byggare av karnevalsekipage sätter förstås redan nu igång och planerar inför den traditionsenliga karnevalen sista lördagen i Färilaveckan som i år invigs lördagen 12/7 i Färebyparken och avslutas söndagen 20/7. De flesta programpunkter från tidigare år återkommer även i år. Vi återkommer i krönikor framöver med mer detaljinformation. Vi hoppas förstås att Färilaveckan och karnevalen ska finnas kvar i många år framöver, men i år är det sista året som vi kan njuta av den fantastiska musiken under Hovrastämman. Missa inte den 24:e och sista Hovrastämman 31/5. Stämman bjuder alltid på musik av högsta klass i en intim, nästan trolsk, miljö. Det kommer också att ges ut en bok med minnen och foton från de 24 åren. Den kan beställas av Viveka Ståbi.

Vandringsgruppen har dragit igång årets röjning av lederna runt Ljusnan. En hel del tallar och granar har fallit över lederna under vinterns stormar. Om du inte har vandrat Flottarstigen på älvens södra sida uppåt från Forsänget mot Hovra har du inte heller sett det magnifika brobygget över Vågen (en tarm av Ljusnan). Ta den turen eller prova en bit av Ljusnanleden. Läs mer om både Flottarstigen och Ljusnanleden på farila.se/Se&Göra/Vandringsleder. På samma sida får du tips om andra leder och också vandringstips. Vill du vara med och hjälpa till med lederna hör av dig till Roy Nilsson (20662 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Vill du bara vandra och undrar över något höra av dig till samma adress.
Roy Nilsson sekreterare i FärilaRådet


Mars

marcusMarcus PerssonVår!?

Solen skiner och det är för årstiden varma dagar, snön smälter och på många ställen är den nästan helt borta. Det märkliga är att vi bara är i mitten av mars när detta skrivs, det är sällan så mycket barmark så tidigt och så varmt.
Ska bli spännande att se vad det är för väder den 26 mars när MellanLjusningen landar i din brevlåda. Något litet bakslag får man allt vänta sig.

Sockenstämma har det varit, lördagen den 15 mars så var det sedvanlig frukost och årsmötesförhandlingar på Revylokalen.
FärilaRådets styrelse ser ut som följer kommande verksamhetsår:
Ordförande Marcus Persson, sekreterare Roy Nilsson, kassör Pia Danhard, övriga ledamöter Kerstin Elverstig, Helena Olovsdotter Haglund, Nina Springh, Viveka Ståbi och Magnus Johansson, Staffan Olsson, Mattias Ån.
Under informationsstunden efter årsmötet avhandlades bl.a.:

Då antalet besökare på sockenstämman har minskat under åren funderar vi i FärilaRådet på vad som gör att ni Färilabor inte känner denna som viktig. På mötet diskuterades ett annat upplägg för sockenstämman nästa år.

Berördes gjorde även frågan om flytt av högstadiet från Färila till Ljusdal. Om detta förslag skulle klubbas igenom av politiken står vi för en högst osäker utveckling av landsbygden och i synnerhet för oss här i Färila. Många frågor finns ännu obesvarade men om detta är en långsiktig hållbar ekonomisk lösning ifrågasätts.

Föreningarnas hus kommer att säljas av Ljusdals kommun. Arbetet som pågår nu är att säkerställa lagfart då sådan inte funnits för nuvarande ägare. Färilaborna yrkar på att byggnaden som är från första hälften av 1800-talet och en viktig del i bygdens historia och identitet fortsättningsvis får en användning som gynnar bygden.

Genomfarten i Färila diskuterades där ovårdade fastigheter blev en fråga Vad händer med Blomqvist och fd Gästis? Juldekorationer är något som vi fortfarande vill ha trots Trafikverkets krav. Här bör en arbetsgrupp bildas snarast för att tillsammans med företagarna hitta en bra lösning. Hur ska vi använda belysningen vi har, ska den säljas eller kan den monteras upp annat sätt?

FärilaRådet gjorde en skrivelse till kommunen innan jul angående vindkraftsutbyggnaden på Svartvallsberget. Vi i Färila kände oss dåligt informerade om detta och ville också veta hur det blir med bygdemedel. Efter en del möten och samtal så verkar det bli möjligt för både Färila och Järvsö att söka bygdemedel.

I detta nummer av ML så kommer även ett inbetalningskort för Färilapeng alla era bidrag är välbehövliga för FärilaRådets verksamhet.

Vad händer då i april?
Snart är det Påsk! Takboxrally! Trängsel på Delins! Kö på macken!
Men det är positivt för orten och om vi bara kunde stoppa upp fler på något sätt, förse med reklam för sommarsemester, kommande arrangemang o.s.v. Resan är ju redan bestämd denna gång men nästa besök kanske många kan tänka sig planera till vår del av landet. Sommaren i Hälsingland är ju fylld av upplevelse av de mest skilda slag. Sådant kan vara värt att tänka på!

Många är de vittnesmål från olika delar av landet om våra roliga påskdekorationer det är också reklam för en ort. Så tänk på att utan era ideella insatser och egna initiativ att dekorera genomfarten så skulle Färila för många vara ett i raden av samhällen man passerar under sin resa mot fjällvärlden. Nu minns man, om inget annat, påskkärringar i lyktstolpar eller vad det nu kan hitta på att bli i år!
FärilaRådet är nu tacksamma och uppskattar verkligen alla egna påhitt såhär mot påsken men även sommar och vinterhalvåret börjar få spektakulära efterföljare.

Den 6 april kan man besöka Färila kyrka för att lyssna till Färila sångkör som håller en konsert som innehåller sånger ur “Secret garden” av Rolf Lovland. Det är vackra melodiösa sånger.
På långfredagen den 18 april så är det spelmansstämman Påskträffen på hembygdsgården i Färila. Då kan man ännu en gång få sig lite musik till livs, kom och lyssna till en varierande repertoar.

Slutligen vill jag bara uppmana alla att ta det lugnt och stanna upp en stund i solen och njuta. Det har inte varit mycket av den varan denna vinter! I helgen är det dags att ställa fram klockan en timme sommartid igen.

FärilaRådet
Marcus Persson


Februari

På väg mot vår!

Det känns inte som om vi haft någon riktig vinter ,ännu kanske man skall tillägga. Till glädje för många och sorg för några också.

De som tränar till vasaloppet har inte haft det lätt och de fina spår som drogs upp bortåt Annbacken fick inte vara kvar länge innan farbror Tö kom och tog dem. Sportlovet närmar sig och om det inte kommer påfyllning av snö får man hitta på andra saker att göra. Besöka simhallen t.ex.. Den är öppen dagtid både v.9 och 10.

Det nya året brukar föra med sig att man lovar sig själv att motionera mera. Det är det många som gjort även i år. Färilagympan har många deltagare i alla grupper, både unga och gamla. Kanske något för dig också. Det är roligt att göra något tillsammans med andra.

Annars börjar vårtecknen komma. Fåglarna sjunger på morgnarna för att berätta att nu kommer våren med ljuset. Det är dags att peta ner de frön som skall förgro inför sommarens alla härligheter i trädgården.

På byn har man plockat ner de ljusslingor som glatt oss under den mörka tiden. Hur det blir med den upplysningen nästa jul vet vi inte. Hur tycker du att julbelysningen skall se ut när den inte får dras över "stora" vägen? Kom med förslag.

Med våren kommer också årsmöten i alla föreningar. Så också för FärilaRådet. Vi kallar den för Sockenstämma och den är förstås för allafärilabor. Det är din chans att säga din mening och få höra vilka saker som är på gång. Man behöver inte vara rädd att bli vald till något för de som skall sitta med i Rådet är redan tillfrågade. Kom du också till Sockenstämman lördag 15 mars kl.9 på Revylokalen. Vi börjar som vanligt med frukost till självkostnadspris och sedan kommer vi bl.a. att diskutera färilaveckan, genomfarten, föreningarnas hus och förstås allt annat som kommer upp.

Kom ihåg att kolla in på hemsidan www.farila.se för att se vad som är på gång i vårt Färila.
Som vanligt påminner vi om att har du någon ide` eller något tips för vår by så hör av dig till Pia på Ls-lokalen, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller någon i FärilaRådet.

För FärilaRådet
Margareta Andersson

Januari

piaPia DanhardJa, då har det i en rasande fart blivit ett nytt år igen! 2014. Känns inte alls längesen det var millenniumskifte! Lite speciellt var det den nyårsaftonen. Kallt och mycket snö vill jag  minnas att det var men i år var det varmt och snön som kom lagom till julskyltningen hade redan försvunnit före jul.
Uppskattar att det är så fint i byn med ljusslingor på kyrkstallarna, lampor i kyrktornet och girlanger över vägen. Köpmännen som pyntar och gör fint i sina butiker till jul och tänder marschaller gör att det känns inbjudande och mysigt. Renen med släde som lyser upp vid glasmästeriet blir man också glad av.
Jag var inne på Björks före jul och träffade där några skånska turister som var på väg upp till fjällen. Efter att de sett en reklamskylt efter vägen bestämde de sig för att stanna i Färila och handla julmat. De började prata om vad fint det var i byn med alla lampor och marchaller och de verkade så glada och nöjda. De var lite avundsjuka på vilket utbud av bra mat som vi har här i Färila. De blev så imponerade när jag köpte bacon på metervara så dom köpte ”en halv meter” de också!
Ibland behöver vi bli påminda om vad fint det är här och glädjas åt de butiker som finns här på byn. Efter det mötet så tittade jag lite extra på hur det såg ut i genomfarten i Färila och jag kunde bara hålla med dom!

Nu har vi ett nytt år framför oss och undrar vad det året kommer att bjuda på?

Färilaveckan ser man ju fram emot och den börjar lördag 12 juli. Höjdpunkten på Färilaveckan är ju karnevalen och den kommer att vara på lördag den 19 juli.
Börja planera för deltagande i karnevalståget redan nu. Tänk va roligt det skulle vara med ett extra stort karnevalståg i år.
Nya initiativ och idéer till Färilaveckan mottas tacksamt.

FärilaRevyn har haft premiär. Bra recensioner i LJP. Har inte hunnit se den än men biljett är bokad och jag ser framemot några roliga timmar med mycket skratt.

Fullsatt kyrka var det på trettondagskonserten. Suveränt bra konsert!  Avspänt, stämningsfullt och njutbart. Vet ju att vi har bra musiker, körsångare och solister i kommunen men blir ändå så imponerad varje gång.

Vi i Färila behöver volontärer.
Till exempel några som kan byta ut skyltar vid skyltställningen i Ekströmsbacken två-tre gånger per år. Hänga upp flaggor och pynta. Vara med vid vandringsgruppens röjningar eller kunna göra lite vadsomhelst.
Om någon känner sig intresserad och vill vara delaktig i att göra lite för byn, hör då av er till någon i FärilaRådet.

Nu finns det vykort från Färila med vintermotiv. Korten finns att köpa på Delins och LS-kontoret.

Till alla föreningar vill vi meddela att sista ansökningsdag om medel från Regleringsfonden är den 31 januari. Länkar till ansökningsblankett finns på hemsidan. (farila.se)

FärilaRådet har lämnat en skrivelse till kommunen om vindkraftsbygget vid Svartvallsberget.
Även om verken uppförs inom Järvsö gamla socken så påverkas vår kommundel högst påtagligt. Färilaborna känner sig oinformerade om vindkraftsbyggnaden på Svartvallsberget.
Varför gavs ingen tydlig information för oss medborgare i Färila om vad dessa dominerande byggnationer skulle få för inverkan på vårt landskap?
Svar har inkommit från Ljusdals Kommun. De hänvisar till att de följt dåvarande plan och bygglag (1987:10). De hänvisar också till annonser i Ljusdals Posten 23 oktober 2008 där man bjöd in allmänheten till ett samrådsmöte 30 oktober 2008,

Nu hoppas vi att vintern kommer med lagom mycket snö och lagom kallt så att alla som är intresserade av skidor, skoteråkning och andra vinteraktiviteter får några månader vinter innan våren är här.

Pia Danhard
för FärilaRådet

December

helenaHelena Olovsdotter Haglund Jag tror visst att åren bara går fortare och fortare. Hur kan det vara så tro? Återigen har det blivit på min lott att summera året som gått för FärilaRådets del. Många saker sker av tradition såsom Färilaveckan och nu senast Luciamarknaden. Men visst har det hänt lite nya grejor också. Vi fick en cykelpark som lades i anslutning till den nya lekparken- två saker som har blivit uppskattade. Faktiskt så uppmärksammat, så man har varit hit på studiebesök från Hudiksvalls kommun- jag är tveksam till att man provcyklade banorna men att få inspiration kan vara nog så stimulerande.

Färebyparken håller just nu att få en ansiktslyftning – utegymmet är på plats. Ett tag såg det ut som vi skulle vara den kommundel som fick utegym först men se Järvsö hann före. Men nästa gång så ska nog vi hitta på nåt före dem – vi har ju i alla fall ett badhus sedan länge…..

Färilaveckans förändring i år blev en marknadsmässa, den blev välbesökt och uppskattad liksom karnevalen som gick under ny ledning – och det är ju så att hjälps vi åt så åstadkommer vi mycket här i Färila!

Tomingen 2013 blev Erik Toresson – inte bara en pappa och stilig man med skägg, utan en kille med öga för det estetiska. Han skapade vår nya profil, han är en fena på att utforma affischer och en idéspridare som är med vid bl.a. Valla Open. Han är en kille som ligger bakom mycket utan att han syns.

EFS kyrkan blev ett avslutat kapitel men byggnaden sjuder av liv igen då förskolan Äventyret öppnade. Roligt att vi har så många barn i bygden, ja bara se på Stocksbo. Där har man tillväxt! Liksom med de nyanlända som kommit till Färila, roligt att lägenheterna fylls igen.

Ett krångel som uppdagades nyss var Trafikverket som kom med direktiv angående våra, Ljusdals samt Järvsös juldekorationer. Man gick ut hårt i sista sekunden och ställde höga krav för att vi skulle få sätta upp dem. Mycket arbete ligger bakom att vi nu har dem på plats; vi vill tacka Roland Wallström på GataPark som med stor hjälp av Per Wallberg såg till att belysningen kunde sättas upp. Kanske är det för sista gången vi har den uppe. En del i det hela var att man krävde att en besiktningsman skulle göra en besiktning av belysningen, så han blev en oväntad utgift för oss. Per Wallberg hörde om detta på radio och kontaktade Roland Wallström och erbjöd sin hjälp med Trafikanordningsplan, anmälan till Trafikverket och inte minst hjälp med TMA-fordon under själva uppsättningen. Stort TACK PER för att du sponsrade och gjorde det möjligt att sätta upp julbelysingen i år! Det är företagarna i Färila som är ansvariga för uppsättningen så inför kommande år måste vi tillsammans hitta en lösning, för någon sorts juldekoration vill vi väl ändå ha genom byn?!

En ny broschyr finns över vandring på Ljusnanleden – den finns att hämta gratis på LS-lokalen.

Nästa år ser vi framemot den välbehövliga tillbyggnaden på Färila skola.

Hur har ni det med nyårslöften inför 2014 då? Om ni får plats över förutom att bli en hälsosammare människa vore det roligt om flera vill hjälpa till här i Färilabygden. Hör av er till mig eller nån annan i FärilaRådet – så vet vi att ni finns! Det ordnas med ledarbeten i skogen – här kan nämnas Pelle Magnusson & Lasse Persson men det finns många fler som jobbar, affischeringen samt städning av rastplatsen i Skarpå - Tack Gertrud och Alvar Wallin för att ni gör detta! Alla ni som hjälpte till under marknadsmässan och under Städdagen och vid andra evenemang – Stort Tack!

När jag skriver detta har vi precis vinter börjat, under det senaste dygnet kom snön med besked. Så en Luciamarknad med strålande sol och gnistrande snö bjöds det på i Färebyparken. Det jag kommer minnas mest från i år är den underbara kvällen på hembygdsgården då Valla Open bjöd på härlig musik och Tommy Nilssons konsert i kyrkan en regnig och mörk kväll i november – ja rackarns vad bra de var!

Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

Från oss alla i FärilaRådet genom Helena Olovsdotter Haglund

P.S. Skriv in redan nu i era nya kalendrar för 2014 att den 21 januari kl. 18 är det planeringsdag för Färilaveckan 2014 på Hembygdsgården.


November

Äntligen november!
Då är det tillåtet att ta på understället, krypa upp i soffan och bara vara. Tända ljus och vänta på att snön och tomten ska komma.

Pyssel är en sysselsättning som jag gärna själv gärna roar mig med under mörka novemberkvällar, själv eller tillsammans med barnen. Har nu sett till att vi har ett närmare två meter stort pysselbord där vi kan hålla till med papper, stämplar, kvistar, kottar och senaste pysslet är hjärtan utav spets, så svärmors gamla gardiner har nu blivit fina prydnader till granen.
Har du något pyssel eller annat du skulle vilja sälja i Färebyparken på luciamarknaden den 7 december så kontakta Marcus Persson* i Hembygdsföreningen för att boka bord eller en utav de mysiga marknadsbodarna.

När vi är inne på luciamarknad och pyssel kommer Swedbank att ha dörrarna öppna redan från kl. 13.00 på marknadsdagen. Där kan ni tillsammans med barnen göra en smällkaramell eller annat som ni tar med och hänger upp i granen med hjälp av Räddningstjänsten skylift som kommer att hissa upp barn, både stora och små. Bakom banken kommer det att bli ponnyridning mellan kl. 15.00 till 17.00, förutsatt att det inte är kallare än -15 grader.

I Färebyparken blir det julmarknad kl. 14.00-17.30, affärerna har spevialerbjudanden under dagen och tomten kommer och delar ut godis till barnen. Det sistnämda är en mycket uppskattad tradition! Håll utkik efter annonser, affischer och på www.farila.se för att se vad marknadsdagen har att erbjuda. FärilaRådet kommer att bjuda på glögg och pepparkakor i LS-lokalen, dit är ni välkomna in och värma er och passa då gärna på att framföra era frågor och funderingar till oss i rådet. Kanske det finns någon därute i vintermörkret som skulle vilja vara en del av FärilaRådet nästa år?
När mörkret har fallit och klockan slår 18.30 är det dags att bänka sig i kyrkan för luciakröning. En härlig avslutning på en marknadsdag!

Dagen efter marknaden, den 8 december kl. 18.00 är det åter dags att gå till kyrkan för att lyssna på musik. Då är det ett juloratorium av Fredrik Sixten som framförs utav Ljusdalsbygdens kammarorkester, Hudiksvalls kammarkör och Färila sångkör. Fri entré.

Julen är en högtid då kyrkan står som värd för en hel del evenemang och den 15 december är det återigen tid att gå till kyrkan, då det är familjegudtjänst som efterföljs av julfest för stora och små i Klockaregården.
Andra och tredje advent kan vi gå till Hembygdsgårdenf och avnjuta Adventskaffe med dopp och se ut över vår trevliga bygd från höjden på andra sidan älven.

Under luciamarknaden i år ska jag se till att komma i tid för att få åka skylift och sätta upp pyntet i granen. Ett stort spetshjärta utav svärmors gardiner får bli vårt bidrag till byns fina gran! Och jag får väl ta med barnen som täckmantel för att få åka skylift med en brandman....

* För att boka bord till Luciamarknaden kontakta Marcus Persson tel. 070-582 42 57

Och du.. kom ihåg att besöka hemsidan www.farila.se - den uppdateras hela tiden!

För FärilaRådet
Nina SpringOktober

royRoy NilssonDags för vintertid och en extra timmes sömn.

Vinterdäcksdags för bilen och reflexväst och pannlampa för kvällssvandraren. Höst och snart vinter, två månader till jul och mörkt om kvällarna.
Dags att kura vid brasan? lösa korsord? läsa en bra bok? bara ta det lugnt?När detta skrivs i början av oktober, känns hösten ovanligt varm och välkomnande. Kanske finns det fortfarande plats för några av de där härliga klara höstdagarna då en promenad känns så uppfriskande.

Dags att prova på en ny promenadväg? Kanske en 5- kilometerssnutt av Flottarstigen eller Ljusnanleden. Ta med cykeln på bilen och ställ den vid ena änden av promenaden och bilen vid andra så slipper Dugå fram och tillbaka, men det går ju det med. Det finns många vägar ner till lederna så det går fint att välja kortare sträckor. Gå in på farila.se/vandringsleder så ser Du på kartorna var det finns vägar. Det är något alldeles speciellt att lyssna till den brusande forsen och se vattnet glittrande åka iväg längs klipphällarna. Ta en fika på en udde i Ljusnan och se de sista gula bladen dansa iväg på vattnet.

FärilaRådets vandringsgrupp arbetar vidare med att förbättra Flottarstigen och Ljusnanleden. På Färila Rådets hemsida (www.farila.se) hittar Du utförlig information om vandringsleder och ledernas skick.

Både Flottarstigen och Ljusnanleden är ständigt utsatta för bäverns attacker. Röjning av bäverfällda träd är därför ett ständigt pågående arbete. Vi tar tacksamt emot upplysningar om problem på lederna. Vi håller också på att förbättra spångningen på flera ställen. Kraftiga skor eller stövlar är bra att ha nu under hösten eftersom det är blött lite överallt.
Vill man prova Ljusnanleden måste man bereda sig på kraftiga sluttningar på några ställen. Det gäller främst strax nerströms Kölströmmen, nerströms Skytesvallen och runt Nygrav.
En ny, utförlig broschyr över Ljusnanleden finns på farila.se/vandringsleder.

Vandringsgruppens nästa projekt är en upprustning av Hälsingeleden. Målet är en led från Bollnäs upp till Fågelsjö som passerar Hamra nationalpark. FärilaRådet har ansvaret för iordningställande av sträckan Risarven-Hedbäcken. Sträckan Bollnäs -Harsa är redan idag i gott skick. Järvsö arbetar med sträckan Harsa-Risarven och Los bygger vidare från Hedbäcken.Inventeringen väster om Lillskog visade att det krävs långa sträckor med spångning som leden nu är dragen. Det kommer att bli ett stort jobb som kräver mycket arbete. Alla som kan tänkas delta är varmt välkomna i Vandringsgruppen.
De andra kortare lederna runt Färila (Buförrundan, Toppleden, Vallåsenleden och Skolleden) finns också beskrivna på hemsidan. Av någon konstig anledning har flera av skyltarna som visar hur Toppleden går förstörts vid flera tillfällen. Det känns extra tråkigt med tanke på Vandringsgruppens dåliga ekonomi och allt ideellt arbete som läggs ner.

FärilaRådet hade ett möte på Hembygdsgården i början av oktober för att försöka få till en Luciamarknad också i år. Vi hade bjudit in alla lokala föreningar och hoppades att vi gemensamt skulle kunna skapa en Luciamarknad med lokal prägel. Hembygdföreningen, Lions och KiK deltog. Vi kommer att ha ett nytt möte 19/11 kl 18 på hembygdsgården för att fördela arbete och finslipa idéer. Alla Färilabor och föreningar är återigen varmt välkomna att delta. Vi behöver hjälpas åt för att våra gemensamma aktiviteter i byn ska bli bra och fortleva.

Återigen blir det en konsert med Tommy Nilsson i Färila kyrka. Reservera söndagen 3/11 kl 18 för en musikalisk högtidsstund. Förra konserten var mycket uppskattad av alla som var där.

Ha en riktigt skön höst

Hälsar FärilaRådet genom Roy

Kontakt med vandringsgruppen och Roy Nilsson: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0651-20662
Kontakt med FärilaRådet: Samma som ovan eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


September

vivekaViveka StåbiHöst och nya tag.
Vilken sommar och vilken höst!
Just nu vill man suga på höstkaramellen och pusta efter sommaren innan vi tar nya tag. Men veckorna går fort och när det här läses är vi säkert framme vid just det där med att - ta tag!

Men först – alla som nominerade någon Toming fick delta i en utlottning av Färilas fina badlakan och kasse. Cecilia Hast hade engagerat sig och lämnat förslag och kan nu frottera sig torr i fina badlakanet.

Och nu - Hembygdsföreningen har en hel del på gång.  Kurser i tunnbrödsbak, kvastbindning... Man kan också komma dit på tisdagar mellan kl. 18-20 och hjälpa till med nåt eller bara träffas. Arbetstisdagar kommer de att kallas.

Ni har förstås sett att det pågår stor satsning på Färebyparken från kommunens sida. Det blir ett fint utegym och en rejäl upprensning i parkväxterna.
Nu behöver vi bara få till lite aktivitet i bodarna också. Vet du att du kan få låna bodarna till försäljnings- eller utställningsverksamhet helt fritt?!? Prata med Pia på LS-kontoret 204 72 och boka tider.  Nyckeln lånar du mot en pant.

Lördag den 19 oktober blir det höstmarknad på Färila Folkets Hus igen med lokalproducerat. Dags att fylla på förråden. LRF arrangerar.

Redan nu är det dags att tänka på december.
De senaste årensjulskyltning och Luciakröning har kompletterats med en Luciamarknad.Vi tror att en ännu mer lokal marknad skulle uppskattas av många i bygden så förhoppningsvis är ni många som vill hitta på något som förgyller den mörka adventstiden. Vi hoppas att Räddningstjänsten hjälper barnen att klä stora granen i år igen. Säkert kan man få prata och bli fotograferad med tomten. Lions har förstås också kontakt med tomten som delar ut godispåsar och arrangerar Luciakröning i kyrkan. Handlarna har öppet och hittar säkert på julskyltningsjippon. Vad vill DU eller din förening hitta på? Vill du/ni sälja något i Färebyparken och skapa en fin Luciamarknad. Vill du hjälpa till att sätta upp julbelysningen i parken och skotta eventuell snö? Har du något förslag till nya/fler juldekorationer genom byn? Ta kontakt med oss på FärilaRådet så ska vi försöka samordna. Preliminärt är julskyltningen/Luciamarknaden lördag den 7 december om inget annat bestäms.

Så nu bjuder vi nu in alla föreningar, företagare och enskilda till Hembygdsgården tisdag den 1 oktober mellan kl. 18 och 19 till ett möte kring Luciamarknaden.

Som alltid en uppmaning på slutet: Om du har något du vill slå ett slag för – maila in ett manus till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., eller skicka till FärilaRådet, Härjedalsvägen 168, 82041 Färila. Ta för vana att titta in på hemsidan farila.se eller gör den till din startsida.

Nä, nu får jag ta hand om äpplena innan det är för sent.

För  FärilaRådet
Viveka Ståbi


Augusti

marcusMarcus PerssonSensommar

Vilken sommar vi haft, strålande sol och varmt nästan varje dag. Det blev lite abrupt kallt och regnigt när vi närmade oss mitten av augusti men vi får hoppas att sensommaren blir lika fin som sommaren.  

Det har redan gått mer än en månad sedan Färilaveckan. Återigen en välbesökt vecka framförallt på Valla Open och karnevalslördagen.

I år igen så var det en tapper publik som trotsade eftermiddagens regnskurar vid Valla Open. Den månghövdade publiken satt troget kvar under paraplyerna och lyssnade till det stora musikutbudet till sent om kvällen. I år så invigdes Hembygdsgårdens nya scen och som vi hoppats blev ombyggnaden lyckad och alla musiker var mycket nöjda med den nya scenen. Invigningstalare var kulturchef Lasse Norin och de ideella krafter som snickrat var på plats och slog i den sista spiken!

Karnevalen hade bättre tur med vädret och publiktillströmningen var som vanligt stor. Under karnevalsdagen känns det som om Färilas befolkning fördubblas. Trafikträngsel som vid rusningstrafik i storstan och kö till bankomaten hör ju inte precis till det vanliga i Färila. Årets karneval, som det nog inte undgått någon, var i ny regi. Lite nervösa var de men det gick ju bra. Som förra året så avslutades karnevalen på gräsplanen bakom skolan, där bl.a. priserna i karnevalen fördelades. Vid samma tillfälle drogs vinnarna i sommarlotteriet och då korades också årets Falatoming, Erik Toresson från Ekströmsbacken

Fala-Tomingen tilldelas någon eller några som gjort betydande insatser till nytta och gagn för bygden och dess innevånare. Till nytta och gagn räknas även, och icke minst, spridande av glädje och trevnad.

Årets Toming har gjort stort avtryck i bygden, Själv syns han inte ofta men det han åstadkommer syns desto mer. Han har lagt många ideella timmar på att skapa vår egen grafiska profil, banderoller, affischer, annonser… Han har ett brett engagemang för bygden och har varit med att utveckla och driva evenemanget Valla Open som den musiker han också är. Drömdagen på Färila Skola hade inte blivit det den är utan honom.
Det är med stor tacksamhet och glädje årets Toming tilldelas Erik Toresson.

Lions invigde årets upplaga av Färilavecka i Färebyparken med bland annat en light variant av jaktens dag och sedvanlig kolbulleförsäljning. Traditionsenligt började forbönderna med underhållning på Solgården och fortsatt upp till stallarna och Färebyparken. Forbönderna sågs även som förtrupp till karnevalståget tillsammans med en traktorparad.

Nytt, och också det ett välbesökt inslag i årets Färilaveckn, var hästens dag på Färilaparken, en dag fylld med fantastiska uppvisningar till häst. Många hänförda besökare som fått inblick i dressyr till musik, kadrilj, tonerspel, bruksridning m.m. Med stor förhoppning om uppföljning till nästa år.

Populär nyhet blev även görfikat på karnevalslördagen – de var allt mumsigt!

Trots ett ivrigt duggregn deltog över 20 vandrare i vandringen från Kölströmmen till Hoppströmmen under ”Vandringens dag”. Yngsta deltagaren var 10 och äldsta över 70 år. Nöjda deltagare fick värma sig vid en brasa vid Kasteln där varmt kaffe, ”vildmarkste” och dricka förhöjde stämningen ytterligare.
Nu är det fritt fram att börja tänka ut nya arrangemang inför nästa år och varför inte redan nu trumma ihop ett karnevalsgäng att delta med. Det ryktas att prispengen kan bli ganska stor.

Sedan många år tillbaka görs det urklippspärmar om Färila. Allt som stått i tidningen klipps ut och klistras in i pärmar. Nu saknas det någon som kan sköta den bevakningen – kanske du kan ta på dig att hjälpa till med detta? Hör av dig till Pia använd någon av nedanstående kontaktuppgifter eller besök FärilaLS.

Kom ihåg att anmäla till hemsidan om du vet om något som ska hända i bygden – farila.se – och ta kontakt med oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 204 72 om du har något du vill dryfta.

Marcus Persson - FärilaRådet


Juni

Äntligen sommar!!!
Nu är den äntligen här. Sommaren som vi  längtat och drömt om hela den långa vintern. Och när den kommer så är det så mycket man vill och ibland måste hinna med.

Man måste måla huset, laga taket ......Ja listan kan göras lång. Det blir inte så mycket tid över att njuta av allt det vackra och uppleva trevliga, roliga saker tillsammans med andra.
Hoppas att den här sommaren blir en sådan som du sent skall glömma för du hann och fick vara med om så mycket härliga upplevelser att du kan leva på dem hela vintern till nästa sommar. 

Sommarkonserten i kyrkan 26 maj var en ljuvlig början på sommaren. Tänk så många fantastiska sångare och musiker det finns i vår bygd och vilken vacker sommarmusik det finns!
Från Gershwins Summertime på saxofon till Hälsingevalsen med små och stora körsångare.

En solig och fin dag firades nationaldagen 6 juni på vår vackra hembygdsgård. Stora och små, gamla och nya färilabor  samlades för att gemensamt glädjas över vårt fria Sverige. De allra minsta, ett antal nyfödda, fick också en tröja med namnet Färila.                                            

Om ni tagit en tur genom byn så har ni nog sett att det varit full verksamhet vid det som skall bli en cykelpark. Barnen har svårt att hålla sig därifrån och det är ett gott betyg. 

Nu närmar sig juli månad och den verkliga höjdpunkten här i bygden nämligen Färilaveckan. Det är med glädje vi kan säga att det finns flera nyheter i programmet för det betyder att det finns engagerade människor i bygden. Här är några av nyheterna.

Färilaveckan invigs i Färebyparken 13 juli. Hästens dag anordnas på Färila IP med många olika aktiviteter. Marknadsmässa på skolplan. Gôrdôppa i revylokalen.                                                            
Det finns så mycket trevligt att uppleva så skynda dig att hämta en Färilaveckan- broschyr och läs och längta. Försök att ge dig tid att vara med på så många aktiviteter som möjligt.        

Kom ihåg att lämna förslag på vem du tycker skall bli Fâlatoming i år. Lämnas i lådan på Delins eller LS-lokalen. Kan också skickas till - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. På hemsidan www.farila.se kan du förstås också läsa om Färilaveckan och allt annat som händer i byn.                                                           

Jag påminner även om att köpa sommarlotter. Förutom att du stödjer Färilarådet så kan du vinna en elcykel, presentkort eller matlådor.                                                                              

Det har varit dragning på Hans Viksten-lotteriet. De 6 vinnarna är undererrättade. 
                                                                                
Det finns ju aktiviteter även efter Färilaveckan. En "familjedag" är brännbollsturneringen på Korskrogen 27 juli. En av sommarens höjdpunkter för många. Byarnas kamp om slagträet.   Du kanske kommer på att du och dina vänner skulle vilja göra något roligt som samtidigt ger motion. Då kan ni låna det volleybollnät som Färilarådet köpt in. Det finns på OK.             

Och du, glöm inte att kolla på de nya Färilakassarna. Finns på Delins. Ha en Färilakasse med när du handlar så har du snabbt tjänat in vad det kostar att varje gång betala för en plastkasse. En lämplig present är det också.         
                                                                                      
Väl mött på alla trevligheter under sommaren!
En skön sommar önskar vi er alla!

Färilarådet genom Margareta Andersson


piaPia DanhardMaj

Det är många år sen vi flyttade in i vårt hus på Vikstensvägen. Det var i slutet av mars och det började bli vår. Jag minns att jag blev både förvånad och mycket glad när jag efter några veckor upptäckte att det fanns vitsippor i backen på vår tomt. Jag hade inte sett vitsippor växa i Färila förut. Men där i backen växte de! De kommer fortfarande upp varje år och då är den efterlängtade sommaren snart här!

Något annat som påminner oss om sommaren är allt som kommer att hända här i Färila under sommarmånaderna.

Den 6 juni firar vi den Svenska Nationaldagen på Färila Hembygdsgård. Ni som har lyckan att äga en folkdräkt, sätt på er den! På hembygdsgården lyssnar vi till tal och körsång och får vara med vid utdelning av tröjor till våra nyfödda Färilabor. Fika finns att köpa. Gratis saft och bulle till barnen.

Färilarådet har börjat sälja sommarlotter. Lotten som kostar 25 kronor kan göra er till ägare av en elcykel! Presentkort och delikatesslådor lottas också ut.

Glöm inte att ge förslag på årets Falatoming. Sista dagen för att lämna förslag är den 1 juli. Förslag kan lämnas i förslagslådan på Delins eller skicka ett mail. (mailadress:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) Det går också bra att gå in på LS kontoret med sitt förslag. Alla som lämnar in förslag till toming kommer att vara med i utlottningen av ett pris.

Företagsmässan som blir i samband med marknaden under Färilaveckan kommer att vara vid marknadsplatsen. Du som företagare ska naturligtvis passa på att för en billig penning visa ditt företag. Du som är hantverkare/producent ska också passa på att utnyttja platsen som på dessa dagar lockar flera tusen besökare.

Karneval blir det i ny regi. För att stödja den nya karnevalsgruppen så anmäl er och var med!

Gå  in på vår hemsida: farila.se och läs mer i evenemangskalendern, om vad som är på gång.

Vilken otroligt bra konsert det var i kyrkan med solisterna Lillemor Gustafsson och Linda Olsson. Så mycket folk och bra stämning!  Färilaborna är verkligen bortskämda med bra musik i kyrkan och många evenemang under året. Det ska vi vara mycket tacksamma för.

Årets Hovrastämma blev en riktig pärla. Vårsolen sken! Grupper av människor spelade överallt! Barnens helt fantastiska scenframträdanden! Och så de andra konserterna- ja, det är inte undra på att folk åker hit från hela landskapet och till och med Dalarna bara över kvällen.

Ett stort tack till alla som var med den 15 maj och städade på byn. Det behövdes verkligen och tack till Delins som sponsrade fikat efteråt.

Om ni är sugen på att göra något annorlunda och spännande så ta en vandringstur efter Flottarstigen. Mellan Hovrahällarna och Skytesvallen finns ett stort bäverområde och om du har tur så kanske du får se bävrar. Största chansen att se dem är sent på kvällen när det börjar skymma lite. Mosipporna blommar också efter Ljusnan nu, men ni vet väl att de är fridlysta!

Håll utkik efter FärilaRådets nya kassar. De kommer i ny färg och säljs som vanligt på Delins eller på LS kontoret.

För FärilaRådet Pia DanhardApril

helenaHelena Olovsdotter HaglundMen nu är nog våren äntligen på väg!

Börjar med en tillbakablick på Sockenstämman vi hade i mars. På Sockenstämman serverades frukost till självkostnadspris. Årsmötet avverkades i rask takt med Björn Brink som ordförande. På Sockenstämman redogjordes för saker som är på gång i Färila- här finns alltid möjligheten att komma med idéer och förslag – allt för att vi ska få ett bra Färila!

Alla förslag till ledamöter har valberedningen arbetat med i förväg så det finns ingen som helst risk att man som besökare på sockenstämman överraskande ska bli invald.

FärilaRådet för 2013:
Ordförande: Marcus Persson (Lillskog), Vice ordförande: Viveka Ståbi (Ed), sekreterare: Roy Nilsson (Valla), Kassör: Pia Danhard (Vikstensvägen), Margareta Andersson (Snasen), Nina Springh (Yg), Lasse Sjölund (Föne), Micke Henriksson (Delins)  Helena Olovsdotter Haglund (Hyttebo)   Varför ställer jag själv upp en period till i FärilaRådet? Min fundering är att man inte kan sitta hemma och gnälla utan man måste göra något. Mitt mål är en fortsatt levande Färilabygd, med skola, barnomsorg, affärer, simhall, arbetsplatser, en trevlig miljö och detta tycker jag att vi i FärilaRådet har påverkat och kommer att kunna fortsätta påverka positivt! 

När jag för några veckor sedan skulle på Kakfén och fika med mina barn och en familj till så det tog tid för alla att komma ur bilen, varpå jag säger ” men sätt fart nu då, om vi ska gofika”. Samtidigt på parkeringen hade två bilar svängt in och parkerat. Bilarna var överbelamrade med fjällattiraljer så det var helt klart att de handlade om genomresande på väg till fjällen. Våra familjer ramlar in på Kakfén och sen börjar det svåra – att välja sitt fika. Det kan ta tid ibland. Fjällresenärerna har nu också kommit och in på fiket.
–”Du, jag måste fråga en sak” säger den ena mannen till mig. Här tror jag då att det ska handla om korv eller kanske Viksten. ”Vad var det du kallade det för? Sa du Gofika?” Frågar han mig. Jag blir brydd, måste fråga Åsa, den andra mamman som är med. ”Jo, men visst, här i Färila säger vi gofika- när man fikar riktigt gott”.

Företagarna i Färila är viktiga för oss alla! Och marknadsföringen av Färila är viktig för företagarna!  Tack vare företagarpengen som många av företagarna bidrar med kan vi fortsätta att marknadsföra vår bygd. Ni som har reklambroschyrer, ställ gärna dem i stället på Delins eller ge dem till Pia på LS-kontoret så ser vi till att de finns tillgängliga.  Ni kan inte gissa hur mycket broschyrer som turisterna tar med sig när de stannar till på Delins. Ett gyllene tillfälle för er företagare att marknadsföra er.

Närmast på gång nu i vår är Hovrastämman den 11 maj – man hälsar därifrån att det finns massor av trevliga aktiviteter, uppträdanden och givetvis servering (som är varmbonad).

Genom att våren är på väg så är det dags för den årliga Städdagen genom Färila: Onsdag den 15 maj kl 18 och alla som hjälper bjuds på fika. Ta med en sopsäck och handskar! Är vi många som hjälps åt, så går det fortare, så kom!  Tro det heller ej, men redan nu är det dags att börja fundera på vem som ni tycker ska bli Toming. Lämna förslag i låda på Delins, via mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ta kontakt med någon i FärilaRådet.

Färebyparken kommer under våren att rustas upp av Gata/Park. De har fört en dialog med FärilaRådet om hur vi vill att parken ska utformas. Vi i Färila kommer även att bli först i kommunen med ett utegym, vilket kommer att placeras i Färebyparken. Verkligen roligt!

Arbetet med cykelparken tilltar också under våren, där Järvsö Bergcykelpark står bakom själva byggandet. I och med cykelparkens placering intill den nya lekparken  har vi tillskapat ett bra område för barnfamiljer . De gröna ytorna lämpar sig väl för matsäck. Där finns en grill också. Här hoppas vi att det blir en trevlig mötesplats mitt i Färila som kommer att användas flitigt!

Åter till mötet med fjällmannen. Där på Kakfén så valdes bakverk ut och vi kunde gofika, och barnen hann leka i barnhörnan. Efter ett tag ropar fjällmannen glatt till oss ”Hej då och tack för gofikat, vi syns igen. För nu ska vi alltid stanna här i Färila och ta en gofika”

För FärilaRådet Helena Olovsdotter Haglund Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Mars

vivekaViveka StåbiTänk vilken suverän lokal vi har fått tillgång till tack vare alla entusiaster i Revygänget. Förutom deras egna revykvällar som har fyllt vintermånader i några år nu, så bjuder de ju numer också på biomatinéer. Söndagar kl 14 är det visst.

När det här läses har det hänt mer ändå i Revylokalen. Folkligt, festligt, fullsatt…brukar man säga och det var det verkligen när Hälsinge Akademi bjöd in till en helkväll kring Jon Erik Öst. Med filmvisning, samtal och mycket musik fick vi en glimt av den komplexa människan Jon Erik som på sin tid var en folkidol och superkändis. Hans efterföljare, åtta eminenta spelmän gjorde heder av hans många gånger fingervrickande låtar. Tur att vi har skolelever (med föräldrar) som kan sälja fika till så många.

Några dagar därefter hölls en storsamling kring rovdjursfrågan. Vargen är ju verkligen ett aktuellt debattämne efter den senaste tidens dramatik i bygden. Ännu mer fullsatt! Det fanns inte ens sittplatser till alla så intresset var på topp. Press och TV bevakade så Färila var verkligen i fokus.

Så hölls också årets Sockenstämma i Revylokalen. Nästa månads krönika får berätta om vad som sades. Vi ska försöka vara snabba med att lägga ut protokoll på hemsidan så gå in på farila.se och leta er fram till FärilaRådet.

Hembygdsgården i Färila håller på att bli ett ännu intressantare besöksmål än hittills. Det ska bli fint att se hur den nya scenen växer fram. Det finns också spännande utvecklingsplaner som vi får höra mera om så småningom. Men innan dess – kom ihåg spelmansaftonen Påskträffen på långfredagen som traditionsenligt hålls på Hembygdsgården.

Som ni vet görs allt arbete i Färila Rådet ideellt. Vi skulle behöva bygga upp en lista med folk som kan tänka sig att göra en punktinsats då och då när något speciellt behöver göras. Det kan handla om att fixa undan lite snö vid Luciamarknaden, hjälpa till att affischera, hjälp vid Färilaveckan (marknaden t.ex.), sätta upp flaggor, hitta på aktiviteter till Färebyparken… Hör av dig till Rådet – maila på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring/hälsa på Pia Danhard på LS 0651-204 72 och anmäl dig och berätta gärna vad du helst skulle kunna tänka dig att hjälpa till med.

I detta nummer av ML kommer du att hitta ett inbetalningskort för Färilapengen. FärilaRådets möjligheter att verka för bygden och marknadsföra oss utåt beror väldigt mycket på din beredvillighet att bidra med ett valfritt belopp. På avin står 100 eller 400 kr men vi är givetvis tacksamma för alla belopp!!! Betala till FärilaRådets bankgiro 279-5326 och märk inbetalningen ”Färilapengen”.

Med förhoppning om en mycket varmare vår För FärilaRådet Viveka Ståbi


Februari

royRoy NilssonVintervår eller vårvinter?

Slutet av februari, och våren väntar ännu. Solvarma dagar i skidspåret och på pimpelisen kanske? Vi har haft en vinter med ömsom kallt ömsom varmt, ungefär som det brukar vara? eller är väderomslagen häftigare nu för tiden?

Traditionsenligt bjuder FärilaRådet in till Sockenstämma i revylokalen under första vårmånaden. I år hoppas vi så många som möjligt vill delta lördagen 16/3. Stämman startar kl 9 och som vanligt dukas det upp till frukost. Vid årsmötet sker valen, som förberetts av valberedningen, till FärilaRådet. Rådet redogör också för året som gått och ger en planering av det som kommer. Men framförallt hoppas vi att Färilaborna i den efterföljande diskussionen tar upp frågor som är viktiga för bygden och Färilas utveckling.

Färilaveckan är ju en av de verkligt centrala händelserna varje år. Efter Peter Lindgrens beslut att stiga av som karnevalsgeneral har karnevalens fortlevnad varit ett av FärilaRådets viktigaste arbete under hösten. Karnevalsgeneralen har nu fått en karnevalsgrupp som efterföljare. FärilaRådet förutsätter att gruppen får allt det stöd de behöver för att karnevalen också 2013 ska bli den lyckade folkfest den hittills varit. Gruppen kommer att bjuda in till ett inspirationsmöte under våren där alla bjuds in, både de som brukat delta och de som nu funderar på att göra en första insats. Många nya tankar om hur karnevalen kan göras ännu mer tillgänglig och uppskattad finns i karnevalsgruppen. Var alltså uppmärksam på en inbjudan från gruppen nu under våren. Karnevalen är en gammal tradition och de flesta begivenheter från förra året kommer igen. Men årets Färilavecka kommer också att bjuda på nya inslag. Så planeras t.ex. Hästens dag på IP och en dag med Molfika.

Redan veckan före Sockenstämman, fredagen 8/3 kl 19, bjuds det på fantastisk underhållning i revylokalen. Hälsingeakademin bjuder in till en kväll om Jon-Erik Öst och med hans musik. Ett helt batteri med välkända spelmän är med: Björn Ståbi, Bengan Jansson, Eivor kjellberg, Otôrgs Kaisa, Lasse och Per-Olov Bertilsson, Tomas von Wachenfeltd och Isak Björklund. Gunilla Kindstrand är konferencier.  En musikkväll att se fram emot.

Under senhösten färdigställdes Ljusnanleden på älvens norra sida och är numera fullt möjlig att vandra mellan Laforsen och Färila. På några ställen behöver gammal märkning förbättras, men leden är helt röjd efter stormen Dagmar. Leden bjuder på häftiga naturscenerier och är bitvis mer krävande än Flottarstigen som går på södra sidan. En omdragning har gjorts runt Gammelgrav där leden var alltför svårforcerad. På norra älvsidan skär många djupa dalar in i älvbrinken och vandraren får forcera branter där ibland Ljusnanleden går på smala åskanter ner mot Ljusnans strand och sedan upp igen. Under andra delsträckor går leden högt ovanför Ljusnan på torr tallmo och är då mycket lättgången. Mer detaljinformation om alla leder finns på farila.se. Välj ”Se och Göra” och sedan ”Vandringsleder”.

Men än är det vinter kvar säger mor…. Prova de fina skidspåren runt Färila. Information om dessa finns också på hemsidan under ”Se och Göra”/”Sport och fritid”. Eller prova på vinterfiske nu när hela Skålsjösystemet är öppnat för fiske. På Färila fiskevårdsområdes hemsida, farilafiske.se,  finns aktuell information om fiskevatten och kortpriser.

Än en gång: Varmt välkomna till sockenstämman i revylokalen 16/3 hälsar, på FärilaRådets vägnar,
Roy Nilsson


Januari

marcusMarcus PerssonGod fortsättning på det nya året alla ortsbor!

Till trettonhelgen var det dags för trettondagskonsert i kyrkan med Tommy Nilsson en välbesökt och uppskattad konsert som vi hoppas det kan bli uppföljning på?! Det är en av de många större händelserna som var kring jul. Årets Luciamarknad en annan, i år fanns det både traditionella inslag och nya som förhoppningsvis blir tradition. Att barnen kunde klä granen vid Sverins kiosk tillhörde ett av de nya roliga och välbesökta initiativen tillsammans med fotografering tillsammans med tomten i Färebyparken. Traditionsenligt så kom sedan tomten och delade ut godispåsar. Tyvärr så var inte Alvar Ahlzén med oss i år, Alvar med sina hästar var julskyltningen trogen i alla år. Alvar var en förgrundsgestalt när det gäller traditionen med forbönder. Han ställde under alla år upp med häst och vagn vid Lions aktiviteter i Färila och Lassekrog. Revyn har haft premiär och biljetterna till premiären var slutsålda på tio minuter denna gång, så man får gratulera de som hann vara med. Så mycket bättre (än det kan det väl inte bli). Vi som inte hann vara med får passa på att köpa biljetter till någon av de andra föreställningarna!

Många har redan börjat motionera bort den viktökning som julen lätt kan medföra i något av skidspåren som preparerats runtomkring på åkrarna här i byn. Det finns spår i Hovra och Svedja. Vill man ha lite mer utmaning i åkningen med backar upp och ner så är även Elljusspåret i Valla preparerat, utnyttja även det för omväxlings skull.

Upptaktsmötet inför årets Färilavecka hölls på Hembygdsgården 24/1. När detta skrivs vet vi inte hur stor uppslutningen blev. Dock vet vi att en del nya aktiviteter redan planeras. Hästens dag och Molfika är två, dessutom en auktion. Har Du en idé om en aktivitet? Hör av dig till FärilaRådet antingen i brevlådan på Delins eller per e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Har ni aktiviteter i Färila som ni vill ska synas på hemsidan så mailar ni till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Slutligen kan ni föra in i kalendrarna att årets Sockenstämma kommer att hållas lördagen den 16:e mars. Sedan vi återupptog seden med sockenstämma så har den alltid legat på förmiddagen med start kl. 9.00, så också i år. Men i år har vi lagt den tidigare i mars så vi hoppas att ni som inte kunnat komma förr om åren, kan i år! Som vanligt så serveras det ” senare frukost”, boka som sagt in denna lördag i era kalendrar. Vi berättar vad som hänt och planer framåt. Möjlighet finns att komma med idéer över hur vi vill att Färilabygden ska utvecklas. 

Marcus Persson för FärilaRådet

December

Vi är precis inne i julfirandet och det nya året står för dörren.
Adventstiden har varit fantastisk med all snö och alla vackra juldekorationer genom Färila. Det börjar så välkomnande ända från idrottsparken med en fin snögubbe och fortsätter ned tomten vid glasmästeriet. Ljusslingan på kyrkstallarna blev en fantastisk fin dekoration. Alla girlanger och den stora granen vid Pressbyrån lyser verkligen upp byn och ger julstämning. Tack alla som har fixat allt detta vackra!! Tack också till köpmännen som förgyller genomfarten med marschaller allt som oftast. Det är så trevligt att mötas av brinnande ljus den här mörka årstiden.

Även om säkert många tycker att vi fått för mycket snö så är det mycket roligare att ordna och gå på julmarknad och luciamarknad om det är snö på marken. Jag hoppas att ni alla haft möjlighet att besöka julmarknaden på Hembygdsgården och luciamarknaden med allt som fanns att besöka och göra då. Man kunde bl.a. gå och titta hur ungdomarna fått det i sin nya fritidsgård och se lite nya bilar vid Göranssons utställning i Svedja. Räddningstjänsten hade öppet hus vid brandstationen och dessutom ställde de upp med skylift så att barnen kunde klä den stora granen. Kul med lite nya inslag. Att sedan avsluta marknadsdagen med att vara med om luciakröningen i kyrkan känns helt perfekt. Julstämningen infinner sig när man hör de vackra sångerna.

Mikael Rickfors och Färila Sångkör fortsatte att förhöja julstämningen med en konsert i kyrkan 12 dec.

Så här vid årets sista dagar tänker man efter vad som hänt under året. Har det hänt något i Färila under året? Absolut! Det har hänt mycket. Vi firade sim-och sporthallens 40 år med aktivitetsdag och stor fest. En ny park , Färebyparken, invigdes högtidligt under Våryran. En ny bod har byggts vid Lillbyängarna med hjälp av Regleringsfondspengar och ett volleybollnät inköpts. Barnen i Färila fick en ny och uppskattad lekpark på Annbacksvägen. Färila har fått en grupp nyanlända från Eritrea och vi välkomnade dem med en fest på Hembygdsgården.

Förutom dessa speciella händelser så har det förstås som vanligt varit Färilaveckan med allt som den har att erbjuda. Den regniga sommaren ställde till det lite men det var mycket folk på de flesta aktiviteter. Med frivilliga krafter har vandringslederna gjorts gångbara efter stormen förra julen.

FärilaRådet har under året fått en ny hemsida och den är först med att släppa nyheter om vad som händer i Färila. Läs den!  www.farila.se                                                  
Dessutom så har FärilaRådet bytt lokal detta år. Vi finns ju numera i Ls-lokalen mittemot Pressbyrån och där sitter Pia och jobbar deltid åt oss. Titta in där om du har synpunkter eller tips på något.

Vad 2013 kommer att föra med sig vet vi inte men säkert blir det i alla fall Våryra och Färilavecka. Eftersom Peter Lindgren sagt ifrån sig jobbet som karnevalsgeneral så arbetar vi på att få några som vill ta vid efter honom. Vi kan ju inte lägga ner det evenemang som drar mest folk under Färilaveckan. Kanske du vill vara med?

Om du vill hålla kvar julkänslan kan du gå och lyssna på Tommy Nilsson och  Färila Sångkör som sjunger julsånger i kyrkan 6 januari.

Vill du uppleva något roligt så gå och titta på FärilaRevyns nya föreställning.

FärilaRådet tackar alla som under det gångna året ställt upp och på olika sätt hjälpt till att göra Färila till en trivsam plats på jorden.

God Jul och Gott Nytt År
önskar vi er alla!
Margareta Andersson                                                                                              
för FärilaRådet


November

piaPia DanhardOj, snart december!
Varför blir jag lika förvånad varje år?
Julmånaden kommer alltid som en överraskning!
Men i år ser jag verkligen fram emot allt som kommer att hända i samband med advents och julfirande.
För att få den rätta julstämningen besöker man alla de evenemang som bjuds på här i Färila.

Den alltid populära julmarknaden på hembygdsgården är på lördag och söndag, 1 – 2 december. Där bjuds det som vanligt på stort utbud av hantverk och delikatesser. Passa på att fynda några fina julklappar där! På lördag är även bagarstugan öppen.
Servering : julgröt och skinksmörgås båda dagarna.

Luciamarknad och julskyltning är på lördag den 8 december mellan klockan 13.00-17.00, samma helg som man har marknad på Stenegård, men besök Färila på lördag och Stenegård på söndag!
Marknaden blir liksom ifjol i Färebyparken. Parken kommer att dekoreras med girlanger, marschaller, eldgaltar, ja allt som hör en stämningsfull julmarknad till. Har också hört att tomten kommer även i år med häst och släde och delar ut godispåsar till alla barn. Detta är en mycket trevlig och uppskattad tradition för barnen.
Tipsrundan genom hela byn hos våra handlare måste man förstås också hinna med! På LS kontoret är det öppet och där är FärilaRådet och bjuder på glögg och säljer lotter där man kan vinna en seriegrafi av Hans Viksten!
Karin Kämpe Johansson kommer också att finnas på LS kontoret för att visa upp ”kläder o sånt” i lin o ull.

Färilas nya fritidsgård ”Kåken” kommer att ha invigning och öppet hus under marknadsdagen mellan kl. 13.00-17.00. Dom kommer också att bjuda på glögg och pepparkakor. Passa på att göra ett besök där också så att våra ungdomar får visa upp vilken fin fritidsgård de har fått.

Ett ställe till som man måste besöka denna dag är Göranssons utställning i Svedja. Där har man öppet hus mellan kl. 10.00-16.00 . Fri entre. Filmvisning, demonstration av Volvo personbilar som man också kan få provköra. Göranssons åkeri visar nyheter i maskinparken och husbil. Servering.

Öppet hus är det också hos Räddningstjänsten, Färila Brandstation. Där kan man titta på brandbilar, kolla deras utrustning och prata med brandmännen om deras jobb. Låter spännande för både barn och vuxna!  De bjuder på kaffe o glögg med pepparkakor och man kan också delta i en gissningstävling.

Luciakröning kl.18.00 i kyrkan låter som en perfekt avslutning på denna dag.

Boka in onsdag den 12 december redan nu för då blir det nämligen stor julkonsert i Färila Kyrka med Mikael Rickfors och Färila sångkör! Biljetter kan man köpa på Lilla Blomsterboden i Färila, Ericssons Bokhandel i Ljusdal och Järvsö Färg.

Våra nya Färilabor som flyttat hit från Eritrea trivs bra i Färila. Välkomstfesten på Hembygdsgården blev mycket lyckad och uppskattad.
När det började bli kallt i höstas så saknade många vinterkläder och varma skor. Efter en notis på FärilaRådets hemsida har det skänkts mycket till dem och de är så tacksamma för det.
Fortsätt att skänka kläder, husgeråd, möbler och annat som de kan tänkas behöva.

Önskar er alla en trevlig decembermånad och hoppas att ni är med på alla aktiviteter som ordnas!

Pia
Kassör i FärilaRådet

Oktober

marcusMarcus PerssonEn månad går fort och det hinner hända en del saker. Ett år kanske inte fullt lika fort men det innehåller en hel massa händelser, 100 år vad hinner då inte hända. Varför nu detta jo om ni inte uppmärksammat det tidigare så är det så att Färila sångkör fyller 100 år och firar det med en jubileumskonsert den 10:e november i Färila kyrka. Visst är det en spännande tanke vad som hunnit hända på 100 år dels i Färila men också i kören vad finns det för likheter och skillnader i att sjunga i kör nu jämfört med för hundra år sedan?  Vad är det för skillnad att leva i Färila nu jämfört med för hundra år sedan? Frågor som man kan fundera kring och som inte har så givna svar.
I alla fall så tycker jag att man ska besöka kyrkan lördagen den 10/11 för att lyssna på vår jubilerande kyrkokör, håll utkik efter annonser om detta!

Innan denna begivenhet så hinner ni besöka Färila munhälsa som håller öppet hus den 26:e oktober. Apropå tid - det är faktiskt ett år sedan vår nya tandläkare slog upp portarna och som sagt en hel del hinner hända, ni har nog läst i Ljusdalsposten att Jörgen Brandell utökar och öppnar även i Ljusdal.

Förra månaden så uppmanade vi er ortsbor att fundera på om ni har någon stuga att hyra ut. Nu har vi fått lite mer information kring detta. Det har kommit ett informationsblad från Destination Järvsö med lite förutsättningar. Om man är intresserad och vill ta del av informationen så kan du dels läsa på hemsidan farila.se under nyheter, dels så finns det broschyrer att hämta i entrén på Delins eller hos FärilaRådet på Färila LS.

Lagom till första advent så kommer Färila Hembygdsförening att ha sin årliga julmarknad dit är man varmt välkommen. Både lördag och söndag är det marknad, lördagen är bagarstugan öppen så att man kan handla tunnbröd. Sedan är det servering man kan bland annat äta julgröt med skinksmörgås.
Lördag den 8 december är det Luciamarknad och julskyltning i Färila.
Du som har något hantverk eller lokalproducerat är hjärtligt välkommen att vara med på Luciamarknaden mitt i byn. Färebyparken kommer även i år att vara centrum och säkert kommer tomten förbi med påsar till barnen. Ta kontakt med Pia Danhard på LS-kontoret – 0651-204 72 eller skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för information och anmälning.

FärilaRådet har brukat förära nyfödda Färilabor med en ”Färilatröja” i samband med att de får sin första bok på biblioteket. Från och med nationaldagen 6:e juni 2013 planerar vi att dela ut och uppmärksamma nyfödda vid firandet på Färila Hembygdsgård, där kommer de att få sin Färilatröja.


För FärilaRådet
Marcus Persson


September

helenaHelena Olovsdotter HaglundMen nu ni är hösten här på riktigt och det händer en hel del saker i vår bygd!

Det blir även i år en Skördemarknad med lokalproducerat på Färila Folkan lördagen den 13 oktober kl. 10-14. Vet ni förresten hur många mjölkbönder vi har i Färila? Fundera lite på det. Vi har ca 5% öppen odlingsmark, så tänk vad viktigt det är med alla djur som håller odlingslandskapet öppet. Det har varit ett vanskligt skördeår i år, normalt så tröskar man spannmål i slutet på augusti och i år så kanske allt inte ens kommer att mogna. 

Något som kommit till oss i FärilaRådet är att det saknas boende för besökande i vår bygd. Utbudet i Järvsö räcker inte till för att täcka efterfrågan så man efterlyser boende i närområdet. Det finns fördelar med detta, om vi kan erbjuda uthyrningsmöjligeter ger det dels en inkomst till uthyraren, dels handlar besökare lokalt på orten vilket gynnar de lokala företagen och vi får behålla vårt utbud. Så finns det stugor eller andra former av boenden att hyra här i socknen, hör av er till oss i FärilaRådet.

Den nya lekparken med Sjöodjuret invigdes sista augusti och det var över hundra barn (!) på plats! Det firades med ballonger och såpbubblor samt frukt och grillning av marshmallows – och jag har hört från säkra källor att de var en rolig tillställning! Här ser vi klart att engagemang ger resultat, det var Lena Åhman och Malin Arvidsson som stod bakom det initiativet! Så ni som har bra idéer – fram med dem, driv igenom dem – ni ska se att ibland går det lättare än man tror! Och vet ni, det kan till och med bli bättre än man tror! 

Under denna månad så har Färilas befolkning ökat med 17 personer, fantastiskt. Det hör inte till vanligheterna att vi får så stora inflyttningar numer. Denna månad har tre familjer från Eritrea flyttat in här på Färila. Det är svårt att hitta lägenheter i Ljusdal så flyktingenheten har valt att placera nykomna flyktingar i Färila de ska bo på Kärlekstigen och Skolvägen. Vi i FärilaRådet välkomnar våra nya ortsbor.

Det kommer förhoppningsvis att bli en guidad vandring efter Flottarstigen från Kölströmmen till Lassekrog i höst, håll utkik efter datum!

Ett sätt att få medel för att kunna utföra saker är genom Regleringsfonden, här kan alla föreningar lämna in ansökan. Syftet är att det ska vara något som gynnar allmänheten samt att det blir till gagn för många. Så börja fundera redan nu, ansökan ska vara inne till sista januari 2013.

Glöm inte att besöka hemsidan, www.farila.se – den uppdateras hela tiden!

Njut av hösten nu, fram med filtar och ljus och kanske lite kex med ost toppad med marmelad från Skördemarknaden.

Ja just det, har ni räknat ut antalet mjölkbönder – dom är fyra stycken. Och säker är det flera av er som tänker,”- men gräsmattan har ju växt otroligt detta år”, men just den biten av det gynnsamma växandet - det är en helt annan historia!


För FärilaRådet
Helena Olovsdotter HaglundAugusti

Sensommar
royRoy NilssonSommaren var blöt och ganska kall, men sensommaren och hösten kan fortfarande lyfta. Det har redan gått mer än en månad sedan Färilaveckan. Trots tidvis blöta dagar var det mycket folk på många arrangemang.

Tapprast var nog ändå den månghövdade publiken på ett regnigt Valla Open. Den satt troget kvar under paraplyerna och lyssnade till det stora musikutbudet till sent om kvällen. Den nya scenen som snart ska ersätta den gamla på hembygdsgården kommer att ge ett lyft nästa år.

Karnevalen hade bättre tur med vädret även om regnet hängde i luften. Publiktillströmningen var som vanligt stor. Under karnevalsdagen känns det som om Färilas befolkning fördubblas. Flera välutförda kommentarer till lokala (Det Ljusdal har, har dom i Färila) och nationella (Östernäs + melodifestival, stafettläkareländet mm) egenheter bjöds på av de ambitiöst arbetande deltagarna. Den avslutande ceremonin på gräsplanen bakom skolan, där bl.a. priserna i karnevalen fördelades (Rosbacken tog 4:e raka segern i värstingklassen) kommer säkert att samla ännu mera folk när det arrangemanget blir allmänt känt. Vid samma tillfälle drogs vinnarna i sommarlotteriet och då korades också årets Falatoming, Leif Johansson från Korskrogen. Karnevalen i Färila är verkligen ett måste i Färilaveckan och Peter Lindgrens meddelande att han vill lägga av att arrangera karnevalen efter 25 år känns som ett hotfullt moln. FärilaRådet håller tummarna för att det dyker upp en ny arrangör kanske med Peter som konsult?

Matserveringen på hembygdsgården hade många besökare under veckan. Familjedagen var välbesökt även om det var regnigt till en början. Dagen bjöd på trevliga aktiviteter för barn och sedvanligt besök av Färila brandkår. Det var även uppvisning av ringlekar. Hantverkets dag på onsdagen hade i år ett nytt koncept. Hembygdsföreningen öppnade de olika husen som fyllts med olika hantverkare Här kunde man se allt från hur man skäktar lin och spinner ull till hur man binder en björkriskvast. Besökande uppskattade att hembygdsgårdens byggnader var öppna och hantverkarna hade en bra dag med många som ställde frågor.

 Matserveringen i kåtan i centrala Färila var som vanligt ett stort dragplåster under veckan. ICA-dagen som anordnades för första gången kommer säkert nästa år att uppmärksammas ännu mer.

Lions kojdag i Lassekrog, som gjorde uppehåll 2012, efterfrågades av flera trogna kolbullekunder och Lions kolbulleförsäljning i Färebyparken kom en smula i skymundan. Forbondetåget gick förstås i år inte till Lassekrog, eftersom kojdagen låg på is. Traditionsenligt började forbönderna med underhållning på Solgården och fortsatt upp till stallarna och Delins. Nytt för i år var att forbönderna också föregick karnevalståget. Det verkade vara ett uppskattat inslag.

Vandringens dag fick ställas in dels för att det regnat kraftigt under dagarna innan dels för att det var få anmälda. En guidad vandring från Kölströmmen till Lassekrog längs Flottarstigen kommer eventuellt att genomföras under hösten. På fiskets dag, som är en ständig succé, kom så mycket folk att parkeringsplatserna tog slut. Race on the base kunde genomföra sina tävlingar och hade hyggligt med publik.

Kaspar Davidssons Gudomliga Resa var en upplevelse utöver det vanliga. Det är bara att beklaga alla som inte fick chansen att vara med. Visserligen knottigt på Digerkölsvallen men vackert; och ett sånt begåvat och spännande genomfört - stycke konst. Teater javisst, men också berättande koreografi, parallellberättelse på storbildsskärmar, suverän ljudkvalité – och allt detta på en Fäbodvall! Snälla fortsätt nästa år!

Färilaveckan är en viktig del av Färilas sommarliv. FärilaRådet inbjuder därför till ”Idéforum för Färilaveckan 2013” den 18/9 kl 18.30 på hembygdsgården. Har du idéer om nya aktiviteter? Vill du arbeta med karnevalen? Delta i någon av de aktiviteter som redan finns? Förbättra en aktivitet?.... Kom med tisdagen den 18 september för ett trivsamt samkväm på hembygdsgården. FärilaRådet bjuder på enkel förtäring.

Titta gärna också in på hemsidan, www.farila.se , där finns mycket läsvärt.


Med hopp om härlig höst hälsar Roy
 

 
Yvonne Spring
Krönika november 2017
November månad, mörk och lite grå men lystes upp av alla aktiviteter under höstlovet med bland annat spökborg i badhuset och spökbana i sporthallen i Färila och stor kakbuffé hos Kakfen. Alla arrangemangen var väl besökta och mycket uppskattade.På hembygdsgården i Färila händer mycket. Den 23 november bjöd Närljus och Ljusdalsposten till ”Morgonsoffa”. En mötesplats för företagare. Där bjöds på frukostbuffé och man fick inspiration från företagarna Peter Sörell JPS Teknik, Leif och Lena Ångman MIttX och Malin Östlund Designa rum.Moderator var Mikael Skoglund.Julmarknad blir det också på hembygdsgården den 2 – 3 december mellan kl. 11.00-15.00. Bakstugan är öppen så att man kan köpa dagsfärskt tunnbröd. Ortens hantverkare finns på plats och säljer sina alster och det serveras fika och julgröt med skinksmörgås. Söndag den 3 december kl. 13-15 är det julavslutning på språkcaféet på Klockaregården. Luciamarknaden den 9:e december får man heller inte missa. Då kommer Lions tomtar med häst och släde och delar ut godispåsar till alla snälla barn. Mellan klockan 13.00 och 14.00 kan man gratis fotografera sig med tomten och få kortet hemskickat via mail. Marknaden är vid Färebyparken! Tipsrunda vid butikerna blir det förstås. Luciakröning i kyrkan blir det också lite senare på kvällen. Söndag den 10 december blir det julkonsert med Färila kyrkokör och Magnus Carlsson. Det är verkligen något att se fram emot!Varannan tisdag har Kakfén slöjdcafé, som anordnas av Västra Hälsinglands Slöjdförening med Ellenor Kempe som kontaktperson.Vi välkomnar Färilasonen Mattias Haglund som ny präst i Färila och som nu återvänder till sina gamla hemtrakter.Efter mörker kommer ljus. Med adventsbelysning, julgran och kommande luciamarknad kommer Färila att lysas upp.Yvonne Spring


ljusdal gray halsingeturism gray jarvso gray harjedal gray